AD | Geen milieuafspraken Klesch

Ook belastingovereenkomst mist nog | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Met de beoogde overnamekandidaat van de raffinaderij, de Klesch Group, moet nog onderhandeld worden over het milieu, de algemene belastingen en enkele andere thema’s. Dat schrijft de minister van Algemene Zaken, Eugene Rhuggenaath (PAR) in antwoord op vragen van Statenlid Rennox Calmes (PIN).

Dat is een van de aspecten waarover nog onderhandeld moet worden alvorens tot een eindovereenkomst (‘closing’) te komen. Milieu en belastingen vallen onder de ‘Government Agreement’, een overeenkomst tussen de regering en Klesch. Daarnaast moeten er ook nog ‘Ancillary Agreements’ komen. Dit zijn overeenkomsten tussen overheidsbedrijven als Curoil, Kompania di Tou Kòrsou (KTK) en Aqualectra.

De minister: ,,Er liggen al enkele voorlopige voorstellen op tafel. Zo is er een protocol opgesteld met betrekking tot een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) dat ondertekend kan worden. Met dit protocol kunnen daarna direct de onderhandelingen starten met de vakbonden.”

Als alles rond is (de ‘closing’), volgt er een ‘Transfer Deed Agreement’, waarbij door middel van een notariële akte de terreinen in erfpacht door RdK aan Klesch worden overgedaan. Ten aanzien van de werknemers van de raffinaderij die door Refineria di Kòrsou (RdK)/Curaçao Refinery Utilities (CRU) die tot en met juni zijn overgenomen, stelt Rhuggenaath dat aan hen tot en met april 28 miljoen gulden is uitbetaald.

,,Het huidige contract loopt eind juni 2020 af. Op dit moment onderzoekt RdK mogelijkheden met betrekking tot de oliemarkt om zo een positie te bepalen die in ieders voordeel is”, zo licht de minister nader toe.

De regering gaat uit van een ‘closing’ met de Klesch Groep – het tekenen van de uiteindelijke overeenkomst – voor het eind van dit kalenderjaar, gezien de vertraging door de coronapandemie en de veranderde oliemarkt.

Bron: Antilliaans Dagblad van 16 mei 2020

11 Reacties op “AD | Geen milieuafspraken Klesch

 1. Onze gezondheid boven een economisch belang, dat was de situatie in de afgelopen twee maanden, 16 geregistreerde gevallen van Covid-19, helaas 1 dode te betreuren, maar een ineenstorting van de economie. Een mogelijke doorstart van een 100 jaar oude raffinaderij, alleen maar een beperkt economisch belang in vergelijking tot de huidige ontstane situatie op dit eiland, en met daarbij onder de rook mogelijk 18 doden per jaar, een Cova-20 virus?

 2. De Rechtsstaat

  Ik wordt van repliek gediend maar antwoord op de vraag blijft nog altijd buiten.

  Dus op zijn Dickie D. …………………………….., vul de rest maar in Wimpie.

 3. De Rechtsstaat is pro alles wat criminelen betreft.

 4. Niet alleen het parlement, de raad van advies, de gouverneur? Die waren allemaal niet op de hoogte dat er geen sprake was van een Klesh deal? Of hebben niets gedaan om deze volksverlakkerij te voorkomen?
  En nee met Venezuela door gaan was net zo mogelijk.
  Maar doe je werk, neem beslissingen. Het lijkt er op dat de emmer, met een lulverhaal, vooruit is geschopt.

 5. Het verklaart wel waarom er geen details van de Klesh deal naar buiten zijn gebracht; er is geen klesh deal.
  De informatie die verstrekt is berust op onwaarheden en is niets meer als volksverlakkerij. En de rekening van deze verlakkerij moet komen uit de staatskas die leeg is. Er is een organisatie die heel blij is dat ze Kennedy niet aan hun naam hoeven te verbinden. ik zie hier geen persoonlijk gewin voor de PM maar wel algemeen verlies. Hoe kan je dit verandwoorden, wat bezielt rhuggenaath om het volk zo te belazeren en op deze manier de staatskas leeg te laten lopen?
  Waar was en is het parlement met zijn controlerende taak?

 6. Beste mensen
  Ik vind het heel triest dat er maar iemand is die nog over het voortbestaan van die rafinaderij durf te denken

  We komen net uit de corona lock down
  Het heele eiland naar de kloote
  Voor de gezondhijd van de mensen

  Hoe zit het met de gezondhijd van de mensen die onder de rook van de isla wonen

 7. Rechtstaat: donderdag DE persconferentie niet gezien?

  Persvrijheid is van onderwerp af mogen wijken. En anders flikker je maar op, zou Dick Drayer zeggen.

  Overigens heeft Terror Cova alles met de rafinaderij te maken. Onder welke steen leef jij?

 8. De Rechtsstaat

  Tja, sorry, wellicht ligt het aan mij.

  Wat heeft Errol Cova nu hiermee te maken?

  Dus ik schar die opmerking onder de noemer van afleidingsmanoeuvre.

 9. Terror Cova heeft het goed voor elkaar.

  We hebben al tientallen miljoenen betaald aan al een jaar Tilly Pikeriaans thuis Netflixende Isla werknemers, en zo te lezen komt daar nog een jaar bij.

  Als de raffinaderij ooit nog in bedrijf komt eist Terror Cova ongetwijfeld dat de werknemers eerst nog 2 maanen Corona lockdown verlof krijgen, want omdat ze al thuis zaten hebben ze daar geen voordeel van gehad.

 10. Joep Meloen

  M.a.w. er is helemaal geen deal met Klesch. Het is Quandong Zenrong (of hoe je dat ook mag schrijven) all over again. Het is een idee fixe dat leeft in het hoord van Ruggenaath en meer is het niet.
  Klesch zal nimmer accepteren dat ze moeten gaan voldoen aan strenge milieu eisen en dus rest Ruggenaath niets anders dan accepteren of (hopelijk) de poot stijfhouden. In het laatste geval loopt Klesch weg van de onderhandelingstafel en staat Curacao met lege handen. Geeft Curacao toe dan zegt Klesch bedankt, breekt de rotzooi af, verkoopt het als schroot en steekt de winst in de zak.

  De kneuzenclub heeft weer eens toegeslagen. Maandenlang is de zogenaamde deal geheim gehouden. Nu blijkt er helemaal geen deal te zijn. Een intentieverklaring is wat we hebben, meer niet.

 11. Curacao revisited

  Waar hebben al die onderhandelaars dan over gepraat? Het mooie weer op Curacao? De vele trust kantoren om belasting te voorkomen?
  Weer een top prestatie van ruggie en Gilbert Martina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *