28 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 09:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Spies wenst nieuwe begrotingen Curaçao

 

DEN HAAG — Minister Liesbeth Spies wil dat de Curaçaose regering uiterlijk 1 juli een aangepaste begroting voor 2011 en een sluitende begroting voor 2012 klaar heeft. De begroting van 2011 moet worden herzien voor een negatief vierde kwartaal en in de begroting voor 2012 moet daar een voorziening voor worden getroffen. “Het is dus geen kwestie van pappen en nathouden”, aldus de minister tijdens het algemeen overleg met de commissie Koninkrijksrelaties.

Het College financieel toezicht (Cft) en de relatie met de Centrale Bank voor Curaçao en Sint Maarten waren de belangrijkste onderwerpen van het overleg. Verschillende Tweede Kamerleden maken zich zorgen dat het Cft zijn werk niet goed kan doen als er een te grote vermenging is van de inkomsten van overheids- nv’s en de overheidsfinanciën. De garantstelling voor de lening aan de haven van St. Maarten is daar een duidelijk voorbeeld van, benadrukte André Bosman van de VVD.

Een voorwaarde voor de schuldsanering was dat Curaçao en St. Maarten geen onhoudbare schulden meer aan zouden gaan. De doelstelling van het Cft is voorkomen dat er nieuwe onhoudbare schulden worden aangegaan”, zei hij.

- Advertentie -

Maar als het Cft geen inzicht heeft in de financiële situatie van overheids-nv’s dan kunnen er ook geen begrotingen goedgekeurd worden, zei hij. Bas Jan van Bochove was het daarmee eens.

Ik denk dat het Cft wel degelijk naar de overheids-nv’s moet kijken. Is de Rijksministerraad wel streng genoeg?”

Spies antwoordde daarop dat de Rijksministerraad wel degelijk streng is. “De berichten van het Cft laten ook de Nederlandse regering niet onberoerd en zijn in elke Rijksministerraad onderwerp van gesprek. We hebben het Cft ook gevraagd ons hierin te adviseren.”

Van Bochove vroeg echter naar concrete stappen, zoals een eis aan Curaçao om op 1 juli zowel een begrotingswijziging voor 2011 als een sluitende begroting voor 2012 klaar te hebben.

- Advertisement -

Daarop zei Spies: “Dat zal inderdaad het voorstel van deze minister zijn bij de volgende Rijksministerraad.”

Over de begroting voor St. Maarten moet het Cft nog een definitief oordeel geven. Spies zei dat het Cft daarvoor ook informatie zal vergaren over de eventuele garantstelling door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten voor de lening aan de haven. Spies benadrukte dat er geen onwil is in de samenwerking met het Cft. Het grootste probleem is dat de cijfers van overheidsbedrijven niet actueel zijn.

In de meest positieve zin dateren ze uit 2009, maar soms zijn er zelfs geen cijfers uit dat jaar beschikbaar. We moeten in acht nemen waar men vandaan komt. Jarenlang is er geen toezicht geweest binnen de overheidsnv’s en geen jaarstukken. Het Cft constateert echter wel dat er vooruitgang in zit”, zei Spies.

Tegelijkertijd houdt het Cft wel nadrukkelijk een vinger aan de pols.

Zo mag Curaçao geen financiële verplichting aangaan voor de bouw van een nieuw ziekenhuis, als dat niet gepaard gaat met drastische hervormingen van de gezondheidszorg, zei ze.

Met betrekking tot de situatie bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten was Spies eigenlijk heel kort. Ze herhaalde dat het voor de stabiliteit van geen enkel land goed is als de centrale bank ter discussie staat. Over een eventuele splitsing was ze heel stelling. “Er kan geen misverstand over bestaan dat als er plannen zijn voor een splitsing, de Nederlandse regering niets zal doen om die mogelijk te maken of te ondersteunen. We denken dat de landen niet over voldoende capaciteit beschikken voor een eigen centrale bank.”

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -