26 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 01:47

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoCuroil draait verlies vanwege incorrecte prijsaanpassingen

Curoil draait verlies vanwege incorrecte prijsaanpassingen

WILLEMSTAD — Ondanks het feit dat brandstofdistributeur Curoil tot en met juli 2012 een positief resultaat vertoont, blijkt dat het bedrijf over de maand augustus en september een negatief resultaat van 4,7 miljoen gulden heeft geboekt. Dit resultaat is volgens Curoil te wijten aan het feit dat Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten (BTPU) de prijsaanpassingen niet correct berekent, daar BTP bij de prijsbepaling steeds uitgaat van de gegevens van twee maanden terug. Dat blijkt uit een rapport dat overheidsaccountantsbureau Soab onlangs heeft uitgebracht.

Ook wees Curoil erop dat er op onzorgvuldige wijze met de brandstofprijzen omgesprongen werd, zoals bij de 20 cent korting per liter die consumenten in oktober kregen vanwege de geïnde brandstoftoeslag over drie maanden, die geen wettelijke grondslag had.
De 5 cent per liter zou naar een speciaal fonds gaan voor sociale projecten.
Er wordt van uitgegaan dat de afzet in oktober gelijk is aan die van de drie maanden daarvoor en dat de correctie van 20 cent ten laste van de gereserveerde brandstoftoeslag moet worden geboekt.
Als de brandstofprijs niet op tijd wordt gewijzigd en de reservering van de brandstoftoeslag opraakt, leidt dit tot een negatief effect op het resultaat van Curoil.
In september bedroeg het saldo van het fonds 2.176.958 gulden.
De facelift van de stadsparken Vredenbergplein en Wilhelminapark zijn met middelen uit het speciale fonds betaald.
In totaal gaat het om 155.852,86 gulden.

In de jaren 2010 en 2011 was het resultaat van Curoil negatief.
Dit is voornamelijk veroorzaakt doordat de prijzen van Curoil vanaf april 2010 niet meer zijn aangepast, terwijl de olieprijzen wel bleven stijgen.
Het feit dat de prijzen niet werden aangepast betekent dat Curoil de tariefsverhogingen moest absorberen met het gevolg dat de organisatie in een verliessituatie kwam te verkeren.
In juli 2011 startte de regering weer met de berekening van de marktprijzen die Curoil mag hanteren.

Aqualectra
Volgens het rapport is de kans aanwezig dat Curoil zowel op korte als op de lange termijn niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen.
De verslechterde financiële positie van de onderneming wordt mede veroorzaakt door het slechte betalingsgedrag van nutsbedrijf Aqualectra.
Aqualectra heeft inmiddels ook de grote schuld die zij bij Curoil heeft bij de regering aangekaart.
De vordering op Aqualectra bedraagt per 30 september meer dan 95 miljoen gulden.
Doordat Aqualectra niet over financiële middelen beschikt kan zij de achterstand niet betalen. Met als gevolg dat de schuld van Curoil aan brandstofleverancier PdVSA eind september 179 miljoen gulden bedroeg, waarvan 117 miljoen ouder is dan dertig dagen.
De afgesproken betalingstermijn tussen PdVSA en Curoil is dertig dagen.
Het Venezolaanse staatsbedrijf brengt 1,5 procent rente per maand in rekening over het openstaande saldo.
Curoil is in onderhandeling met een bank om de schuld aan PdVSA te herfinancieren, middels een lening van 60 miljoen gulden.
Curoil komt volgens Soab alleen in aanmerking voor deze lening als zij haar langlopende investeringen als onderpand inbrengt.
Terwijl Curoil stelt dat in de prijs van Mogas en LSD een reserve opgenomen is om deze 60 miljoen gulden in vijf jaar terug te verdienen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties