27.5 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 16:13

Laatste reacties

- Advertentie -

Personeel CRU in actie,Isla vergadert met kabinet

 Vakbond STK is belast met de belangenbehartiging.

WILLEMSTAD — Een deel van het personeel van Curaçao Refinery Utilities (CRU), werkzaam bij de BOO-centrale, legde vanmorgen het werk neer. De onderhandelingen over een nieuwe cao lijken vast te lopen. Omdat met deze actie de centrale plat dreigt komen te liggen en ook de catcracker nog niet is opgestart, vergaderde een delegatie van de Isla vanmorgen in Forti met het kabinet.

Personeel van Curaçao Refinery Utilities (CRU) kwam vanmorgen bijeen in het gebouw van vakbondscentrale SSK. Het ultimatum voor de nieuwe cao-onderhandelingen verstreek vandaag en deze lijken nu vast te lopen.
Personeel van Curaçao Refinery Utilities (CRU) kwam vanmorgen bijeen in het gebouw van vakbondscentrale SSK. Het ultimatum voor de nieuwe cao-onderhandelingen verstreek vandaag en deze lijken nu vast te lopen.

Mogelijk dat het kabinet een afkoelingsperiode afkondigt zodat het CRU-personeel tijdelijk haar actie moet staken. Volgens Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha is namelijk de kans groot dat de hele raffinaderij anders plat komt te liggen. Het personeel kwam in actie omdat het ultimatum voor de cao-onderhandeling vandaag verstreek.De stroomvoorziening komt volgens Aqualectra-woordvoerder Sharo Bikker niet in gevaar.

- Advertentie -

 

 

“We krijgen nog stroom van de BOO. Al deze dagen. Unit 10 zit op het net, er is genoeg capaciteit en er is ook voldoende wind. Dus we hebben eigen vermogen.”

Vorige week kampte het nutsbedrijf met gebrek aan capaciteit toen Unit 11 uitviel en er geschakeld moest worden.
Die unit is nu voor drie weken in reparatie.
Met de komende Paasdagen zijn de meeste bedrijven en kantoren gesloten, dus dat betekent ook minder energieverbruik.

Gijsbertha verklaarde vanmorgen tegenover TeleCuraçao dat wegens technische problemen de catcracker zondag niet kon opstarten terwijl dat wel was gepland.
Ook andere plants kregen geen energie van de BOO-centrale.
Zonder deze energie (water, stroom en stoom), kan de raffinaderij niet draaien.
De productie van petroleumproducten loopt dan ook gevaar.

- Advertisement -

Na overleg tussen een delegatie van de Isla en het kabinet vertrok premier Hodge naar de vakcentrale SSK om te praten met het stakend personeel. De uitkomst van dit gesprek kon bij sluiting van deze krant nog niet aangegeven worden. Ook Edmond ‘Chikí’ Francisca, voorzitter van vakbond STK die de belangen van het CRU-personeel behartigt, was vanmorgen ondanks herhaaldelijk proberen niet bereikbaar voor commentaar. Het is niet bekend hoeveel CRU-arbeiders het werk hadden neergelegd.

Overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) verhuurt de installatie van de olieraffinaderij aan de Venezolaanse staatsmaatschappij PdVSA.
Het bedrijf kampt met diverse ‘complexe’ problemen.
Er moet nog veel gebeuren om het bedrijf weer op de rails te krijgen.
Zo levert de BOO-energiecentrale minder megawatt aan stroom per dag af aan Aqualectra dan overeengekomen en zijn cruciale managementposities niet gevuld.

Eind januari werd door vertegenwoordigers van Isla nog met het kabinet over de nijpende situatie bij CRU gesproken.
De Isla wil dat er zo spoedig mogelijk een manager bij de CRU wordt aangesteld. Sinds het vorige interim-kabinet het managementteam opzij zette, is CRU stuurloos.

De afgelopen vijf jaar heeft de raffinaderij door het toedoen van de BOO-energiecentrale 1,2 miljard dollar verloren.
Momenteel draait de Isla op iets meer dan de helft van haar capaciteit.
De CRU levert bijvoorbeeld onvoldoende stoom om de hele raffinaderij te voorzien.
Ook de catcracker draait niet op volledig vermogen.
De situatie bij de raffinaderij is heikel. De CRU beschikt niet over reserve.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Regering Pisas neemt 42 vriendjes aan op negen ministeries

Persbureau Curacao De personeelsstop bij ministeries lijkt niet meer te bestaan. De regering Pisas heeft sinds haar aantreden 42 nieuwe mensen aangenomen op negen ministeries. Dat meldt de...

PBC | CMC: meeste Covid19-patiënten niet of niet volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao De meerderheid van patiënten die met Corona worden opgenomen in het Curaçao Medical Centre blijkt niet gevaccineerd. Vandaag meldden zich drie nieuwe patiënten, twee moesten direct...

PBC | Economie Curaçao krimpt met 18,4 procent

Persbureau Curacao Curaçao zag in 2020 een zware terugval in economische activiteiten met een krimp in het bruto binnenlands product van 18,4 procent. Een krimp van die aard...

PBC | Curaçao host Concacaf under-20 kwalificatietoernooi vrouwen

Persbureau Curacao Het Concacaf Women’s U-20 Championship Qualifiers wordt op Curaçao afgewerkt. Het kwalificatietoernooi vindt plaats in het Ergilio Hato Stadion en het nabijgelegen FFK-stadion van 13 tot...
- Advertentie -