28 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 18:30

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS: Veel mis bij belastingdienst A’dam

Amsterdam moet orde op zaken stellen, stelt de Waarderingskamer ©ANP.
Amsterdam moet orde op zaken stellen, stelt de Waarderingskamer ©ANP.

Amsterdam moet volgend jaar de WOZ-waarden beter vaststellen. De gemeente heeft de Dienst Belastingen hiertoe onder verscherpt toezicht gesteld.

De Waarderingskamer, die landelijk toezicht houdt op de vaststelling van de WOZ-waarden, vindt de waardebepalingen van Amsterdam voor dit jaar voldoende, maar heeft ook gezegd dat het volgend jaar beter moet. Amsterdam zegt al sinds april bezig te zijn met verbeteringen.

De database van de plaatselijke belastingdienst bevat fouten over bijvoorbeeld het aantal vierkante meters en het onderhoud van woningen of bedrijfspanden. De foutieve gegevens zijn jarenlang gebruikt om de WOZ-waarde van panden te bepalen. Mogelijk hebben de eigenaren daardoor te veel of te weinig belasting betaald.

Signaleren
De Waarderingskamer wil dat de dienst meer kennis krijgt van het woningbestand, en dat gelijke woningen gelijk worden gewaardeerd.
Ook moet de gemeente huiseigenaren duidelijk maken hoe de WOZ-waarde van hun huis precies tot stand is gekomen, zodat ze zelf eventuele fouten kunnen signaleren.

- Advertentie -

De gemeente haalt met de OZB 160 miljoen euro op. Volgens Amsterdam mag de gemeente geen OZB heffen als de Waarderingskamer geen toestemming geeft. In theorie zou dat dus een financiële strop van 160 miljoen euro kunnen opleveren. Volgens de Waarderingskamer zal dit niet gebeuren.

Video:

Wethouder Kock van Financiën over de misstanden bij de belastingdienst in Amsterdam

Familiecultuur
Wethouder Kock (D66) zegt dat de oorzaak van de problemen ligt in een verkeerde werkwijze. Afspraken zouden niet worden nageleefd en de controle van gegevens gebeurt vaak nog handmatig. Ook is het computersysteem uit 1996 verouderd.

- Advertisement -

Volgens Kock heerst bij de Dienst Belastingen een familiecultuur. Ambtenaren zouden niet kritisch genoeg zijn en elkaar te weinig aanspreken op fouten.

De gemeentelijke belastingdienst kreeg eind vorig jaar kritiek omdat 9000 huishoudens een te hoge woonkostenbijdrage hadden ontvangen. In totaal werd 188 miljoen euro uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen. Het overgrote deel is inmiddels weer terug.

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -