26 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 23:57

NU | Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen

Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig...

PBC | Vaccinatiestraat Marinebasis Parera geopend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Sinds vrijdag kunnen mensen op Curaçao ook bij onze marinebasis terecht voor hun vaccinatie tegen COVID. Defensie verleent hiermee militaire bijstand, op verzoek van...

PBC | Raffinaderijbesprekingen van Corc slepen voort

Persbureau Curacao De eigenaar van de raffinaderij, overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) blijft onderhandelen met het Corc-consortium om de olieraffinaderij van Isla opnieuw te starten. De bestaande MOU...

PBC | Zerotolerance bij handhaving covidmaatregelen Curaçao

Persbureau Curacao Het Openbaar Ministerie en de politie van Curaçao hanteren een zero-tolerance beleid wanneer het gaat om handhaving van de Covid-maatregelen. Het opvolgen van de maatregelen moet...

PBC | Update: Advocaten alleen bij noodzaak de weg op

Persbureau Curacao Advocaten mogen alleen bij noodzaak overdag en na de avondklok op straat zijn voor hun werk. Dat meldt de deken van de Orde van Advocaten, Carine...

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoBonden eisen uitbetaling bonus

Bonden eisen uitbetaling bonus

WILLEMSTAD — De overheidsvakbonden eisen dat de overheid de eindejaarsbonus aan personeel in overheidsdienst gaat uitbetalen.
Deze eis namen de vier overheidsvakbonden, de Abvo, NAPB, SAP en STrAF vanochtend mee naar het georganiseerd overleg in ambtenarenzaken (goa) met de demissionaire minister van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening (BPD), Cornelis ‘Chucho’ Smits.

De overheid stelt gezien de financiële positie van het land dat zij niet in staat is om het volledige bedrag aan bonussen uit te betalen.
Op dit moment ligt er een voorstel van de overheid op tafel dat ervan uitgaat om ambtenaren van schaal 1 tot en met 9 in een soort gliding scale van 100 tot 50 en 25 procent uit te betalen. Abvovoorzitter Wendy Calmes wijst het voorstel echter van de hand.

“Dit vinden wij ridicuul. Dit zou inhouden dat sommige ambtenaren maar 62,50 gulden als bonus uitbetaald zouden krijgen.
Hier zijn wij het niet mee eens.
De overheid dient de kerstbonus uit te betalen.”

Calmes benadrukt dat het om een verworven recht gaat.

“Eerst moesten wij bewijzen dat het wettelijk geregeld zou worden.
Dat hebben wij gedaan.
Maar de overheid wijst erop dat ieder jaar weer moet worden gekeken of de regering over de nodige fondsen beschikt om tot betaling te kunnen overgaan.
Maar wij kunnen er geen begrip voor opbrengen dat de overheid een signaal wil afgeven door zij serieus bezig is, door maatregelen over de ruggen van ambtenaren te nemen.
Dit accepteren wij niet.
Als de overheid een signaal wil afgeven, dan moet zij met concrete oplossingen komen.”

De Abvo-voorzitter stelt vraagtekens te hebben bij de opstelling van de regering, gezien de wijze waarop zij met de kerstbonus is omgegaan.
Hij stelt dan ook te verwachten dat de relatie tussen de overheid en de vakbonden het komend jaar op de proef gesteld wordt.

Steun van Pisas
De overheidsvakbonden kregen vanochtend een steuntje in de rug van MFK-Statenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas.
In een persbericht stelt Pisas dat de ambtenaren het gelijk aan hun zijde hebben.

“De overheid kan niet zomaar opstaan en unilateraal een maatregel aankondigen, zonder in overleg te treden en ook zonder instemming van de vakbonden te hebben gekregen.”

Pisas vraagt zich ook af waarom de overheid nu stelt dat er geen geld beschikbaar is om de kerstbonus uit te kunnen betalen, terwijl het bedrag al begroot is.
Hij vraagt zich af waar dit geld dan gebleven is.

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties