26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 04:21

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Nieuwe witwaswet BES naar Kamer

Bouwmarkten wel, loterijen en online gokbedrijven geen meldplicht | ANP

Den Haag – Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft het wetsvoorstel voor wijziging van de ‘witwaswet’ BES naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel is iets aangepast naar aanleiding van het advies van de Raad van State (RvS).

Met de wet hoopt het kabinet het witwassen en de financiering van terrorisme op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) beter te kunnen bestrijden. De gewijzigde Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES (Wwft BES) bevat aangescherpte preventieve maatregelen tegen witwassen om de risico’s en knelpunten op te lossen die werden geconstateerd in de National Risk Assessment BES.

De wet sluit aan op de standaarden van de Financial Action Task Force (FATF). Ook de Wet financiële markten BES wordt hierop aangepast, maar die speelt een ondergeschikte rol. De Wwft BES is voor een groot deel gelijk aan de Europees- Nederlandse Wwft, maar is hier en daar aangepast op de Caribische situatie.

- Advertentie -

Belangrijk onderdeel is uiteraard de meldplicht van ongebruikelijke transacties door financiële instellingen, trustkantoren, notarissen en advocaten. Nieuw is de toevoeging van bouwmarkten aan deze lijst, omdat uit de risicoanalyse is gebleken dat de vastgoedsector op Bonaire een groot witwasrisico in zich draagt. Daar is sinds 2010 honderden miljoenen euro’s in geïnvesteerd, onder andere in de toeristische sector. Crimineel geld uit vooral Europees Nederland kan op die manier worden witgewassen.

De RvS merkte op dat de kansspelsector niet is opgenomen als risicosector voor witwassen, terwijl die in de risicoanalyse ook hiervoor was aangewezen. Volgens Hoekstra vallen exploitanten van casino’s al onder de bestaande wet, terwijl loterijen en online gokken wel worden genoemd, maar dat er in de praktijk nog geen concrete signalen zijn dat deze kansspelen hiervoor worden gebruikt. Het gaat nog maar om een potentieel risico en dat is voor het kabinet onvoldoende reden om wettelijke maatregelen te nemen.

Op advies van de RvS is in de wet ook een definitie toegevoegd van ‘politiek prominente personen’ (PEP). Deze PEP’s worden ook gezien als een hoog risico en hun zakelijke relaties moeten daarom worden onderzocht. Bij buitenlandse PEP’s gebeurt dat standaard, bij binnenlandse alleen als er sprake is van verhoogd risico.

De RvS vond de ‘open’ omschrijving van een PEP onduidelijk, waardoor hier verschillend mee kan worden omgegaan. Hoekstra heeft nu toegevoegd dat iemand geen PEP meer is nadat zijn functie ten minste een jaar is beëindigd. Maar een lijst met functies wordt niet gemaakt, omdat dit te veel als een checklist zou worden gebruikt.

Zowel de RvS als de minister zien de-risking als een uitdaging voor de financiële sector van Caribisch Nederland. Dat komt voor een groot deel door de afhankelijkheid van buitenlandse instellingen als correspondentbanken en de economische verwevenheid tussen de Caribische gebiedsdelen van het Koninkrijk. Een bekend voorbeeld is dat notarissen uit Sint Maarten actief zijn op Saba en Sint Eustatius. Zij staan onder toezicht van Sint Maarten, maar moeten voldoen aan de Wwft BES voor hun activiteiten op de buureilanden. Zij moeten dan ongebruikelijke transacties melden bij het Nederlandse meldpunt op Bonaire.

De aangescherpte wet zal een gunstig effect hebben op de derisking, schrijft Hoekstra in de Memorie van Toelichting.

Bron: Antilliaans Dagblad van 14 mei 2020

Artikel delen

3 reacties

  1. Een telg van de grootste witwas facilicator van Curaçao en de voormal8ge N.A. neemt nu waar voor de koning. Een andere grote belasting ontduiker, en staatsruif smikkelaar, en grootste uitkeringtrekker van het Koninkrijk.

  2. Interessant… voor EY directeur Gianni Mob eh Schob.

    Van de MCB / Grynstein fraude.

    Grappig overigens dat MCB de loterijboeren buiten heeft gezet wegens witwasrisico’s maar zelf deze grootste witwas(swipe)fraude binnen ons koninkrijk gefaciliteerd heeft.

    Het legertje compliance officers bij onze Banku Amigu keek daarbij collectief Neysa Iseniaans de andere kant op.

    Of niet, Ulrich de la Witwas?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...
- Advertentie -