25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 08:23

Laatste reacties

- Advertentie -

Protestpost uit Amerika

- Advertentie -
De ‘postkaarten’ werden gisteren bij de Staten afgeleverd door de Amerikaanse docenten, vlnr. Parag Chowdhury, Chris Morissette, Matt Leader en marienbioloog Aaaron Hartmann (op de achtergrond).
De ‘postkaarten’ werden gisteren bij de Staten afgeleverd door de Amerikaanse docenten, vlnr. Parag Chowdhury, Chris Morissette, Matt Leader en marienbioloog Aaaron Hartmann (op de achtergrond).

WILLEMSTAD — Een zeventigtal Amerikaanse studenten van de High Tech High School North County (HTHNC) in Californië heeft postkaarten aan het parlement gericht.
Op de kaarten prijkt de tekst ‘Houd alstublieft rekening met de schade die ontwikkeling van Oostpunt op Curaçao zal aanrichten.
Als we het rif kwijtraken, zal dit voor altijd verloren zijn’.

Marienbioloog Aaron Hartmann van Scripps Institution of Oceanography van the University of California is docent van de kaartenstuurders.
Hartmann doet promotie-onderzoek dat zich specifiek richt op het koraalrif van Oostpunt en vertelde zijn studenten over zijn onderzoek.
De jongeren krijgen de opgedane kennis van Hartmann ook middels wetenschappelijke experimenten overgebracht.
Hartmann omschrijft het rif van Oostpunt als ‘het kroonjuweel’ omdat het veel meer levende koralen heeft dan welk ander rif van het eiland ook.
Hij stelt dat gemiddelde aanwezigheid van levende koralen op dit rif driemaal hoger is dan in de rest van het Caribisch gebied.
Uit zijn onderzoek blijkt tevens dat sommige koraalsoorten op het rif van Oostpunt meer ‘baby’s’ produceren in vergelijking met andere riffen.
Dit heeft volgens hem niet alleen voor dit rif een versterkend effect, maar ook voor de wat ‘ziekelijke’ riffen op andere locaties die door de gunstige ligging van het Oostpuntrif bevoorraad worden.

De postkaarten voor het Curaçaose parlement, maken deel uit van een ‘awareness’ opdracht . De jongeren kregen als opdracht mee om hun omgeving, de San Marcos omgeving in Californië, te informeren over het dreigend gevaar voor het rif van Oostpunt.

“Ze moesten er dus ook voor zorgen dat de persoon uit hun omgeving daadwerkelijk de postkaart zou ondertekenen. We hebben gisteren dus zeventig kaarten ingeleverd die ondertekend werden door bewoners van San Marcos.”

Hartmann die nu voor de zevende maal op het eiland is, is ditmaal voor een studiereis met vier (HTHNC)-docenten naar Curaçao gekomen.

“De opzet is dat de vier docenten ook kennis over Curaçao vergaren om daar vervolgens les over te kunnen geven”

- Advertentie -

, aldus Hartmann.
De docenten zijn:

  • Chris Morissette docent milieu-ingenieursschap,
  • Anna Petrick docente media-technieken e
  • n de biologie-docenten Parag Chowdhury en Matt Leader.

Zowel Leader als Morisette kregen een beurs, onder andere van de Amerikaanse ‘National Science Association’, waardoor de studiereis naar Curaçao mogelijk werd gemaakt.

Het schoolproject met als onderwerp Oostpunt gaat verder, want de leerlingen zullen het filmmateriaal van de studiereis op Curaçao dat door de docenten werd opgenomen, tot een filmpje moeten editen.
Leader licht verder toe dat de groep docenten inclusief Hartmann zich het komend jaar in zal zetten voor fondsenwerving om het volgend jaar een studiereis te bekostigen waar ongeveer twintig studenten deel van uit zullen maken.

De postkaarten zijn op de achterkant bedrukt met de volgende tekst:

“Oostpunt huisvest een van de mooiste en gezondste riffen binnen het Caribisch gebied.
Het rif is niet alleen een grote toeristische attractie en tevens natuurwonder, maar biedt ondersteuning aan een groot aantal belangrijke marien-dieren zoals vissen en schaaldieren.
De ontwikkeling en constructiewerkzaamheden aan land kunnen het rif schaden en voor achteruitgang zorgen.
Met alle respect vragen wij daarom om van grootschalige ontwikkeling af te zien in dit gebied om zo het rif van Oostpunt te beschermen voor zowel de huidige als toekomstige generaties”

, aldus de oproep

protest post-2

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -