Doe mee met de bezwaarpocedure tegen onverantwoorde ontwikkelingen in Oostpunt
Hoewel de overheid een heleboel barrieres heeft opgeworpen, zodat de burger geen inspraak krijgt in de veranderingen in het landschap van Oostpunt die zij met de grondeigenaar heeft afgesproken, kan de burger wel degelijk bezwaar onder protest aantekenen.
Amigu di Tera heeft een modelletje voor zo’n bezwaar gemaakt die iedereen naar de eigen inzichten en situatie kan aanpassen en dan bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning kan indienen.
Er is haast geboden, vraag dus dit model meteen op bij Amigu di Tera: [email protected].
Een van de barrieres die de overheid heeft verzonnen is wel dat men een bewijs van inschrijving moet overleggen.
Wat dat moet zijn zegt ze niet, maar een oplossing wordt aan de indieners meegegeven.
Kennelijk wil de overheid meegaan met een onacceptabel voorstel om 10% van het grondgebied van Curaçao te ontwikkelen dat een desastreuze uitstraling zal hebben naar alle koraalriffen in de wateren aan de zuidkust van het eiland.
Hier heeft de overheid nooit onderzoek naar verricht, ook geen diepgaande naar de effecten op het landgoed noch naar de aanliggende gebieden toe.
Ook wil de overheid kennelijk Curaçaoenaars overzee en anderen in het buitenland die het eiland een warm hart toedragen, uitsluiten van bezwaarprocedures.
Buitenlandse wetenschappelijke instituten worden met dit gedraai ook weggehouden, mogelijk omdat de overheid zich ervan bewust is dat de onderzoeken die door de ingehuurde consultant zijn uitgevoerd door deze instituten zo in de prullenbak zullen worden gemikt.
Meer dan één miljoen gulden heeft de overheid, de burger dus, gespendeerd voor onderzoek dat verdere verrommeling van het landschap van Curaçao en destructie van de koraalriffen moet mogelijk maken.
Over het onderzoek naar de economische gevolgen van het Oostpuntproject hoeft men niet veel woorden aan vuil te maken, KPMG heeft dit zelf al op de derde pagina van de betreffende studie gediskwalificeerd.
Ondanks de barriers moeten we allemaal bezwaar aantekenen.
Dit traditionele gerommel met de ruimte, geld en economie, het sociale veld en de natuur moet eens een halt worden toegeroepen, en om orde te brengen moet een volkomen nieuw integer beleid dat duurzame ontwikkeling als leidraad opneemt worden ingezet.
L.R. Narain