SK | Colombiaanse autoriteiten leiden media rond in ‘narco-museum’

De haven van Tumaco (Colombia) ligt vol met cocaïnesmokkel gebruikte duikbootjes

Een dozijn duikboten, torpedo’s en ander zeevarend materieel. De haven van het Colombiaanse Tumaco, in het zuidwesten van Colombia, aan de Pacifische Oceaan, ligt vol met in beslag genomen boten die ooit zijn gebruikt in de drugshandel.

Wat laat het zien hoe hard het er aan toe gaat in de dagelijkse strijd die de overheid in het Zuid-Amerikaanse land voert tegen de drugsmaffia. En dat dat een strijd van epische proporties is zien we op het Twitter-account van de Colombiaanse marine, de Armada Nacional, zo bericht het magazine Panorama vandaag, zondag 12 maart 2017, op zijn website.

In feite laat een wandeling door de haven goed zien welke methodes drugshandelaren allemaal bedacht hebben om cocaïne en marihuana naar de Verenigde Staten of Europa te verschepen. Variërend van het gebruikelijke verstoppen van ‘blokken’ in partijen fruit tot aan het volproppen van een torpedoboot, of een torpedobootjager. Het ligt er allemaal aangemeerd, ongebruikt wachtend totdat de roest dergelijke schepen bruin laat kleuren. Want niemand die er nog iets mee kan, of wil.

duikboot drugssmokkel

duikboot drugssmokkel-2

duikboot drugssmokkel

duikboot drugssmokkel

duikboot drugssmokkel

duikboot drugssmokkel

duikboot drugssmokkel

duikboot drugssmokkel

duikboot drugssmokkel Bigfoot

duikboot drugssmokkel-evolutie

duikboot drugssmokkel-kustwacht

duikboot drugssmokkel-map

duikboot drugssmokkel-torpedo

Afgelopen week nam een kolonel van de Colombiaanse anti-drugs taskforce een aantal internationaal werkzame journalisten, onder meer van website EFE, mee op excursie langs zijn Narco-museum in de haven van Tumaco.

Deze Rafael Olaya liet journalisten een opslag vol motoren zien, en verderop de aan land gebrachte duikboten. Het is gevaarlijk werk, dat drugs smokkelen over zee, zo liet hij de aanwezigen weten. Smokkelaars reizen met duizelingwekkende vaart in deze boten over- of in het zwarte water, met soms golven van drie á vier meter hoog en een kustwacht die altijd loert op afwijkende bewegingen. De vaak zeer getrainde piloten brengen de drugs met hun speedboten en duikboten naar landen als Costa Rica of Panama, waar de lading voor de kust wordt gedropt in drijvende netten, of wordt over gezet op zeevarende vrachtschepen.

Wilt u hier meer over lezen, bestudeer dan deze site heel goed. Daarna weet u alles van submarine-drugssmokkel in Colombia, zo schrijft de Panorama.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *