NOS: NAVO: 1000 Russen in Oekraïne

Gevangengenomen Russische parachutisten op Oekraïens grondgebied AFP.

Gevangengenomen Russische parachutisten op Oekraïens grondgebied AFP.

De NAVO gaat ervan uit dat Rusland met meer dan duizend militairen actief is in Oekraïne. Dat heeft een bron binnen het militaire bondgenootschap gezegd.

De Russische militairen zouden in Oost-Oekraïne de pro-Russische separatisten steunen. Ze zouden ook meevechten tegen het Oekraïense leger.

De NAVO zegt al weken dat Rusland 20.000 militairen paraat heeft staan aan de Russische kant van de grens. Dat is volgens de bron nog steeds zo.

Novoazovsk
Afgelopen nacht kwamen er opnieuw berichten dat Rusland manschappen en materieel Oekraïne had binnengebracht. Het stadje Novoazovsk aan de Zee van Azov is inmiddels ingenomen door separatisten die naar eigen zeggen steun kregen van Russische troepen. Het zou niet om een officiële legereenheid gaan, maar om Russische militairen die vakantie hebben en vrijwillig meevechten.

President Porosjenko is woest over de troepenbewegingen. Hij houdt vandaag spoedberaad met veiligheidsadviseurs. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa noemt de Russische acties een rechtstreekse invasie.

Bron:NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *