26 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 08:51

PBC | 30.000 mensen op Curaçao volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijna 30.000 mensen op Curaçao zijn volledig gevaccineerd. Vanochtend om 10.00 werd die mijlpaal bereikt. Nog eens 45.000 mensen hebben hun eerste prik gehad. Dat...

PBC | Laura Quast krijgt eindelijk de Cola-Debrot-prijs

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dramaturg Laura Quast heeft vandaag dan eindelijk de Cola Debrotprijs 2020 gekregen uit handen van premier Eugene Rhuggenaath. De Curaçaose cultuurprijs, in de categorie Theater,...

PBC | COVID Art Project van start

Persbureau Curacao Vandaag, woensdag 5 mei, start het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied met het COVID Art project. Het fonds roept vanaf deze dag alle artiesten en kunstenaars van...

ParadiseFM | Voedselhulp via ministerie komt moeilijk op gang

De voedselhulp op ons eiland komt moeilijk op gang, nu de overheid er sinds deze week verantwoordelijk voor is. Zaterdag hebben ze die taak overgenomen van het...

NTR | Nabestaanden over 4 mei herdenking: ‘Goed om stil te staan bij die nare tijd, hoe sober ook’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “Mijn vader ging vroeger en nu hij er niet meer is, vind ik het belangrijk om hem en de familie te vertegenwoordigen,’’ dat zegt...

DH | Govt. representative Helmond reflects on freedom on May 4

SABA/ST. EUSTATIUS--Dutch Government Representative in the Caribbean Netherlands Jan Helmond wondered what freedom really means in front of a small party gathered in Bonaire on Tuesday, May...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans Dagblad | Rhuggenaath: Hogere schaal moet

Antilliaans Dagblad | Rhuggenaath: Hogere schaal moet

Met tweede en derde tranche voorwaarden

Optie Staten: schaaltje lager | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Statenleden kunnen desgewenst kiezen voor een schaaltje lager wat betreft hun bezoldiging. Maar ministers hebben die keuze niet. Hun salaris moet vallen onder de hoogste ambtenarenschaal.

Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) op 26 augustus laten weten aan Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta in antwoord op een brief van 4 augustus van de Staten.

Vanuit zowel de oppositie als de coalitie reageerden Statenleden eerder deze maand verontwaardigd en afwijzend toen bleek dat, zonder dat zij daarvan op de hoogte waren, het basisloon op hun salarisslip was verhoogd. De zaak kwam naar buiten nadat documenten waren uitgelekt. Weliswaar blijft, na een correctie en de 25 procent korting op hun arbeidsvoorwaardenpakket, onder aan de streep hetzelfde bedrag over, maar een groot deel van de parlementariërs vindt toch dat het een verkeerd signaal is, in de huidige crisis waarbij van iedereen offers worden gevraagd.

Ook Rhuggenaath geeft in zijn brief nog maar eens aan dat ‘de formele koppeling met de hoogste schaal niet resulteert in een financieel voordeel’. ,,Dat is in de huidige financieel-economische en sociale crisis niet acceptabel.” Het was zaak dat er snel een oplossing werd gevonden voor het ontbreken van de noodzakelijke wetgeving, zo blijkt uit het schrijven. Want het formaliseren van de salarissen van politieke gezagdragers is essentieel om aan de voorwaarden van Nederland, die zijn verbonden aan de tweede tranche van de liquiditeitssteun, te kunnen voldoen.

Behalve de 25 procent korting op het arbeidsvoorwaardenpakket van ministers en parlementariërs, eist Nederland dat de arbeidsvoorwaarden van topfunctionarissen binnen de (semi-)publieke sector worden gemaximeerd tot maximaal 130 procent van ‘het nieuw genormeerde salaris van de minister-president van het Land’.

,,Om daaraan daadwerkelijk invulling te kunnen geven is het nodig dat de nieuw genormeerde bezoldiging van de premier (…) vast komt te staan”, aldus Rhuggenaath. Zijn regering heeft gehandeld ‘in belang van continuïteit van bestuur’, want ‘met de door de Rijksminsterraad gestelde voorwaarden kon niet langer meer gewacht worden’.

Daarom is ervoor gekozen om, bij gebrek aan wetgeving, uit te gaan van het bezoldigingsbeleid van 2006, met ambtenarenschaal 18 als hoogste schaal voor secretarissen-generaal (SG). Het kan niet zo zijn dat met twee maten wordt gemeten en dat voor politieke gezagdragers schaal 17 als hoogste schaal geldt, en voor ander personeel, zoals de SG’s – die bovendien ondergeschikt zijn aan hun minister -, schaal 18. Dus gingen ministers en Statenleden, wat hun bezoldiging betreft, een schaaltje hoger, van 17 naar 18.

In de brief van 26 augustus schrijft Rhuggenaath dat de concept-landsverordening ‘regelende de geldelijke voorzieningen van de politieke gezagdragers en pensioenvoorzieningen’ klaar is om te worden aangeboden aan de Raad van Advies en vervolgens ‘ter goedkeuring aan de Staten zal worden aangeboden’.

Mochten de Statenleden daarvoor kiezen, dan kan hun bezoldiging toch gewoon worden bepaald binnen schaal 17, trede 9. In dat geval zal de concept-wetgeving wat betreft de parlementariërs worden aangepast. Maar ‘voor ministers blijft de verwijzing naar de hoogste ambtenarenschaal van toepassing’.

De Curaçaose premier wijst erop dat de betreffende ontwerp-landsverordening voor wat betreft de Statenleden al ‘in maart 2016 werd goedgekeurd door de commissie voor Huishoudelijke Aangelegenheden van de Staten’.

De commissie ging akkoord met het onderbrengen van de bezoldiging van de leden van de Staten in de hoogste ambtenarenschaal, maar niet met de pensioenvoorziening zoals die in de conceptwet was geregeld.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Tweede tranche

De Rijksministerraad 2e tranche coronavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier (PDF).

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

Derde tranche

Onder de samenvatting Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten 3e tranche. Met hervormingen toezicht en handhaving financiele (trust met gok) sector gehighlighted. Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Toezicht Financiele sector

2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten D1 p.9

D.1 Er wordt een integrale doorlichting van de financiële sector uitgevoerd door een externe onafhankelijke partij. Op basis van de uitkomsten van deze doorlichting worden maatregelen geformuleerd om tekortkomingen te adresseren. Opdracht is uitgezet voor 15 september 2020. Het tijdpad voor vervolgacties wordt bepaald op basis van de uitvoeringsagenda.

2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten D2 en D5 p.10

D.2 Er wordt een integrale doorlichting van het stelsel van toezicht (wet- en regelgeving, toezichtbeleid) op de financiële markten uitgevoerd door een externe onafhankelijke partij. Op basis van de uitkomsten van deze doorlichting worden maatregelen geformuleerd om tekortkomingen te adresseren. Opdracht is uitgezet voor 15 september 2020. Het tijdpad voor vervolgacties wordt bepaald op basis van de uitvoeringsagenda.

D.5 De governance van de CBCS wordt versterkt, conform internationale best practices waaronder door het scheiden van verschillende taken binnen de CBCS. Plan van aanpak aanpassing corporate governance is uiterlijk op 15 september 2020 gereed.

Versterken Rechtstaat

2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten H2 p.15

2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten H19 p.17

H.19 Curaçao komt met een getrapt plan voor de modernisering en hervorming van het aanbod van online-kansspelen. Dit plan bevat tevens een realistisch tijdpad met bijbehorende mijlpalen. De modernisering en hervorming omvat ten minste: 1. Wet- en regelgeving die voorziet in een onafhankelijke toezichthouder op online kansspelen. Zij verstrekt ook licenties en handhaaft indien nodig, waarbij als uiterste interventie de licentie kan worden ingetrokken. 2. Waarborgen dat aanbieders van online kansspelen vanuit Curaçao handelen. Tijdpad: Vóór 1 januari 2021: plan voor onderdeel 1 gereed. Vóór 1 juli 2021: plan voor onderdeel 2 gereed. Bijzonderheden: Onderlinge samenhang bezien met H.2.

Aanvullende informatie

Klik hier voor aanvullende documenten op de website van de Tweede Kamer.

2020 07 xx – Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten coronaviruslening 3e tranche by Knipselkrant Curacao on Scribd

23 reacties

 1. Knops zegt dat de hogere schalen meer kunnen korten. Wat hebben ze hier snel gedaan? In plaats van meer korten,hebben ze de salarissen verhoogd!!!! En ze proberen ons te overtuigen dat het niet anders kon!!

 2. Dus het werk dat in 2006 gedaan had moeten worden wordt nu na 14 jaar alsnog gedaan. Er zijn toen toch parlementariers betaald om dit soort wetgeving te verzorgen? Inmiddels zit de huidige klup parlementariers er ook alweer 3,5 jaar dus hebben ieder alweer een half miljoen verdiend. Iemand een idee welke wetgeving door deze groep is opgesteld? Of wordt dat werk ook weer 14 jaar vooruit geschoven?

 3. Ik ben geen fan van Ruggenaath, maar hij doet het nog niet zo slecht en heeft in bovenstaande waarschijnlijk gewoon gelijk.

  Val hem aan over het benoemen van zijn buurvrouw op Julianadorp, mafiameid / golddigger Stella van Rijn, tot voorzitster van de commissie integriteit, dan heb je een punt.

 4. Om Arturo nog maar eens aan te halen : je blijft lachen op deze klip.
  Maar het huilen staat mij nader dan het lachen met dit soort alles goedpratende drogredenen.
  Foutje in 2006 – Concept 2016. We zijn nu in 2020 !! En nu wordt men pas wakker ???
  Ongelofelijk.
  Hoe lang wordt dit soort amateurisme nog gedoogd ??

 5. RR, aanvulling jouw lijst, monk farc-aanhanger zatlap brandstichter wetovertreder rijgedrag, vreemdganger corrupt dief grote vijand Helmin Wiels , en hij maar anderen aanklagen. Dit criminele figuur heeft ten alle tijden gesloft. Wat moeten we met deze (gezachtsdragers) Knops please.

 6. Moet?
  Poepen moet
  De rest is een keuze, dat je de consequenties niet acceptabel vind maakt het geen moet maar nog steeds een keuze.
  Het is een keuze om een loonsverhoging toe te kennen omdat de personen die door de bezuiniging getroffen worden anders niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.
  Het is een keuze dat daarmee ook de gekoppelde salarissen omhoog gaan.
  Het is een keuze om het te doen terwijl je weet dat het zonder steun niet mogelijk is.
  Het is ook een keuze om dit te doen terwijl 30 % vond de bevolking afhankelijk is van buitenlandse voedselhulp.
  Die hebben steeds minder keuzes. Maar zij hebben ze nog wel en zij zijn zich wel bewust van de consequenties van hun keuzes.
  Dat is toch iets waar ik twijfel over heb bij onze bestuurders.

 7. Nos mes por….Nos mes por hisa nos salaris i emolumentonan!

  Dat is wat we echt zelf kunnen.
  Voor al het andere, inclusief de financiering van de verhoging, alsmede het voeden van 30-50% van de bevolking hebben we Knops nodig!

 8. Een eerste klas hufter en dat durf je zo maar te zeggen terwijl er *40:000 mensen met recht kunnen verrekken!!
  Schaamteloos samen met de rest van die hufters.

 9. Dat hij het probeert goed te praten!!! Het moet niks, het is een Parlement die kan beslissing nemen om als hoogste schaal 17 te laten,dat is voor de geleverde prestaties al veel te hoog!!! Schaamteloos!!

 10. Rhuggie ta desapunta mi. Asina ku tin ku splika tantu asina ya e kos no ta sirbi.
  Krea un schaal nobo reforma pa tur ambtenaar, minister, SG i parlamentario ta kai aden ku e salario koregi ku -12.5%. Implementa i kambia lei pa akomoda.
  Manera ta e intenshon. No ta kos temporal . Restruktura!!!!!

 11. Alleen hier op dit rots is het mogelijk om salarissen van domme (Doran en Carolina), vloekende en tierende(menki Rojer), diploma vervalster(C0nstancia),
  zakenman, die elke dag in zijn zaak te vinden is(Amparo dos Santos),een drietal afgedankte politie agenten(Pik, Calmes en de walrus Cordoba) van de ene op de andere dag, in een handje klap te verhogen.
  Deze gasten zijn als de dood voor ingrijpen van Nederland,
  Hun riante salarissen staan hierdoor op de tocht, vandaar hun gevecht om autonomia hoe dn ook te behouden. Hr. Knops nogmaals, POOT STIJFHOUDEN.

 12. Waar halen de bestuurders van deze curacrim het vandaan!. Ik denk dat ze weer een duur betaalde econoom aan het werk gezet hebben om deze uit hun eigen belangen verwarde hoofd uit te laten werken aangezien ze dat zelf niet kunnen, wel de arme bevolking bestelen en zelf niks in willen leveren dat kunnen zij als de beste. Knop en Rutte maak korte metten met dit rovers hol, zo niet dan komt er oorlog op deze clip en zijn jullie daar verantwoordelijk voor, hebben jullie dat goed begrepen, de arme bevolking is het zat hier om …………?

 13. Hoe dom kan je zijn ? Zo doorzichtig als wat dat men zo vooral de graaiers van de overheidsentiteiten bv’s etc. uit de wind wil houden.

 14. Hogere salarisschaal moet?
  Volgens mij is het enige wa echt moet: doodgaan
  Integriteit MOET trouwens ook!
  Dat MOET pas echt!

  Wanneer hoor ik een premier of minister of statenlid dat voor de verandering eens zou zeggen ipv ik MOET een salaris opslag, en ik MOET mijn dochter, zus, nicht een politieke baan gunnen, en ik MOET naar een verkeersbeurs, want het restbudget MOET op!

  Knops houdt je poot stijf! Zet door! Laat je niet door de bekende slachtoffer en “nos outonomia” Argumenten van de wijs brengen.

  En saneer die in en in corrupte en diepverwoven “Soep”kliek boel op dit eiland!

 15. Je hebt salaris X en salaris X + 25%, vervolgens kort je beide salarissen met 25% dan is de uitkomst voor beide salarissen het zelfde bedrag.
  Dit kan alleen maar op Curaçao.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties