30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

RvA plaatst vraagtekens bij noodzaak Adviesraad Gepensioneerden

HomeNieuwsRvA plaatst vraagtekens bij noodzaak Adviesraad Gepensioneerden

WILLEMSTAD — De Raad van Advies (RvA) van Curaçao plaatst vraagtekens bij de noodzaak voor de Adviesraad Gepensioneerden, zoals deze door de PAR-fractie in de Staten wordt voorgesteld. In haar advies op het initiatief-ontwerp landsverordening Adviesraad Gepensioneerden stelt de RvA dat de initiatiefnemers onvoldoende hebben kunnen motiveren waarom er een dergelijke adviesraad moet komen.

Het initiatiefvoorstel van de PAR-fractie gaat ervan uit dat de Adviesraad Gepensioneerden de taak moet krijgen om de overheid te adviseren over alle onderwerpen van sociaal-economische en financiële aard die gepensioneerden aangaan.
De adviesraad moet voorzien in de behoefte aan een structurele en duurzame participatie van lokale gepensioneerden in sociaal-economische en financiële beslissingen.
In de Memorie van Toelichting op de initiatiefwet wordt gesteld dat een geïnstitutionaliseerde en erkende organisatie nog niet bestaat, terwijl in de praktijk en uitgaande van toekomstige demografische ontwikkelingen zo’n organisatie, de adviesraad dus, wel nodig is.

De RvA is van oordeel dat inspraak en overleg met de groep gepensioneerden en andere belanghebbenden de democratie van Curaçao ten goede kan komen, maar plaatst toch haar vraagtekens bij de noodzaak van het instellen van een adviesraad die zich uitsluitend bezighoudt met zaken die gepensioneerden aangaan.

“In de Memorie van Toelichting (MvT) bij het initiatiefontwerp is naar de mening van de Raad onvoldoende gemotiveerd waarom het onafhankelijk advies van de Adviesraad over onderwerpen van sociaal-economische en financiële aard die gepensioneerden aangaan noodzakelijk wordt geacht.
Ook is in de MvT niet gemotiveerd waarom de adviestaak niet aan een bestaand adviescollege kan worden opgedragen. De MvT bij de landsverordening adviescolleges geeft uitdrukkelijk aan dat in de toelichting op de ontwerplandsverordening waarin de instelling van een bepaald adviescollege plaatsvindt, vooral dient te worden weergegeven op grond waarvan het desbetreffende orgaan niet kan worden gemist.”

In de MvT geeft de PARfractie aan dat zij mede met haar voorstel is gekomen, omdat de overheid geen inspraak heeft gegeven aan gepensioneerden in het wetgevingstraject om de ziektekosten op het eiland te hervormen.
De initiatiefnemers stellen dan ook dat zij op ‘structurele wijze willen garanderen dat de stem van gepensioneerden in onze samenleving wordt gehoord’.
De Raad is het in zoverre met de initiatiefnemers eens dat ‘uit oogpunt van zorgvuldigheid het gewenst is dat in ieder geval de direct belanghebbenden’ worden gehoord.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties