28 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 11:36

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...

Ingezonden | Curaçao op weg naar een dictatuur?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Twaalf partijen melden zich voor verkiezingen Aruba

Oranjestad - Met het indienen van de kandidatenlijsten hebben twaalf politieke partijen officieel laten weten mee te willen doen aan de Statenverkiezingen van 25 juni. Vanwege corona...

AntilliaansDagblad | Méér ‘gratis’ graven nodig

Willemstad - Doordat er nu meer overledenen zijn als gevolg van corona en er door de crisis meer mensen zijn die geen geld hebben voor een begrafenis...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaRO | Politieke overeenstemming tussen Aruba en Nederland

RO | Politieke overeenstemming tussen Aruba en Nederland

Politieke overeenstemming tussen Aruba en Nederland

De regeringen van Aruba en Nederland hebben politieke overeenstemming bereikt over de derde tranche liquiditeitssteun 2020. In dit akkoord zijn er afspraken gemaakt voor een vrijwillige, maar niet vrijblijvende meerjarige samenwerking tussen beide landen.

In ruil voor hervormingen op Aruba zal het Nederlandse kabinet nieuwe liquiditeitssteun bieden, maar daarnaast ook op meerdere terreinen investeren in de ontwikkeling van Aruba. Zo gaat Nederland Aruba ondersteunen bij de afgesproken structurele hervormingen. Naast het voortzetten van liquiditeitssteun voor de ontstane tekorten als gevolg van de Coronacrisis, gebeurt dit ook met kennis en kunde. Daarvoor is het Caribisch hervormings- en ontwikkelingsorgaan opgericht, kortweg het COHO, dat samen met de ministeries op Aruba en in overleg met stakeholders de hervormingen verder gaat uitwerken. Ook zal dit orgaan mee gaan helpen met de implementatie hiervan.

Het COHO zal hierbij geen bevoegdheden overnemen van de Staten, de Regering en de verantwoordelijke overheidsorganen; dit is in het gevoerde overleg nadrukkelijk overeengekomen en vastgelegd. Wel wordt het COHO in staat gesteld om toezicht te houden op de uitvoering van de structurele hervormingen en consequenties te verbinden aan het onvoldoende meewerken hieraan.

Met het bereiken van deze overeenstemming stelt Nederland 209 mln AWG ofwel 105 mln euro liquiditeitssteun beschikbaar voor Aruba voor de periode tot eind van dit jaar. Ook helpt Nederland Aruba met de herfinanciering van Arubaanse schuld van ruim een half miljard Arubaanse florijnen. Dit levert het land een rentevoordeel op van ruim 80 mln AWG ofwel 40 mln euro ten opzichte van marktfinanciering. Daarnaast komt er structureel een bedrag oplopend tot 17,9 mln euro beschikbaar ter versterking van de rechtsstaat in Aruba.

Premier Wever Croes:

“Met dit akkoord begint een nieuwe etappe voor Aruba. Corona heeft een enorme impact gehad op Aruba, dermate groot dat Aruba er alleen niet uit komt. Aruba heeft hulp hiervoor nodig, niet alleen om in de liquiditeitsbehoefte te voorzien, maar ook om de nodige hervormingen door te voeren om een sterke en weerbare economische fundering te bouwen die toekomstige schokken kan weerstaan. Aruba is daarom Nederland zeer dankbaar en erkentelijk voor de geboden steun. Samen zullen we werken aan een sterkere economie, een sterkere autonomie voor een sterker Aruba.”

Staatssecretaris Knops:

“Met dit politieke akkoord wordt er gewerkt aan de noodzakelijke structurele hervormingen die de economie en de samenleving van Aruba duurzaam weerbaarder moeten maken. Naast hervormingen is er ook ruimte voor investeringen op het eiland. Aruba moet sterker uit deze crisis komen want de mensen op Aruba verdienen een sociaal en economisch perspectief. Deze politieke overeenstemming is daarin een belangrijke stap. Maar met deze overeenstemming is het traject niet afgerond. Op een aantal gebieden, zoals de pensioenhervormingen voor ministers en statenleden, zal Aruba op korte termijn nog stappen moeten zetten om ook voor verdere tranches liquiditeitssteun in aanmerking te komen. De in het landspakket opgenomen hervormingen moeten ook echt uitgevoerd worden. Alleen dán ligt voorspoed voor de Arubaanse burgers in het verschiet. Dit zal evenwel van álle partijen op Aruba continue inspanning vergen.”

Bron: Rijksoverheid (NL)

8 reacties

 1. En nee, het is geen Black Label maar Bulliet, Makers Mark of Elijah Craig.
  Nog lekkerder is Woodford Reserved double Oaked. Maar richting de ANG 200,- voor een flesje gaat me toch iets te ver.

  Black Label is hondenpis.

 2. Nee, @Trui het is nog.

  Ooh, je hebt het over die ander twee nog’s.

  Het is vrijdagavond en ik heb een paar dozijn alcoholische dingen in mijn mik.

  Sorry voor de hersen foutjes. “Maar spreekt slechts één wood….

 3. Het is ‘noch’ La Stiwz, niet ‘nog’.

  Blijkbaar heeft Covid-19 geen vat op de voorraad Black Label van mijn mede Grote Drie lid, eerwaarde La Stiwz.

 4. @Rey: Knops speelt volgens jou met vuur. Echter (nog) niet volgens de VN.
  Knops, nog jij nog wie dan ook heeft met de VN gebeld.

  Spreek dus niet als nulmannetje namens de VN.

 5. En daarna, zo laat een zegsman van zijn departement weten, worden de pijlen gericht op de anti-slavernij wet van 1863.
  Het is wel zo gemakkelijk als die buiten werking gesteld kan worden.
  Even naar New York bellen (Verenigde Naties) wat zij van het speciale controle apparaat van Knops vinden in het kader van de dekolonisatie verdragen. Knops speelt volgens New York met vuur.

 6. Mooi, en Dhr. Knops geeft direct een schot voor de boeg als waarschuwing! Nu het arme SXM nog, maar gezien de politiek aldaar zie ik het somber in.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties