Willemstad/Arnhem – De verdediging van de First Curaçao International Bank (FCIB) en broer en zus John en Tineke Deuss heeft afgelopen week voor de rechtbank van Arnhem gehakt gemaakt van de handelwijze van het Openbaar Ministerie (OM), dat ervan wordt beticht op ‘scoren’ uit te zijn.
Zo meldt Quote.nl. Volgens advocaat Daan Doorenbos moet het epos eindigen in vrijspraak:
,,Als je alles leest, dan snap je wel waarom het OM geen toestemming bij de rechter heeft gevraagd.”
Geen vergunning om te bankieren, het leiden van een criminele organisatie, het niet vermelden van ongebruikelijke transacties, het faciliteren van grootschalige btw-fraude; het zijn allemaal beschuldigingen aan het adres van Deuss, volgens Quote goed voor 510 miljoen euro, de zakenman die ooit zelfs zo groot was dat Amerikaanse machthebbers ‘speciale aandacht’ aan hem besteedden in verband met een te bouwen oliepijplijn in het Midden-Oosten. Deuss zou ‘on the side’ een dikke 100 miljoen dollar hebben overgehouden aan zijn opgezette btw-carrousel, schrijft Sonny Motké van Quote, waaraan graag geziene klanten als Boris Berezovski en John Bredenkamp (volgens Quote met een portemonnee van 115 miljoen euro) gezellig mee zouden doen. Vanwege het tillen van belastingbetalers wereldwijd hangt Deuss een celstraf van twaalf maanden plus een boete van zes ton boven het hoofd.
Als het aan Doorenbos – ‘het befje van Deuss’, bericht Motké – ligt, zal dat er niet van komen, zo laat hij Quote weten:
,,Deze zaak gaat als een kaartenhuis in elkaar vallen. Zo is er foute info verstrekt uit Engeland over de fraudegevallen en valt er in een notitie uit een logboek van de Fiod (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) uit 2005 te lezen dat het enige doel van hun was om de FCIB ‘op te blazen en geld in beslag te nemen’. Je verzint ‘t niet, maar het staat er gewoon! Dat mag gewoon niet.”
De insteek van de verdediging blijft dat er geen sprake kan zijn geweest van illegaal bankieren vanuit Deuss’ kasteeltje in Berg en Dal, daar er slechts een paar computers stonden die als back office fungeerden. Daar komt bij dat de FCIB wel degelijk in het bezit is van een bankvergunning, afkomstig van de toenmalige Bank Nederlandse Antillen (BNA), alwaar ze ook al niet zo blij zijn met de redenering van het OM.
Doorenbos: ,,We hebben het OM niet-ontvankelijk verklaard, daar deze zaak ook bestuurlijk afgehandeld had kunnen worden. Ze hebben ook geen toestemming bij de rechter gevraagd om de inval in Berg en Dal te doen; als je alle bewijzen ziet, dan snap je wel waarom.” Voorlopig gaat het circus voor de rechtbank in Arnhem gewoon verder. Het is de bedoeling dat de rechters op 24 mei tot een oordeel komen.
Een computer is nog geen bank
Betoog van advocaten John Deuss (FCIB)
Willemstad/Arnhem – Nooit vervolgde Nederland een buitenlandse bank voor illegaal bankieren. Dit tekent volgens de verdediging van John Deuss First Curaçao International Bank (FCIB) hoe ‘bizar’ het proces tegen hem is, zo meldde het Financieele Dagblad (FD) vrijdag.
,,Het is terra incognita dat het Openbaar Ministerie (OM) sinds de zomer van 2005 verkent”, schrijft de gezaghebbende Nederlandse krant. Toen heeft de Nederlandse justitie aan de Britse belasting- en douanedienst beloofd de FCIB van Deuss aan te pakken, omdat die bank btw-fraude zou faciliteren.
,,Sindsdien lopen de autoriteiten een route zonder kompas”, staat in het artikel van FDverslaggever Vasco van der Boon. Jurisprudentie uit vergelijkbare zaken is er niet, zei het OM twee weken terug voor de Arnhemse rechtbank in het requisitoir. Daarin eiste het OM een jaar gevangenis, 4 miljoen euro boete en 100 miljoen dollar ontneming tegen Deuss en zijn zus.
Deze week was het woord aan de advocaten. Drie kantoren staan de ex-miljardair bij in dit – volgens het OM – gecompliceerde proces. Zo ingewikkeld had het niet hoeven worden, volgens Deuss’ advocaat Daan Doorenbos. De strafzaak had achterwege kunnen blijven, ‘als er één telefoontje naar Deuss was gepleegd door De Nederlandsche Bank (DNB)’.
De kern van de strafzaak is het verwijt ‘illegaal bankieren’. Deuss en zijn zus zouden de Wet toezicht kredietwezen (Wtk) hebben overtreden. Een ‘doodsimpele’ aanklacht, aldus raadsman Doorenbos.
DNB is volgens hem de eerst aangewezen instantie die in Nederland toeziet op naleving van deze wet. DNB opereert op kousenvoeten in zijn toezicht, omdat banken kwetsbaar zijn. Onrust kan een bankrun veroorzaken, vervolgt het FD, en het einde van een bank betekenen. Daarom vertrouwt DNB vooral op de vele normoverdragende gesprekken die de bank jaarlijks voert, citeerde Doorenbos uit jaarverslagen van DNB. Hoogstzelden schakelt DNB het strafrecht in.
Eén van die zeldzame keren was in 2007, toen DNB aangifte deed tegen FCIB. Uitgerekend die zeldzame aangifte van DNB is ‘mosterd na de maaltijd’, betoogt de verdediging. Want ruim een jaar eerder, op 5 september 2006, heeft het OM met medeweten van DNB tijdens een inval al letterlijk de stekker getrokken uit de computers die voor FCIB in het Nederlandse Berg en Dal draaiden.
,,Daarvoor heeft DNB nooit naar Deuss of het hoofdkantoor van FCIB op Curaçao gebeld, met de vraag of er illegaal gebankierd werd vanuit Berg en Dal. Van illegaal bankieren is geen sprake geweest”, aldus de advocaten volgens het Financieele Dagblad. FCIB had een bankvergunning van een buitenlandse toezichthouder, de Bank Nederlandse Antillen (BNA).
Die wist dat FCIB computers had draaien in een back office in Berg en Dal. Met instemming van de buitenlandse centrale bank had FCIB onder andere het betalingsverkeer uitbesteed aan een ander bedrijf van Deuss. De inval van justitie heeft alle communicatie van FCIB, een bank met een balans van een half miljard euro, in één klap lamgelegd.
,,De executie van de bank”, aldus de advocaat.
Geheel volgens het plan dat de fiscale inlichtingen en opsporingsdienst Fiod in 2005 formuleerde in een logboek: ‘Doel: FCIB opblazen en geld in beslag nemen’.
DNB wist dat het OM deze actie voorbereidde. De toezichthouder beloofde het OM zich afzijdig te houden. ,,DNB liet zich buitenspel zetten door het OM”, aldus Doorenbos. Daarom kwam bij Deuss nooit het voor andere bankiers zo gebruikelijke telefoontje van het Frederiksplein binnen. Het OM heeft ook na het opblazen van FCIB de centrale bank genegeerd, aldus Doorenbos.
Het Fiod-logboek van 3 april 2007, een halfjaar na het stilleggen van FCIB, meldt: ,,De Nederlandsche Bank zegt dat artikel 6 van de Wet toezicht kredietwezen niet is overtreden. DNB zegt dat omdat de FCIB statutair gevestigd is op Curaçao, dat dan niet artikel zes overtreden kan worden.”
Van illegaal bankieren was dus geen sprake volgens DNB. Bankieren is geld van het publiek verkrijgen en uitzetten. Dat heeft FCIB in Nederland nooit gedaan, aldus de verdediging. Dat wel computers voor de Curaçaose bank draaiden in Berg en Dal is niet strafbaar, stelt Doorenbos. ,,Voor het outsourcen van werk door een bank bestaan praktisch geen regels.”
Doorenbos: ,,Het zou verontrustend nieuws zijn voor alle banken als de Nederlandse Wet toezicht kredietwezen van toepassing is als betalingsopdrachten en gelden op hun route over de hele wereld een machine passeren die in Nederland staat. Dat kan niet waar zijn.” Zo besluit het verslag van FD-redacteur Van der Boon.
Bron: Amigoe