29 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 15:38

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoRvA plaatst vraagtekens bij noodzaak Adviesraad Gepensioneerden

RvA plaatst vraagtekens bij noodzaak Adviesraad Gepensioneerden

WILLEMSTAD — De Raad van Advies (RvA) van Curaçao plaatst vraagtekens bij de noodzaak voor de Adviesraad Gepensioneerden, zoals deze door de PAR-fractie in de Staten wordt voorgesteld. In haar advies op het initiatief-ontwerp landsverordening Adviesraad Gepensioneerden stelt de RvA dat de initiatiefnemers onvoldoende hebben kunnen motiveren waarom er een dergelijke adviesraad moet komen.

Het initiatiefvoorstel van de PAR-fractie gaat ervan uit dat de Adviesraad Gepensioneerden de taak moet krijgen om de overheid te adviseren over alle onderwerpen van sociaal-economische en financiële aard die gepensioneerden aangaan.
De adviesraad moet voorzien in de behoefte aan een structurele en duurzame participatie van lokale gepensioneerden in sociaal-economische en financiële beslissingen.
In de Memorie van Toelichting op de initiatiefwet wordt gesteld dat een geïnstitutionaliseerde en erkende organisatie nog niet bestaat, terwijl in de praktijk en uitgaande van toekomstige demografische ontwikkelingen zo’n organisatie, de adviesraad dus, wel nodig is.

De RvA is van oordeel dat inspraak en overleg met de groep gepensioneerden en andere belanghebbenden de democratie van Curaçao ten goede kan komen, maar plaatst toch haar vraagtekens bij de noodzaak van het instellen van een adviesraad die zich uitsluitend bezighoudt met zaken die gepensioneerden aangaan.

“In de Memorie van Toelichting (MvT) bij het initiatiefontwerp is naar de mening van de Raad onvoldoende gemotiveerd waarom het onafhankelijk advies van de Adviesraad over onderwerpen van sociaal-economische en financiële aard die gepensioneerden aangaan noodzakelijk wordt geacht.
Ook is in de MvT niet gemotiveerd waarom de adviestaak niet aan een bestaand adviescollege kan worden opgedragen. De MvT bij de landsverordening adviescolleges geeft uitdrukkelijk aan dat in de toelichting op de ontwerplandsverordening waarin de instelling van een bepaald adviescollege plaatsvindt, vooral dient te worden weergegeven op grond waarvan het desbetreffende orgaan niet kan worden gemist.”

In de MvT geeft de PARfractie aan dat zij mede met haar voorstel is gekomen, omdat de overheid geen inspraak heeft gegeven aan gepensioneerden in het wetgevingstraject om de ziektekosten op het eiland te hervormen.
De initiatiefnemers stellen dan ook dat zij op ‘structurele wijze willen garanderen dat de stem van gepensioneerden in onze samenleving wordt gehoord’.
De Raad is het in zoverre met de initiatiefnemers eens dat ‘uit oogpunt van zorgvuldigheid het gewenst is dat in ieder geval de direct belanghebbenden’ worden gehoord.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties