28 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 22:15

Laatste reacties

- Advertentie -

RvA: Noodzaak drastische maatregelen AOV onduidelijk

WILLEMSTAD — Volgens de Raad van Advies (RvA), het hoogste adviesorgaan van de regering, geeft de memorie van toelichting voor de aanpassingen van de algemene ouderdomsverzekering (AOV) weinig zicht op de noodzaak van drastische maatregelen en schiet het daarom op veel punten tekort. Als de overheid meer duidelijkheid zou verschaffen, zal het draagvlak voor het ontwerp ook stijgen, aldus de RvA.

De regering heeft op 18 december vorig jaar om een spoedadvies gevraagd op de te wijzigen landsverordening van de AOV en de Algemene Weduwen- en Wezenverzekering (AWW).
De aanpassingen hebben als doel het AOV-fonds solvabel te maken en te houden.
Om die reden wordt de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd van 60 naar 65 jaar.

Volgens de RvA moet de overheid de in te voeren maatregelen goed afwegen en bedacht zijn op de neveneffecten van deze maatregelen.
Waar kan moet de overheid met flankerend beleid komen om het nadeel van de wijzigingen zo veel mogelijk te minimaliseren of te verzachten.
De RvA adviseert de regering de memorie van toelichting dusdanig aan te passen dat deze voor het breder publiek een meer verduidelijkend en informatief karakter krijgt.
Dit zal de maatschappelijke draagvlak voor het ontwerp vergroten.

Zo wordt onder meer het effect van de verhoging van de AOV-leeftijd in één keer van 60 jaar naar 65 jaar onvoldoende cijfermatig onderbouwd.
De cijfermatige informatie en de grafiek in de memorie van toelichting worden onvoldoende onderbouwd en toegelicht en zijn zeer moeilijk leesbaar.
Bovendien zijn deze berekeningen gemaakt toen het de bedoeling was om de nieuwe regeling per 1 januari 2012 in werking te doen treden.

“Evenmin wordt in de memorie van toelichting de mogelijkheid van een gefaseerde verhoging van de AOV-leeftijd en een verhoging in één keer tegen elkaar afgezet om de behoefte aan een dergelijke zware aanpak als in het ontwerp wordt voorgesteld, te ondersteunen en wellicht meer acceptabel te maken. Daarbij zijn onder andere de huidige positie van het AOV-fonds en de neveneffecten van een verhoging in één keer relevant om aan te kunnen tonen of een gefaseerde verhoging al dan niet doeltreffend is, en of er niet tijdelijke maatregelen kunnen worden getroffen om de verhoging van de AOV-leeftijd geleidelijk over een aantal jaren te doen plaatsvinden”

- Advertentie -

, aldus de RvA.

Alternatieven
In het belang van de sanering van het AOV-fonds stelt de RvA voor om de kerstbonus tijdelijk af te schaffen in een periode die moet leiden naar een geleidelijke verhoging van de AOV-leeftijd.
Ook adviseert de RvA de regering de controle op de afdracht van AOV-premie van verzekerden respectievelijk de toeslag van werkgevers, zowel in het formele als in het informele circuit te intensiveren.
Tot slot adviseert de regering de mogelijkheid te onderzoeken om op lange termijn additionele fiscale faciliteiten te introduceren waarbij het voor de burger toegankelijker wordt om ook zelf voor zijn ouderdomsvoorziening te zorgen.
Hierdoor kan de burger zelf zijn toekomstig inkomen scheppen.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  • Gemarkeerd als
  • AOV

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -