28 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

RvA plaatst vraagtekens bij noodzaak Adviesraad Gepensioneerden

WILLEMSTAD — De Raad van Advies (RvA) van Curaçao plaatst vraagtekens bij de noodzaak voor de Adviesraad Gepensioneerden, zoals deze door de PAR-fractie in de Staten wordt voorgesteld. In haar advies op het initiatief-ontwerp landsverordening Adviesraad Gepensioneerden stelt de RvA dat de initiatiefnemers onvoldoende hebben kunnen motiveren waarom er een dergelijke adviesraad moet komen.

Het initiatiefvoorstel van de PAR-fractie gaat ervan uit dat de Adviesraad Gepensioneerden de taak moet krijgen om de overheid te adviseren over alle onderwerpen van sociaal-economische en financiële aard die gepensioneerden aangaan.
De adviesraad moet voorzien in de behoefte aan een structurele en duurzame participatie van lokale gepensioneerden in sociaal-economische en financiële beslissingen.
In de Memorie van Toelichting op de initiatiefwet wordt gesteld dat een geïnstitutionaliseerde en erkende organisatie nog niet bestaat, terwijl in de praktijk en uitgaande van toekomstige demografische ontwikkelingen zo’n organisatie, de adviesraad dus, wel nodig is.

De RvA is van oordeel dat inspraak en overleg met de groep gepensioneerden en andere belanghebbenden de democratie van Curaçao ten goede kan komen, maar plaatst toch haar vraagtekens bij de noodzaak van het instellen van een adviesraad die zich uitsluitend bezighoudt met zaken die gepensioneerden aangaan.

“In de Memorie van Toelichting (MvT) bij het initiatiefontwerp is naar de mening van de Raad onvoldoende gemotiveerd waarom het onafhankelijk advies van de Adviesraad over onderwerpen van sociaal-economische en financiële aard die gepensioneerden aangaan noodzakelijk wordt geacht.
Ook is in de MvT niet gemotiveerd waarom de adviestaak niet aan een bestaand adviescollege kan worden opgedragen. De MvT bij de landsverordening adviescolleges geeft uitdrukkelijk aan dat in de toelichting op de ontwerplandsverordening waarin de instelling van een bepaald adviescollege plaatsvindt, vooral dient te worden weergegeven op grond waarvan het desbetreffende orgaan niet kan worden gemist.”

In de MvT geeft de PARfractie aan dat zij mede met haar voorstel is gekomen, omdat de overheid geen inspraak heeft gegeven aan gepensioneerden in het wetgevingstraject om de ziektekosten op het eiland te hervormen.
De initiatiefnemers stellen dan ook dat zij op ‘structurele wijze willen garanderen dat de stem van gepensioneerden in onze samenleving wordt gehoord’.
De Raad is het in zoverre met de initiatiefnemers eens dat ‘uit oogpunt van zorgvuldigheid het gewenst is dat in ieder geval de direct belanghebbenden’ worden gehoord.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...