24 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Spies wenst nieuwe begrotingen Curaçao

 

DEN HAAG — Minister Liesbeth Spies wil dat de Curaçaose regering uiterlijk 1 juli een aangepaste begroting voor 2011 en een sluitende begroting voor 2012 klaar heeft. De begroting van 2011 moet worden herzien voor een negatief vierde kwartaal en in de begroting voor 2012 moet daar een voorziening voor worden getroffen. “Het is dus geen kwestie van pappen en nathouden”, aldus de minister tijdens het algemeen overleg met de commissie Koninkrijksrelaties.

Het College financieel toezicht (Cft) en de relatie met de Centrale Bank voor Curaçao en Sint Maarten waren de belangrijkste onderwerpen van het overleg. Verschillende Tweede Kamerleden maken zich zorgen dat het Cft zijn werk niet goed kan doen als er een te grote vermenging is van de inkomsten van overheids- nv’s en de overheidsfinanciën. De garantstelling voor de lening aan de haven van St. Maarten is daar een duidelijk voorbeeld van, benadrukte André Bosman van de VVD.

Een voorwaarde voor de schuldsanering was dat Curaçao en St. Maarten geen onhoudbare schulden meer aan zouden gaan. De doelstelling van het Cft is voorkomen dat er nieuwe onhoudbare schulden worden aangegaan”, zei hij.

Maar als het Cft geen inzicht heeft in de financiële situatie van overheids-nv’s dan kunnen er ook geen begrotingen goedgekeurd worden, zei hij. Bas Jan van Bochove was het daarmee eens.

Ik denk dat het Cft wel degelijk naar de overheids-nv’s moet kijken. Is de Rijksministerraad wel streng genoeg?”

Spies antwoordde daarop dat de Rijksministerraad wel degelijk streng is. “De berichten van het Cft laten ook de Nederlandse regering niet onberoerd en zijn in elke Rijksministerraad onderwerp van gesprek. We hebben het Cft ook gevraagd ons hierin te adviseren.”

Van Bochove vroeg echter naar concrete stappen, zoals een eis aan Curaçao om op 1 juli zowel een begrotingswijziging voor 2011 als een sluitende begroting voor 2012 klaar te hebben.

Daarop zei Spies: “Dat zal inderdaad het voorstel van deze minister zijn bij de volgende Rijksministerraad.”

Over de begroting voor St. Maarten moet het Cft nog een definitief oordeel geven. Spies zei dat het Cft daarvoor ook informatie zal vergaren over de eventuele garantstelling door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten voor de lening aan de haven. Spies benadrukte dat er geen onwil is in de samenwerking met het Cft. Het grootste probleem is dat de cijfers van overheidsbedrijven niet actueel zijn.

In de meest positieve zin dateren ze uit 2009, maar soms zijn er zelfs geen cijfers uit dat jaar beschikbaar. We moeten in acht nemen waar men vandaan komt. Jarenlang is er geen toezicht geweest binnen de overheidsnv’s en geen jaarstukken. Het Cft constateert echter wel dat er vooruitgang in zit”, zei Spies.

Tegelijkertijd houdt het Cft wel nadrukkelijk een vinger aan de pols.

Zo mag Curaçao geen financiële verplichting aangaan voor de bouw van een nieuw ziekenhuis, als dat niet gepaard gaat met drastische hervormingen van de gezondheidszorg, zei ze.

Met betrekking tot de situatie bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten was Spies eigenlijk heel kort. Ze herhaalde dat het voor de stabiliteit van geen enkel land goed is als de centrale bank ter discussie staat. Over een eventuele splitsing was ze heel stelling. “Er kan geen misverstand over bestaan dat als er plannen zijn voor een splitsing, de Nederlandse regering niets zal doen om die mogelijk te maken of te ondersteunen. We denken dat de landen niet over voldoende capaciteit beschikken voor een eigen centrale bank.”

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -