28 C
Willemstad
• dinsdag 5 december 2023

Extra | Journaal 4 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Antilles-Guyane patrol vessel seizes 3.5-ton cocaine haul

MARIGOT--Patrol vessel La Combattante from Marine Nationale seized 3.5 tons of cocaine from a fishing vessel southeast of Barbados on November 28. After confirming the location of the...

AntilliaansDagblad | Overheid belooft prijzen in de gaten te houden

Kralendijk - Directie Toezicht en Handhaving (T&H) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) kondigt aan prijscontroles te gaan uitvoeren op het basismandje, bekend als Bon Kompra Plus. F16...

AntilliaansDagblad | Aruba eigen mededingingsautoriteit

Oranjestad - In een statig pand in de binnenstad van Oranjestad is de Aruba Fair Trade Authority (Afta) geopend. Aruba heeft daarmee een eigen mededingingsautoriteit. Bij de opening...

AntilliaansDagblad | Parkeerbeheer bijna rond

Parkeerbeheer in zicht | Minister VVRP: Onderhandeling nieuw contract in eindfase Willemstad - Het parkeerbeheer is bijna rond en de onderhandelingen zijn in de eindfase. Dat antwoordt de...

AntilliaansDagblad | ‘Hoofdpijn’ in de wijk Rio Canario

Naast illegale boomkap nu ook een snack begonnen Willemstad - De buurtbewoners van de Menegrandeweg in de wijk Rio Canario houden hoofdpijn vanwege de acties van Melly Bergland,...
- Advertisement -spot_img

Bonden eisen uitbetaling bonus

HomeNieuwsBonden eisen uitbetaling bonus

WILLEMSTAD — De overheidsvakbonden eisen dat de overheid de eindejaarsbonus aan personeel in overheidsdienst gaat uitbetalen.
Deze eis namen de vier overheidsvakbonden, de Abvo, NAPB, SAP en STrAF vanochtend mee naar het georganiseerd overleg in ambtenarenzaken (goa) met de demissionaire minister van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening (BPD), Cornelis ‘Chucho’ Smits.

De overheid stelt gezien de financiële positie van het land dat zij niet in staat is om het volledige bedrag aan bonussen uit te betalen.
Op dit moment ligt er een voorstel van de overheid op tafel dat ervan uitgaat om ambtenaren van schaal 1 tot en met 9 in een soort gliding scale van 100 tot 50 en 25 procent uit te betalen. Abvovoorzitter Wendy Calmes wijst het voorstel echter van de hand.

“Dit vinden wij ridicuul. Dit zou inhouden dat sommige ambtenaren maar 62,50 gulden als bonus uitbetaald zouden krijgen.
Hier zijn wij het niet mee eens.
De overheid dient de kerstbonus uit te betalen.”

Calmes benadrukt dat het om een verworven recht gaat.

“Eerst moesten wij bewijzen dat het wettelijk geregeld zou worden.
Dat hebben wij gedaan.
Maar de overheid wijst erop dat ieder jaar weer moet worden gekeken of de regering over de nodige fondsen beschikt om tot betaling te kunnen overgaan.
Maar wij kunnen er geen begrip voor opbrengen dat de overheid een signaal wil afgeven door zij serieus bezig is, door maatregelen over de ruggen van ambtenaren te nemen.
Dit accepteren wij niet.
Als de overheid een signaal wil afgeven, dan moet zij met concrete oplossingen komen.”

De Abvo-voorzitter stelt vraagtekens te hebben bij de opstelling van de regering, gezien de wijze waarop zij met de kerstbonus is omgegaan.
Hij stelt dan ook te verwachten dat de relatie tussen de overheid en de vakbonden het komend jaar op de proef gesteld wordt.

Steun van Pisas
De overheidsvakbonden kregen vanochtend een steuntje in de rug van MFK-Statenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas.
In een persbericht stelt Pisas dat de ambtenaren het gelijk aan hun zijde hebben.

“De overheid kan niet zomaar opstaan en unilateraal een maatregel aankondigen, zonder in overleg te treden en ook zonder instemming van de vakbonden te hebben gekregen.”

Pisas vraagt zich ook af waarom de overheid nu stelt dat er geen geld beschikbaar is om de kerstbonus uit te kunnen betalen, terwijl het bedrag al begroot is.
Hij vraagt zich af waar dit geld dan gebleven is.

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties