29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Klachten vuilstort Koraal Tabak nemen toe

HomeNieuwsKlachten vuilstort Koraal Tabak nemen toe
Afval wordt verbrand en dat zorgt voor rookoverlast

WILLEMSTAD — Verschillende omwonenden uit Sta. Catharina hebben deze dagen last van overlast door stank en rook bij Koraal Tabak. Oorzaak is het illegaal gedumpte afval op dit terrein van de familie Bakhuis, dat in brand is gestoken.

 

 

Afval wordt verbrand en dat zorgt voor rookoverlast

Bij het sluiten van deze krant konden zowel de betrokken personen van de afdeling Milieubeleid als SKS niet bereikt worden voor commentaar, evenmin de familie Bakhuis.
De problematiek van afvaldump in Koraal Tabak is niet nieuw, er wordt al jaren over geklaagd en er lijkt al even zo weinig aan gedaan te worden.
Dit keer lijkt de overlast nog erger dan normaal, mede door de harde wind.
De gasten van het vakantiepark Santa Catharina Resort, met uitzicht op Koraal Tabak, klagen over een pijnlijke keel, irritatie van de luchtwegen en ogen en hoofdpijn.

Buiten zitten is onmogelijk, net als eten op het buitenterras van het restaurant.
Thierry Jansegers belde zondagmiddag rond vier uur de brandweer.
Die zei nog niet op de hoogte te zijn.
Tegen half zes ging hij zelf een kijkje nemen, want de rook en stank bleven aanhouden.
Een wagen van de Servisio pa Kòntròl i Siguridat (SKS) stond buiten al te wachten.

“Terwijl we daar stonden, kwam een dumptruck zelfs het terrein op om tuinafval te storten.”

Tegen betaling
Het klopt dat de familie met toestemming, en tegen betaling, zeker in het verleden tuin- maar ook puinafval liet storten, zoals deze krant in september 2009 berichtte.

Een lading melk over de houdbaarheidsdatum

Dat storten zou goedkoper zijn dan het rijden naar de landfill van Selikor.
Maar het is in strijd met de Afvalstoffenverordening, terwijl er ook geen hindervergunning voor is verstrekt, zo zei het toenmalige hoofd van de Milieudienst.
Omdat het privéterrein betreft, zou het ook moeilijker zijn deze problematiek aan te pakken.En er zijn meer toegangswegen naar Koraal Tabak.
Zodat er tegenwoordig allerlei afval wordt gedumpt.
In maart van dit jaar verklaarde Yadira Bakhuis tegenover de Wereldomroep dat het hen ‘jaarlijks tonnen kost om het gebied schoon te maken’.

“En schoonmaken kost, in tegenstelling tot illegaal dumpen, heel veel tijd. Het kan niet zomaar zonder goede voorbereiding, omdat men niet weet wat er onder zo’n berg puin ligt.”

Tweede landfill
De milieuambtenaren van SKS controleren van tijd tot tijd en graven in de puinhopen naar bewijsmateriaal zoals adresgegevens.
Maar al met al lijkt het water naar zee dragen.
René van den Berg diende in juli vorig jaar bij de Milieudienst klachten in over de stank- en rookoverlast en hij heeft hierover ook ter plekke een gesprek gehad met een van de eigenaren van Koraal Tabak.
Die vertelde dat het klachten regende, maar dat het blussen van de enorme afvalhaarden voor de brandweer ondoenlijk was.
Puin, plastic maar ook resten eterniet worden ongecontroleerd gestort op wat de tweede, onofficiële landfill van het eiland lijkt te gaan worden.

Een lading melk over de houdbaarheidsdatum

Volgens Anneke Lovert, eigenaresse van het Santa Catharina Resort, rijden de grote trucks vol met puin continu binnen, om gevuld met diabaas weer terug te komen.

“Sinds enige maanden wordt dat vuil ook verbrand met als gevolg veel rookvorming en gevaar dat de brand zich verspreidt naar onze vakantiewoningen vanwege de vaak sterke wind. Ik heb dat al diverse keren bij de brandweer gemeld, maar het wordt niet minder, alleen erger.”

Van de brandweer krijgt Lovert de afgelopen maanden steeds hetzelfde verhaal te horen, namelijk dat ze er niet bij kunnen.

“We denken dat het goed zou zijn om luchtmonsters te nemen, want we weten ook niet wat er verbrand wordt.
Misschien is die rook ook wel heel giftig.
Wij zijn hier ten einde raad.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties