Separatisten nemen Novoazovsk in

pro-Russische separatist

pro-Russische separatist

Separatisten hebben met steun van Russische militairen de Oost-Oekraïense stad Novoazovsk ingenomen. Daarmee is een tweede front in Oost-Oekraïne een feit.

Een Oekraïense militair die bij de verdediging van Novoazovsk betrokken was, zegt dat de aanvallers separatistische vlaggen voeren, maar dat ze in werkelijkheid Russische militairen zijn.

Separatistenleider Zachartsjenko heeft dat min of meer bevestigd: hij zei dat duizenden Russische militairen die met verlof zijn vrijwillig aan de kant van de separatisten meevechten.

Video:

Separatisten hebben met steun van Russische militairen de Oost-Oekraïense stad Novoazovsk ingenomen. Separatistenleider Zachartsjenko heeft dat min of meer bevestigd.

Marioepol
Correspondent Geert Groot Koerkamp zegt dat de Oekraïense troepen zich nu tussen Marioepol en Novoazovsk hebben ingegraven. Ze klagen over gebrek aan manschappen en materieel.

Kiev zegt al een paar weken dat de Russen een verbinding over land naar de Krim proberen te maken. De Krim, op ruim 300 kilometer van Marioepol, werd in het voorjaar door Rusland geannexeerd.

Ook wordt er rekening mee gehouden dat het tweede front bedoeld is om Oekraïense militairen weg te lokken bij Donetsk en Loegansk, separatistische enclaves die door Oekraïne worden belegerd.

Oproep
De Oekraïense regering heeft de VS, de EU en de G7-landen opgeroepen alle banktegoeden van Russen te bevriezen totdat Rusland zijn troepen uit Oekraïne heeft teruggetrokken

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *