29 C
Willemstad
• dinsdag 20 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

AD | Huisarrest Eric Garcia verlengd

HomeMediaAD | Huisarrest Eric Garcia verlengd
Inhoudelijke behandeling zaak Astro 27 augustus 2020 | Jeu Olimpio

Willemstad – Het Hof heeft donderdag weer besloten het huisarrest van Eric Garcia te verlengen, dit keer tot 27 augustus 2020, wanneer de zaak ‘Astro’ inhoudelijk moet worden behandeld.

De zaak werd donderdag uitgesteld omdat de getuige Martin Silver nog moest worden gehoord. Dat zal nu alsnog via videoconference plaatsvinden. Garcia was donderdag zelf ook aanwezig in de rechtbank.

Hij heeft zich sinds vorig jaar keurig aan de regels omtrent zijn huisarrest gehouden. Toen werd besloten om de inhoudelijke behandeling van zijn zaak aan te houden, ging het Hof dan ook snel akkoord om het huisarrest van Garcia tot die tijd te verlengen. Daarmee hoeft Garcia voorlopig niet terug naar gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). In januari werd het huisarrest van de voormalige directeur van de Girobank al verlengd.

In de zaak Astro werd onderzoek verricht naar Garcia die als curator betrokken bij het faillissement van Banco Maracaibo het geld dat hij moest beheren, heeft overgemaakt naar verschillende buitenlandse bankrekeningen. Het geld is terechtgekomen bij een beleggingsfirma in de Verenigde Staten waarna het is gebruikt om aandelen in de Girobank te kopen; de bank waar Garcia toentertijd directeur van was. Dit is gebeurd zonder medeweten en zonder de vereiste toestemming van de rechtercommissaris in het faillissement van Banco Maracaibo.

Toen de rechter-commissaris vragen begon te stellen over de stand van de faillissementsrekening heeft Garcia twee bankafschriften vervalst en een vals faillissementsverslag opgesteld om te doen voorkomen dat de 11 miljoen dollar zich nog in de boedel bevond, terwijl er in werkelijkheid nog maar 11.000 dollar over was.

Garcia is door het Gerecht in eerste aanleg in mei 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor de verduistering van 11 miljoen dollar bij het faillissement van Banco Maracaibo. Tegen dit besluit heeft de voormalig bankier hoger beroep aangetekend, maar de inhoudelijke behandeling hiervan wordt al geruime tijd aangehouden omdat de verdediging van Garcia twee getuigen wil horen; David Wu en Martin Silver, beiden voormalig compagnons van Garcia.

Wu en Silver werden eerst als verdachten aangemerkt, maar Kid Martina, de raadsman van Garcia, wil hen nu in hoger beroep als getuigen horen. Dit is volgens de raadsman belangrijk omdat ze als getuigen geen beroep kunnen doen op het verschoningsrecht, zoals in eerste aanleg. Het verschoningsrecht is het recht van een getuige om te weigeren antwoord te geven op vragen die door een rechter worden gesteld.

Wu en Silver – die beiden in de Verenigde Staten wonen – zouden volgens Garcia degenen zijn geweest die met de uit het faillissement van Banco Maracaibo verduisterde gelden, aandelen hebben gekocht in de Girobank en zijn dus ook strafbaar. Daarom werden ze eerder als verdachte aangemerkt. Nu zijn zij degenen die volgens Martina zijn cliënt juist kunnen helpen.

Bron: Antilliaans Dagblad van 16 mei 2020

3 reacties

 1. Stephen Capella walks into the MCB branch at the airport and says he wants to borrow $2,000 for three weeks. The loan officer asks him what kind of collateral he has. The man says “I’ve got a big SUB — keep it until the loan is paid off — here are the keys.” The loan officer promptly has the car driven into the bank’s parking for safe keeping, and gives Stephen Capella $2,000.
  Three weeks later Capella comes into the bank, pays back the $2,000 loan, plus $10 interest, and regains possession of his SUV. The loan officer asks him, “Sir, if I may ask, why would a man who driving an expensive SUVlike yours need to borrow two thousand dollars?”
  Capella answers, “I had to go to Panama for my mother’s business for three weeks, and where else could I store a large SUV for that long for ten dollars?”

 2. Schandalig dat deze crimineel thuis in alle luxe zijn ‘straf; mag uitzitten.

  Maar Stephen Capella en zijn moeder zijn helemaal nooit vervolgd.

  En de Alexandra Rosariaans de andere kant opkijkende Neysa Amnesia, door de CBCS niet integer en niet geschikt voor een directiefunctie bevonden, maken we CFO van Aqualectra.

  Dat vervolgens ook in no time in financiele problemen geraakt.

  Giro: honderden werknemers hun baan kwijt, tienduizenden rekeninghouders hun geld kwijt.

  Het zal Eric Garcia, Stephen Capella, zijn moeder en Neysa Amnesia aan hun reet roesten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties