27 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 23:35

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoCft plaatst vraagtekens bij lening bouw NHN

Cft plaatst vraagtekens bij lening bouw NHN

WILLEMSTAD — Het College financieel toezicht (Cft) meent dat ongeacht de wijze waarop Nos Hospital Nobo (NHN) gefinancierd zal worden, het van cruciaal belang is dat de bouw en exploitatie van NHN passen binnen de sluitende begroting waarbij de rentelastnorm niet wordt overschreden. Het Cft kan zich slecht vinden in de aanpak waarbij eerst is besloten om een lening van 350 miljoen gulden aan te gaan voor de bouw van het ziekenhuis alvorens er een besluit kan worden genomen over het duurzaam gezond maken van het zorgstelsel. Dat stelt het orgaan in een ongevraagd advies aan de demissionaire interim-minister van Financiën José Jardim.

Op basis van de tot nu toe ontvangen gegevens heeft het Cft een aantal vragen die het graag beantwoord ziet alvorens een nader oordeel te vellen over de gekozen financieringsconstructie. Zo wil het Cft weten of de overheid op geen enkele wijze garant staat ten aanzien van de lening en of ten opzichte van de externe financiers en of er (in)directe risico’s zijn voor de begroting van Curaçao.

Sinds 10-10-‘10 is er geen sprake van een sluitende begroting geweest en de daaraan ten grondslag liggende tekorten worden deels veroorzaakt door de tekorten in de zorg.
Volgens het Cft moet er een oplossing gevonden worden voor de verlieslatende situatie waarin het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) momenteel verkeert.
Een onderzoek door overheidsaccountantsbureau Soab heeft uitgewezen dat de liquidatie van het Sehos 53 miljoen gulden gaat kosten hetgeen zeer waarschijnlijk voor rekening zal komen van de overheid en waarmee in de begroting nog geen rekening is gehouden.

Het Cft is dan ook in lijn met de aanwijzing vanuit de Rijksministerraad van mening dat vanuit een prudent begrotingsbeleid eerst besluiten dienen te worden genomen die het zorgstelsel duurzaam gezond maken alvorens aanzienlijke verplichtingen worden aangegaan in de vorm van de bouw een nieuw ziekenhuis.

“Deze besluiten zouden hooguit hand in hand kunnen gaan maar niet in omgekeerde volgorde”

, aldus het Cft.
De begroting dient meerjarig in evenwicht te zijn en er dienen maatregelen te worden getroffen waarvan duidelijk is dat deze worden uitgevoerd.
Trekker van de bouw van NHN, Usona, maakte onlangs bekend dat de fondsen voor de bouw commercieel zullen worden gezocht.
Een stichting in oprichting zal de lening aangaan.
De lening wordt niet op de begroting van het land opgevoerd.
Uit de businesscase van NHN blijkt dat het ziekenhuis rendabel genoeg is om zowel de exploitatie als de lening te betalen.
Daarom meent de overheid dat het Cft niet over de lening hoeft te adviseren.

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Quote: Sinds 10-10-10 is er geen sluitende begroting geweest !!! eind quote
    Sinds de jaren 70 is er geen sluitende begroting geweest………… zullen ze bedoelen. Die opmerking sinds 10-10-10 duidt mij waar deze wind vandaan komt en hoe die belangen daar verstrengeld zijn en absoluut niet onpartijdig… het houd niet op!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties