27 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 09:15

DH | Sneek gets answers on ‘Made in Statia’ queries

PHILIPSBURG--Independent Island Councilmember Koos Sneek has received answers from the Executive Council on queries he had made about Made in Statia. Sneek had asked the Executive Council a...

Ingezonden | Open brief aan Gilmar Pisas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Hotel op Aruba biedt bonus voor vaccinatie

Oranjestad - Alle werknemers van het hotel Wind Creek Aruba krijgen een bonus van 300 dollar als ze zich hebben laten vaccineren tegen het coronavirus. Wind Creek...

AntilliaansDagblad | Eerste Kamer: Meer prioriteit Koninkrijksrelaties

Den Haag - De Eerste Kamer vindt dat Koninkrijksrelaties meer prioriteit moet krijgen van het volgende Nederlandse kabinet. Een motie van GroenLinks-senator Paul Rosenmöller waarin dit wordt...

AntilliaansDagblad | Chester Peterson voorgedragen als formateur

Willemstad - Movementu Futuro Kòrsou (MFK) - de grote winnaar van de verkiezingen van 19 maart 2021 - heeft bij gouverneur Lucille George-Wout Chester Peterson voorgedragen als...

AntilliaansDagblad | Hervormingplan CBCS voor financiële sector

Willemstad/Philipsburg - Om de weerbaarheid van de financiële sector te vergroten heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) een uitgebreid hervormingspakket opgesteld. Bij de analyse...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaSpeech van Schotte toegelicht

Speech van Schotte toegelicht

 

Willemstad – In zijn toespraak van afgelopen donderdagavond belichtte premier Gerrit Schotte een aantal belangrijke beslissingen en ontwikkelingen die onlangs op Curaçao hebben plaatsgevonden. Zo vertelde de minister-president onder andere over de onderbesteding van 150 miljoen bij de begroting van 2011 en de fondsen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

,,Wat naar voren is gekomen, is dat er kaarten van de SVB bestaan die uit het jaar 1997 dateren, waarin de regering wordt verteld dat maatregelen moeten worden genomen en de premie of de pensioenleeftijd moet worden verhoogd. Maar hier is nooit iets van gekomen”, aldus de premier.

,,Hetzelfde geldt voor kosten binnen de gezondheidssector die jaar na jaar stijgen. Ook hier zijn geen maatregelen voor getroffen. In zijn toespraak zegt Schotte dat de huidige regering druk bezig is met de voorbereidingen om wijzigingen op dit gebied, binnen twee jaar tijd te implementeren. ,,Dit zal menigeen verrassen, maar we hebben geen andere keus. Het heeft al veel te lang geduurd.”

Volgens de minister-president gaat het om fundamentele wijzigingen, zoals een basisverzekering, AOV en een beleid om de kosten voor medicijnen te verlagen.

,,Dit zal voor een gezonde basis van het Land Curaçao zorgen”, aldus Schotte.

,,Als land moeten wij deze problematiek nu aanpakken, anders gaat dit ons veel geld kosten. Als wij de ‘luxe’ van een onderbesteding vorig jaar niet hadden om deze issues te betalen, dan waren deze problemen nu enorm.”

De Curaçaose gezagdrager meldt in zijn speech van afgelopen donderdagavond dat zijn kabinet zich niet voor moeilijke beslissingen verschuilt.

,,Binnen drie maanden tijd is op zeer creatieve en voordelige wijze de BOO-problematiek verholpen”, aldus Schotte.

,,Jullie kunnen je vast herinneren dat de BOO en tevens de raffinaderij gedurende zes maanden buiten gebruik hebben gelegen. Er waren geen concrete of betaalbare plannen om het probleem, die zoveel black-outs op het eiland veroorzaakte, op te lossen. Nu werkt de BOO. Wij hebben geïnvesteerd in de centrales. Er kunnen misschien nog ‘hick ups’ zijn, maar de BOO is van ons en zal binnen de kortste keren op en top zijn, zonder dat wij de Japanse bedrijven, die voorheen de eigenaren waren van de BOO, hiervoor hoeven te betalen.”

Volgens Schotte is de toekomst van de raffinaderij een gecompliceerde beslissing die hoog staat op de agenda van het huidige kabinet.

– Het is een beslissing waar wij ons goed op voorbereiden. Wij hebben alle data en proberen zo snel mogelijk het besluit te nemen of Curaçao verder zal gaan met of zonder de raffinaderij.

– Een andere belangrijke ontwikkeling die binnenkort op het eiland zal worden geïntroduceerd, zijn de kasregisters. Dit zijn elektronische en digitale registers die in winkels zullen worden geplaatst en die de incassering van ob zullen vergemakkelijken.

– Ook op het gebied van de infrastructuur, hebben en zullen er nog verschillende ontwikkelingen plaatsvinden. Binnenkort zal de ontwikkeling van het gebied van Piscadera aanvangen. De werkzaamheden om de weg van Ronde Klip te verbeteren zijn al begonnen. Ook zijn twee belangrijke wegen die als ‘short cuts’ dienen geasfalteerd. Het gaat hier om de Lyraweg en de Kaminda di Scherpenheuvel.

De premier meldt dat de rotonde van Janwe ervoor heeft gezorgd dat de verkeersopstopping, voornamelijk in de ochtenduren, minder is geworden.

,,Op dit moment zijn de werkzaamheden begonnen voor een rotonde in Julianadorp en de wegen zullen daar ook worden verbreed om zo twee weghelften te creëren. Ook zijn akkoorden ondertekend met enkele ontwikkelaars voor toeristische projecten bij Seru Spaño en bij Zakitó en in de buurt van Veeris kan men zien dat de ‘megamall’ van Grupo Sambil op korte termijn met de bouwwerkzaamheden zal beginnen. De constructievergunning is nu in zijn laatste fase”, aldus de Curaçaose ministerpresident.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties