DEN HAAG — “Als jurist weet ik, dat als de wijze heren van Amnesty International naar de aanklacht van Omayra Leeflang zullen kijken, ze haar uit zullen lachen.” Dat zegt de gevolmachtigde minister van Curaçao Sheldry Osepa naar aanleiding van berichten, dat de oud PAR-minister een aanklacht gaat indienen bij de internationale mensenrechtenorganisatie over de bedreiging van haar en oud-minister David Dick.
De aanklacht zou zowel Osepa in persoon als de Curaçaose regering betreffen en betrekking hebben op Osepa’s uitspraak, dat de regering geen weg onbenut zou laten om het optreden van beide politici in de reportage van Brandpunt aan te pakken.
Leeflang zei onder meer dat Curaçao langzaam in een dictatuur aan het veranderen was, een uitspraak die Osepa in de Amigoe als verwerpelijk omschreef.
“Ik ben me aan het voorbereiden op de aanklacht bij Amnesty International en zal ook daar de belangen van Curaçao behartigen”, zei Osepa gisteren.
Ook SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak beschouwt de uitspraak van Osepa als een bedreiging, zo herhaalde hij gisteren tijdens een algemeen overleg met minister Liesbeth Spies, die overigens aangaf niets te zullen ondernemen op dit vlak, omdat het een Curaçaose aangelegenheid betreft. Het onafhankelijke Tweede Kamerlid Hero Brinkman, oud-PVV Kamerlid, was het onverwacht met haar eens. “Feitelijk is het geen bedreiging. Als zij dat zo ervaren, dan moeten we het aan hen overlaten om daar iets mee te doen.”
Zie ook een ingezonden brief van Osepa op pagina hieronder
Bedreiging Osepa
HET IS onmogelijk alle onzin die mevrouw Omayra Leeflang uitkraamt recht te trekken. Dat is simpelweg onbegonnen werk. Maar met betrekking tot haar uitlatingen over een vermeende bedreiging mijnerzijds meen ik dat er duidelijkheid moet komen. Niet om mevrouw Leeflang zelf, eerder heb ik immers al aangegeven dat zij naar mijn stellige overtuiging bezeten is met een kwelgeest. Maar wel om de vele oprechte Curaçaoënaars die belangstelling hebben voor de feiten. Ik heb verkondigd het verwerpelijk te vinden dat een Curaçaoënaar, nota bene een oud-minister, Curaçao op het internationale podium een dolksteek in de rug geeft. Door te collaboreren met het bewuste tv-programma wordt slechts om louter politiek gewin in 15 minuten het imago van Curaçao kapot gemaakt. Voor mij als geboren en getogen Curaçaoenaar is dit onaanvaardbaar. Dat wij verschillende politieke standpunten hebben, daar kan ik prima mee leven en dat is ook normaal binnen een democratische rechtsstaat. De vrije meningsuiting van eenieder moet in onze rechtstaat worden geëerbiedigd. Daar sta ik voor. Wellicht kan de zaak van Rene Rosalia tegen Omayra Leeflang in herinnering worden gebracht. Uit die zaak blijkt dat mevrouw Leeflang graag in onwaarheden handelt. Een leugenaar dus. Althans, de rechter heeft in deze zaak Omayra Leeflang op straffe van een dwangsom van 50.000 gulden gedwongen haar leugens in te trekken. Als jurist weet ik dat er geen enkele feitelijke aanleiding is om in alle objectiviteit te kunnen beweren dat ik mevrouw Leeflang heb bedreigd. Ook dit is een bekende Leeflang- canard. Ons rest nog het door Leeflang geëntameerde proces bij Amnesty International. In mijn analyse kom ik tot de conclusie dat de wijze geleerden van Amnesty International mij zullen vrijspreken. Ik kijk uit naar de beslissing dat Amnesty International deze aantijgingen als ongefundeerd, ongegrond en vals zal kwalificeren.
SHELDRY OSEPA (Gevolmachtigde minister) Nederland
Bron: Amigoe