31 C
Willemstad
• zaterdag 27 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

Protestpost uit Amerika

HomeNieuwsProtestpost uit Amerika
De ‘postkaarten’ werden gisteren bij de Staten afgeleverd door de Amerikaanse docenten, vlnr. Parag Chowdhury, Chris Morissette, Matt Leader en marienbioloog Aaaron Hartmann (op de achtergrond).
De ‘postkaarten’ werden gisteren bij de Staten afgeleverd door de Amerikaanse docenten, vlnr. Parag Chowdhury, Chris Morissette, Matt Leader en marienbioloog Aaaron Hartmann (op de achtergrond).

WILLEMSTAD — Een zeventigtal Amerikaanse studenten van de High Tech High School North County (HTHNC) in Californië heeft postkaarten aan het parlement gericht.
Op de kaarten prijkt de tekst ‘Houd alstublieft rekening met de schade die ontwikkeling van Oostpunt op Curaçao zal aanrichten.
Als we het rif kwijtraken, zal dit voor altijd verloren zijn’.

Marienbioloog Aaron Hartmann van Scripps Institution of Oceanography van the University of California is docent van de kaartenstuurders.
Hartmann doet promotie-onderzoek dat zich specifiek richt op het koraalrif van Oostpunt en vertelde zijn studenten over zijn onderzoek.
De jongeren krijgen de opgedane kennis van Hartmann ook middels wetenschappelijke experimenten overgebracht.
Hartmann omschrijft het rif van Oostpunt als ‘het kroonjuweel’ omdat het veel meer levende koralen heeft dan welk ander rif van het eiland ook.
Hij stelt dat gemiddelde aanwezigheid van levende koralen op dit rif driemaal hoger is dan in de rest van het Caribisch gebied.
Uit zijn onderzoek blijkt tevens dat sommige koraalsoorten op het rif van Oostpunt meer ‘baby’s’ produceren in vergelijking met andere riffen.
Dit heeft volgens hem niet alleen voor dit rif een versterkend effect, maar ook voor de wat ‘ziekelijke’ riffen op andere locaties die door de gunstige ligging van het Oostpuntrif bevoorraad worden.

De postkaarten voor het Curaçaose parlement, maken deel uit van een ‘awareness’ opdracht . De jongeren kregen als opdracht mee om hun omgeving, de San Marcos omgeving in Californië, te informeren over het dreigend gevaar voor het rif van Oostpunt.

“Ze moesten er dus ook voor zorgen dat de persoon uit hun omgeving daadwerkelijk de postkaart zou ondertekenen. We hebben gisteren dus zeventig kaarten ingeleverd die ondertekend werden door bewoners van San Marcos.”

Hartmann die nu voor de zevende maal op het eiland is, is ditmaal voor een studiereis met vier (HTHNC)-docenten naar Curaçao gekomen.

“De opzet is dat de vier docenten ook kennis over Curaçao vergaren om daar vervolgens les over te kunnen geven”

, aldus Hartmann.
De docenten zijn:

  • Chris Morissette docent milieu-ingenieursschap,
  • Anna Petrick docente media-technieken e
  • n de biologie-docenten Parag Chowdhury en Matt Leader.

Zowel Leader als Morisette kregen een beurs, onder andere van de Amerikaanse ‘National Science Association’, waardoor de studiereis naar Curaçao mogelijk werd gemaakt.

Het schoolproject met als onderwerp Oostpunt gaat verder, want de leerlingen zullen het filmmateriaal van de studiereis op Curaçao dat door de docenten werd opgenomen, tot een filmpje moeten editen.
Leader licht verder toe dat de groep docenten inclusief Hartmann zich het komend jaar in zal zetten voor fondsenwerving om het volgend jaar een studiereis te bekostigen waar ongeveer twintig studenten deel van uit zullen maken.

De postkaarten zijn op de achterkant bedrukt met de volgende tekst:

“Oostpunt huisvest een van de mooiste en gezondste riffen binnen het Caribisch gebied.
Het rif is niet alleen een grote toeristische attractie en tevens natuurwonder, maar biedt ondersteuning aan een groot aantal belangrijke marien-dieren zoals vissen en schaaldieren.
De ontwikkeling en constructiewerkzaamheden aan land kunnen het rif schaden en voor achteruitgang zorgen.
Met alle respect vragen wij daarom om van grootschalige ontwikkeling af te zien in dit gebied om zo het rif van Oostpunt te beschermen voor zowel de huidige als toekomstige generaties”

, aldus de oproep

protest post-2

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties