26 C
Willemstad
• zondag 16 mei 2021 08:42

DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

NOS: Veel mis bij belastingdienst A’dam

HomeMediaNOS: Veel mis bij belastingdienst A'dam

Amsterdam moet orde op zaken stellen, stelt de Waarderingskamer ©ANP.
Amsterdam moet orde op zaken stellen, stelt de Waarderingskamer ©ANP.

Amsterdam moet volgend jaar de WOZ-waarden beter vaststellen. De gemeente heeft de Dienst Belastingen hiertoe onder verscherpt toezicht gesteld.

De Waarderingskamer, die landelijk toezicht houdt op de vaststelling van de WOZ-waarden, vindt de waardebepalingen van Amsterdam voor dit jaar voldoende, maar heeft ook gezegd dat het volgend jaar beter moet. Amsterdam zegt al sinds april bezig te zijn met verbeteringen.

De database van de plaatselijke belastingdienst bevat fouten over bijvoorbeeld het aantal vierkante meters en het onderhoud van woningen of bedrijfspanden. De foutieve gegevens zijn jarenlang gebruikt om de WOZ-waarde van panden te bepalen. Mogelijk hebben de eigenaren daardoor te veel of te weinig belasting betaald.

Signaleren
De Waarderingskamer wil dat de dienst meer kennis krijgt van het woningbestand, en dat gelijke woningen gelijk worden gewaardeerd.
Ook moet de gemeente huiseigenaren duidelijk maken hoe de WOZ-waarde van hun huis precies tot stand is gekomen, zodat ze zelf eventuele fouten kunnen signaleren.

De gemeente haalt met de OZB 160 miljoen euro op. Volgens Amsterdam mag de gemeente geen OZB heffen als de Waarderingskamer geen toestemming geeft. In theorie zou dat dus een financiële strop van 160 miljoen euro kunnen opleveren. Volgens de Waarderingskamer zal dit niet gebeuren.

Video:

Wethouder Kock van Financiën over de misstanden bij de belastingdienst in Amsterdam

Familiecultuur
Wethouder Kock (D66) zegt dat de oorzaak van de problemen ligt in een verkeerde werkwijze. Afspraken zouden niet worden nageleefd en de controle van gegevens gebeurt vaak nog handmatig. Ook is het computersysteem uit 1996 verouderd.

Volgens Kock heerst bij de Dienst Belastingen een familiecultuur. Ambtenaren zouden niet kritisch genoeg zijn en elkaar te weinig aanspreken op fouten.

De gemeentelijke belastingdienst kreeg eind vorig jaar kritiek omdat 9000 huishoudens een te hoge woonkostenbijdrage hadden ontvangen. In totaal werd 188 miljoen euro uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen. Het overgrote deel is inmiddels weer terug.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties