29 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Speech van Schotte toegelicht

 

Willemstad – In zijn toespraak van afgelopen donderdagavond belichtte premier Gerrit Schotte een aantal belangrijke beslissingen en ontwikkelingen die onlangs op Curaçao hebben plaatsgevonden. Zo vertelde de minister-president onder andere over de onderbesteding van 150 miljoen bij de begroting van 2011 en de fondsen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

- Advertentie -

,,Wat naar voren is gekomen, is dat er kaarten van de SVB bestaan die uit het jaar 1997 dateren, waarin de regering wordt verteld dat maatregelen moeten worden genomen en de premie of de pensioenleeftijd moet worden verhoogd. Maar hier is nooit iets van gekomen”, aldus de premier.

,,Hetzelfde geldt voor kosten binnen de gezondheidssector die jaar na jaar stijgen. Ook hier zijn geen maatregelen voor getroffen. In zijn toespraak zegt Schotte dat de huidige regering druk bezig is met de voorbereidingen om wijzigingen op dit gebied, binnen twee jaar tijd te implementeren. ,,Dit zal menigeen verrassen, maar we hebben geen andere keus. Het heeft al veel te lang geduurd.”

Volgens de minister-president gaat het om fundamentele wijzigingen, zoals een basisverzekering, AOV en een beleid om de kosten voor medicijnen te verlagen.

,,Dit zal voor een gezonde basis van het Land Curaçao zorgen”, aldus Schotte.

,,Als land moeten wij deze problematiek nu aanpakken, anders gaat dit ons veel geld kosten. Als wij de ‘luxe’ van een onderbesteding vorig jaar niet hadden om deze issues te betalen, dan waren deze problemen nu enorm.”

De Curaçaose gezagdrager meldt in zijn speech van afgelopen donderdagavond dat zijn kabinet zich niet voor moeilijke beslissingen verschuilt.

,,Binnen drie maanden tijd is op zeer creatieve en voordelige wijze de BOO-problematiek verholpen”, aldus Schotte.

,,Jullie kunnen je vast herinneren dat de BOO en tevens de raffinaderij gedurende zes maanden buiten gebruik hebben gelegen. Er waren geen concrete of betaalbare plannen om het probleem, die zoveel black-outs op het eiland veroorzaakte, op te lossen. Nu werkt de BOO. Wij hebben geïnvesteerd in de centrales. Er kunnen misschien nog ‘hick ups’ zijn, maar de BOO is van ons en zal binnen de kortste keren op en top zijn, zonder dat wij de Japanse bedrijven, die voorheen de eigenaren waren van de BOO, hiervoor hoeven te betalen.”

Volgens Schotte is de toekomst van de raffinaderij een gecompliceerde beslissing die hoog staat op de agenda van het huidige kabinet.

– Het is een beslissing waar wij ons goed op voorbereiden. Wij hebben alle data en proberen zo snel mogelijk het besluit te nemen of Curaçao verder zal gaan met of zonder de raffinaderij.

– Een andere belangrijke ontwikkeling die binnenkort op het eiland zal worden geïntroduceerd, zijn de kasregisters. Dit zijn elektronische en digitale registers die in winkels zullen worden geplaatst en die de incassering van ob zullen vergemakkelijken.

– Ook op het gebied van de infrastructuur, hebben en zullen er nog verschillende ontwikkelingen plaatsvinden. Binnenkort zal de ontwikkeling van het gebied van Piscadera aanvangen. De werkzaamheden om de weg van Ronde Klip te verbeteren zijn al begonnen. Ook zijn twee belangrijke wegen die als ‘short cuts’ dienen geasfalteerd. Het gaat hier om de Lyraweg en de Kaminda di Scherpenheuvel.

De premier meldt dat de rotonde van Janwe ervoor heeft gezorgd dat de verkeersopstopping, voornamelijk in de ochtenduren, minder is geworden.

,,Op dit moment zijn de werkzaamheden begonnen voor een rotonde in Julianadorp en de wegen zullen daar ook worden verbreed om zo twee weghelften te creëren. Ook zijn akkoorden ondertekend met enkele ontwikkelaars voor toeristische projecten bij Seru Spaño en bij Zakitó en in de buurt van Veeris kan men zien dat de ‘megamall’ van Grupo Sambil op korte termijn met de bouwwerkzaamheden zal beginnen. De constructievergunning is nu in zijn laatste fase”, aldus de Curaçaose ministerpresident.

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -