26 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 09:47

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaRTL | Soep van gratis koeienbloed houdt families Venezuela in leven

RTL | Soep van gratis koeienbloed houdt families Venezuela in leven

Een soep van koeienbloed om de crisis te overleven.

De coronacrisis slaat keihard toe in het Zuid-Amerikaanse Venezuela. Vooral onder arme mensen in het land, die door de lockdown geen inkomsten meer hebben. Sommigen halen gratis bloed van dieren bij een slachthuis; ze maken er soep van.

Bij het slachthuis van de stad San Christobal staat elke dag een rij van tientallen mensen, vertelt een medewerker. Ze komen voor het bloed van geslachte dieren, zoals koeien. Dat werd voor de coronacrisis weggegooid, maar nu nemen mensen het in kannetjes mee naar huis. Het bloed is gratis én bevat de broodnodige proteïnen.

Voor hen die het kunnen betalen is er vlees. Voor anderen een kan gratis koeienbloed. Voor hen die het kunnen betalen is er vlees. Voor anderen een kan gratis koeienbloed.

“We hebben honger”, zegt Baudilio, een bouwvakker die sinds de lockdown geen werk meer heeft. Halverwege maart ging het land op slot en hij heeft dus geen inkomsten meer. Ook hij staat in de rij bij het slachthuis. “We zijn met vier broers en een jongen van tien, en we overleven allemaal door het bloed.”

Koeienbloed is een ingrediënt in een traditionele soep die in de bepaalde delen van het land en in buurland Colombia wordt gegeten. Sinds de coronacrisis neemt de consumptie toe. Sommigen kunnen niet anders. “Ik moet hoe dan ook eten vinden”, zegt automonteur Alyair.


Elke dag staan tientallen mensen in de rij bij het slachthuis van San Christobal.

Alyair verloor zijn baan toen de garage waar hij werkte dicht ging. Sindsdien staat hij twee keer per week in de rij bij het slachthuis met een thermoskan die hij laat vullen. Herriberto mengt het bloed met rijst, hij vertelt dat hij zichzelf en zijn dieren er mee voedt.


Voor de coronacrisis werd het bloed van geslachte dieren weggegooid. Nu uitgedeeld.

Het gaat al langer slecht met Venezuela, zegt RTL Nieuws-correspondent Sandra Korstjens. “Het land kampte ook voor de coronacrisis al jaren met een voedselcrisis. Die werd veroorzaakt door economisch wanbeleid van president Maduro. Daardoor leefde zo’n 90 procent van de bevolking al onder de armoedegrens. Miljoenen mensen zijn het land ontvlucht.”

In de hoofdstad Caracas: ‘honger’ staat er op de muur geschreven © ANP

En daar komt nu nog eens de coronacrisis overheen. Venezuela zit sinds het begin van de crisis volledig op slot en heeft daardoor weinig besmettingen. Officieel nog geen 500, en slechts tien Covid-19-doden. Al wordt er aan die cijfers getwijfeld. Maar de prijs om corona buiten de deur te houden is hoog, zegt Korstjens.

“De inwoners kunnen geen kant meer op. Door een strenge lockdown is geld verdienen voor veel mensen geen optie meer. Terwijl eten door de torenhoge inflatie alleen maar duurder wordt. En door het instorten van de olieprijs kreeg het land een extra grote klap. De Venezolaanse economie is sterk afhankelijk van de export van olie. Nu die minder waard is, wordt het nog lastiger om voldoende voedsel en medicijnen te importeren, zegt Korstjens.

President Maduro kondigde een strenge lockdown af om het coronavirus buiten de deur te houden. © ANP

Het lukt de regering nu ook niet meer om de bevolking te ondersteunen met voedselpakketten. Dat programma is grotendeels ingestort door de crisis. Bovendien gaat het voedsel dat er nog is naar de hoofdstad Caracas.
‘Niet het virus, maar de honger’

Op andere plekken in het land is de situatie veel nijpender, zegt Edison Arciniegas van hulporganisatie Burgers in Actie. “Het is in Venezuela niet het virus dat de mensen doodt, maar het is de honger.”

En dus staan er elke dag tientallen mensen in de rij bij het slachthuis van San Cristobal. Het vlees konden ze toch al amper betalen, maar het bloed is gratis.

Bron: RTL Nieuws

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties