27.3 C
Willemstad
• maandag 6 december 2021 02:24

Laatste reacties

- Advertentie -

Sambil alleen aanvulling bij groeiend toerisme

WILLEMSTAD — Het winkelcentrum Sambil zal een positieve impact hebben op de economische ontwikkeling van Curaçao, mits het aantal toeristen dat naar Curaçao komt, blijft groeien. Uitblijvende groei kan als gevolg hebben dat er slechts een verhuizing plaatsvindt van winkels uit de binnenstad naar Sambil, of dat winkels in de binnenstad zelfs weggeconcurreerd worden.

Dat staat in de economische impactstudie over de komst van de Venezolaanse megamall, die in het bezit is van de Amigoe.
De impactstudie werd afgelopen zomer uitgevoerd door het ministerie van Economische Ontwikkeling in opdracht van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Megapier en hotels

Verwacht wordt dat Sambil zelf ook een aanzuigende werking zal hebben op toeristen, maar voorwaarde voor een voortzetting van de toeristische groei zoals die al enkele jaren het geval is, is dat geplande investeringen worden gedaan op het gebied van toeristische infrastructuur.
Hiermee wordt onder meer gedoeld op de aanleg van een tweede megapier en de uitbreiding van de luchthaven en het aantal hotels, aldus het rapport.

“Indien deze infrastructurele ontwikkelingen niet op korte termijn plaatsvinden, zullen de te verwachte voordelen van het Sambil-project niet gerealiseerd worden.”

Sambil is volgens de impactstudie een directe concurrent voor de binnenstad omdat ook daar A-kledingmerken te koop zijn.
Bovendien biedt de Venezolaanse keten een soort totaalconcept met onder meer gratis evenementen.
Een van de pijlers om de binnenstad nieuw leven in te blazen is nu juist ook het organiseren van evenementen.
De studie gaat tevens in op de werkgelegenheid en opbrengsten voor de staatskas, die Sambil zou kunnen opleveren.

- Advertentie -

1000 banen
Volgens demissionair minister Dominique Adriaens van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning gaat Sambil rond de 1000 directe en indirecte arbeidsplaatsen opleveren.
Eerder was er verwarring rond het aantal arbeidsplaatsen, omdat voormalig minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Charles Cooper (MAN) bij de ondertekening van de bouwvergunning garandeerde dat er 2000 arbeidsplaatsen voor Curaçaoenaars zouden ontstaan door het project.
Demissionair interim- minister Jose Jardim van Financiën en Economische Ontwikkeling schatte het aantal arbeidsplaatsen echter op 150 tot 350, in een brief van 1 november, waarin hij antwoord geeft op vragen van voormalig Statenlid Pedro Atacho (PAR).
Volgens Adriaens is het een ‘cumulatief verhaal’ waardoor je op meer dan 1000 arbeidsplaatsen uitkomt.
Het project draagt volgens de studie tot slot ook bij aan de overheidskas met een cumulatieve toename van directe en indirecte overheidsinkomsten van ruim 25 miljoen gulden.

Eén bezwaar tegen Sambil

“Het is heel moeilijk om te bepalen wat er precies gaat gebeuren als je zo’n groot ding neerzet”

, zegt minister Adriaens desgevraagd.

“De tijd zal dit uitwijzen. Maar daarom willen we ook dingen teruggeven aan Otrobanda, zoals het ontwikkelen van rif tot een groot sport- en recreatiegebied met behoud en upgrading van het stadion, het zwembad en de Koredor. Ook willen we meer woningen realiseren als straks het ziekenhuis weg is uit de binnenstad.”

Ook voor Punda zijn er plannen, aldus Adriaens.
Zij meldt ook dat de bouwvergunning en de toewijzing voor een ‘tax holiday’ voor Sambil, in tegenstelling tot wat vorige week door demissionair interim- premier Stanley Betrian werd betwijfeld, wel degelijk zijn gezien door de ministerraad.

“De bouwaanvraag is niet gepubliceerd, omdat het geen wijziging van bestemming van het Veeris-terrein, dat stedelijk gebied is, betreft.”

- Advertisement -

Ook hoefde de ministerraad geen toestemming te geven voor het besluit, omdat het hierdoor gewoon onder de bevoegdheid van de betreffende minister valt.
Wel meldde Adriaens dat er in het traject één bezwaar is binnengekomen.
De winkelketen Sambil kreeg op 19 september een bouwvergunning voor de bouw van een groot winkelcentrum op een terrein te Veeris, waar ongeveer 200 winkels, een food court en een bioscoop in gerealiseerd worden.
Eind 2013 zal het winkelcentrum naar verwachting opengaan.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

CL | De moraal van een oud-gouverneur

Ton de Jong | Werkgroep Caribische Letteren De personen die genoemd worden in het ontluisterende Ennia-vonnis zouden als bijkomende straf dit zinnetje laten we zeggen honderd maal moeten...

Column Youp | Rijmelarij

Geen idee of de familie van onze minister van Volksgezondheid de sinterklaasgedichten al klaar heeft, maar als ze te elfder ure nog wat rijmwoorden zoeken, dan heb...

DH | Lo-Fo-Wong: Country needs to be adaptable, keep markets efficient

PHILIPSBURG--St. Maarten needs to become adaptable and keep its markets efficient, fair and attractive in an ever-evolving and innovative environment, remarked Director of the Central Bank of...

Ingezonden | Waardering HiMA

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AD commentaar | Friends and family

Minister-president Gilmar Pisas (MFK) kan goed en snel praten, maar - na in eerste instantie mogelijk wat overdonderend te zijn - zo simpel als hij het zegt,...

AntilliaansDagblad | Verhoging van 10 procent voor minimumloon

Den Haag - De zo goed als Kamerbreed aangenomen motie Wuite (D66) voor verhoging van het wettelijk minimumloon met 10 procent op 1 januari 2022 is uitgewerkt...
- Advertentie -