27 C
Willemstad
• zaterdag 17 april 2021 03:26

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNU | Nederlandse regering sluit excuses aan Turkije uit na weigering Turkse...

NU | Nederlandse regering sluit excuses aan Turkije uit na weigering Turkse ministers

Kabinet bereidt ‘zeer scherpe maatregelen’ te nemen

De Nederlandse regering is niet van plan zijn excuses aan Turkije aan te bieden vanwege het weren van twee Turkse ministers zaterdagavond in Rotterdam.

Excuses hoeft de Turkse regering niet te verwachten. “Ik ga de-escaleren, maar niet door excuses aan te bieden. Ben je nou gek”, zei premier Mark Rutte bij WNL.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemde het bij Buitenhof “totaal uitgesloten dat we excuses aanbieden.” Het kabinet is volgens de bewindsman bereid “zeer scherpe maatregelen” te nemen.

Maatregelen

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu heeft wel om excuses van Nederland gevraagd, nadat Turkse ministers Nederland niet in mochten. Turkije zal volgens Çavusoglu maatregelen blijven nemen tegen Nederland tot excuses worden aangeboden

Koenders zegt dat de Turkse minister van Familiezaken “sneaky” Nederland is binnengekomen vanuit Duitsland. “Dat is voor Nederland onaanvaardbaar. Dan moet je een lijn trekken”, aldus Koenders.Terwijl er werd gesproken over een diplomatieke oplossing, werd de Nederlandse regering volgens Koenders via de media geprovoceerd en gechanteerd.

Naast minister Cavusoglu was ook de Turkse minister van Familiezaken Sayan Kaya niet welkom in Nederland. Zij werd zaterdag onder begeleiding naar Duitsland teruggereden nadat zij naar de Turkse consulaat in Rotterdam was gekomen.

Turkse minister staande gehouden en teruggestuurd

Turkse minister staande gehouden en teruggestuurd

Campagne

De Turkse ministers willen in Nederland campagne voeren voor een referendum over uitbreiding van de bevoegdheden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Koenders noemt die campagne “onwenselijk” omdat Turken die tegen willen stemmen door de regering in Ankara worden weggezet als terroristen. “De mensenrechten gaan achteruit, de pers is gebreideld”, aldus de bewindsman over de situatie in Turkije.

Nederland is op zijn beurt niet uit op excuses van Turkije vanwege de houding van de Turkse regering. Dat heeft volgens Koenders geen zin. “Die gaan ze niet geven”, zo sprak hij.

Tegelijkertijd beseft de bewindsman dat hij geopolitiek gezien niet om Turkije heen kan vanwege de oorlog in Syrië en het akkoord dat Europa met Turkije sloot om de vluchtelingenstroom terug te dringen. “Maar je moet je aan je idealen houden”, aldus Koenders.

‘Nazi-overblijfsel’

Erdogan haalde eerder fors uit naar Nederland vanwege de kwestie. “Nederland is een Nazi-overblijfsel. Het zijn fascisten”, aldus de Turkse president. Ook zondag liet Erdogan weten dat Nederland “een prijs zal betalen” voor het gemaakte besluit.

De Turkse leider legde zondag opnieuw een link met de aankomende Nederlandse verkiezingen. Turkije heeft al eerder gezegd dat ze denken dat het besluit van de Nederlandse regering genomen is onder invloed van anti-islamsentimenten zoals die van Wilders.

Rutte noemde de nazi-opmerking op zijn beurt “absurd”. Koenders vindt ze “onaanvaardbaar”. De Tweede Kamer reageerde zaterdag eensgezind op de maatregelen.

Erdogan: Tegenmaatregelen volgen na weigeren vlucht minister
 Erdogan: Tegenmaatregelen volgen na weigeren vlucht minister

Verdrag opzeggen

CDA-leider Sybrand Buma wil dat het associatieverdrag van de Europese Unie met Turkije wordt opgezegd zodat Turken van hun dubbele nationaliteit afkomen. “Zo kom je af van het probleem dat ze in dienst gaan daar en mag je eisen dat ze inburgeren”, zei Buma zondag bij Buitenhof.

PVV-leider Geert Wilders riep zaterdag via Twitter ook op dat de dubbele nationaliteit moet worden afgeschaft.

GroenLinks-leider Jesse Klaver pleitte voor de-escaleren en noemde de woorden van Buma daarom “iets te stoere praat”. Nederland en de internationale verhoudingen zijn volgens Klaver niet gediend bij confrontatie.

Deëscalatie

Zaterdag lieten Wilders, Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zich al in felle bewoordingen uit over het Turkse optreden. Rutte (VVD) en PvdA-leider Lodewijk Asscher deden dat in hun rol als bewindslieden.

Tunahan Kuzu van Denk vindt dat zowel de Nederlandse als de Turkse regering er alles aan moeten doen om het conflict te de-escaleren. “Dat is in het belang van beide landen en in het belang van al haar inwoners”, schrijft Kuzu op zijn Facebookpagina.

1 reactie

  1. het geheel tot nog toe is een zeer korrect en daadkrachtig optreden van Nederland-de Nederlandse bevolking moet ook maar eens de straat opgaan en de Erdogan liefhebbers er heel duidelijk maken dat ze kunnen OPROTTEN.
    ook nu weer is het overduidelijk dat een dubbel paspoort ongewenst is en onze wetten moeten worden aangepast-het zou mooi zijn als er eens een paar duizend Turken het land uitgezet worden.
    De grenzen voor buitenlandes had allang moeten worden gesloten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties