35 C
Willemstad
• zaterdag 3 juni 2023

NRC | Vier kinderen dolen al weken door de jungle. Weet Colombia ze op tijd te vinden?

Merijn de Waal Zuid-Amerika Colombia zoekt diep in het oerwoud naar vier jonge kinderen die een maand geleden als enigen een vliegtuigcrash overleefden.   Het oerwoud van zuidoost-Colombia lijkt geen...

NTR | Parlementslid Curaçao: ‘Grondwet veranderen zodat lhbt’s niet kunnen trouwen’

Oscar van Dam Statenlid Rennox Calmes (TPK) wil de grondwet veranderen zodat mensen van hetzelfde geslacht toch niet kunnen trouwen op Curaçao. Mario Kleinmoedig van de belangenorganisatie Foko...

Democracy now! | Friday, June 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Brison critical of The Hague for making ENNIA solution a condition

THE HAGUE--Member of the St. Maarten Parliament (MP) Rolando Brison of the United People’s (UP) party during the opening of the Inter-Parliamentary Consultation of the Kingdom IPKO...

Democracy now! | Thursday, June 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Bonden eisen uitbetaling bonus

HomeNieuwsBonden eisen uitbetaling bonus

WILLEMSTAD — De overheidsvakbonden eisen dat de overheid de eindejaarsbonus aan personeel in overheidsdienst gaat uitbetalen.
Deze eis namen de vier overheidsvakbonden, de Abvo, NAPB, SAP en STrAF vanochtend mee naar het georganiseerd overleg in ambtenarenzaken (goa) met de demissionaire minister van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening (BPD), Cornelis ‘Chucho’ Smits.

De overheid stelt gezien de financiële positie van het land dat zij niet in staat is om het volledige bedrag aan bonussen uit te betalen.
Op dit moment ligt er een voorstel van de overheid op tafel dat ervan uitgaat om ambtenaren van schaal 1 tot en met 9 in een soort gliding scale van 100 tot 50 en 25 procent uit te betalen. Abvovoorzitter Wendy Calmes wijst het voorstel echter van de hand.

“Dit vinden wij ridicuul. Dit zou inhouden dat sommige ambtenaren maar 62,50 gulden als bonus uitbetaald zouden krijgen.
Hier zijn wij het niet mee eens.
De overheid dient de kerstbonus uit te betalen.”

Calmes benadrukt dat het om een verworven recht gaat.

“Eerst moesten wij bewijzen dat het wettelijk geregeld zou worden.
Dat hebben wij gedaan.
Maar de overheid wijst erop dat ieder jaar weer moet worden gekeken of de regering over de nodige fondsen beschikt om tot betaling te kunnen overgaan.
Maar wij kunnen er geen begrip voor opbrengen dat de overheid een signaal wil afgeven door zij serieus bezig is, door maatregelen over de ruggen van ambtenaren te nemen.
Dit accepteren wij niet.
Als de overheid een signaal wil afgeven, dan moet zij met concrete oplossingen komen.”

De Abvo-voorzitter stelt vraagtekens te hebben bij de opstelling van de regering, gezien de wijze waarop zij met de kerstbonus is omgegaan.
Hij stelt dan ook te verwachten dat de relatie tussen de overheid en de vakbonden het komend jaar op de proef gesteld wordt.

Steun van Pisas
De overheidsvakbonden kregen vanochtend een steuntje in de rug van MFK-Statenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas.
In een persbericht stelt Pisas dat de ambtenaren het gelijk aan hun zijde hebben.

“De overheid kan niet zomaar opstaan en unilateraal een maatregel aankondigen, zonder in overleg te treden en ook zonder instemming van de vakbonden te hebben gekregen.”

Pisas vraagt zich ook af waarom de overheid nu stelt dat er geen geld beschikbaar is om de kerstbonus uit te kunnen betalen, terwijl het bedrag al begroot is.
Hij vraagt zich af waar dit geld dan gebleven is.

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties