29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Regering wil tekort in één keer wegwerken

HomeNieuwsRegering wil tekort in één keer wegwerken

WILLEMSTAD — De demissionaire interim-regering wil het tekort in de publieke sector in één keer wegwerken. Dit staat in de Nota van Financiën die deze week naar de Staten is gestuurd. Er zijn twee varianten onderzocht, de andere optie was een saneringspad waarbij het tekort in de publieke sector geleidelijk aan verminderd zou worden. Er is gekozen voor de cold turkey-variant, maar wel aangevuld met economie stimulerende maatregelen.

Op dit punt verschilt de situatie van Curaçao sterk van de situatie in het eurogebied.
Daar zagen landen zich genoodzaakt hun overheidsfinanciën in een snel tempo op orde te brengen met weinig ruimte om de economie te stimuleren en daarmee de sociale situatie te beheersen. Curaçao heeft dankzij de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en St. Maarten toegang tot de kapitaalmarkt tegen acceptabele voorwaarden, omdat Nederland krachtens voormelde rijkswet verplicht is in te schrijven op schuldemissies door Curaçao, de zogenoemde staande inschrijving, mits voldaan wordt aan de financiële normen, aldus de nota.

Om het saneringsproces van de overheidsfinanciën te verzachten, worden projecten met effect op de werkgelegenheid in uitvoering gebracht.
Hierbij wordt gedacht aan

 • de start van de bouw van het nieuwe ziekenhuis,
 • het opknappen van schoolgebouwen,
 • sport- en recreatieve faciliteiten in de buurten,
 • alsook het opknappen van het wegennet.

De bouwsector heeft de afgelopen tijden stil gelegen en wordt op deze manier nieuw leven ingeblazen.

Extra uitgaven
De extra kapitaaluitgaven worden in 2013 geraamd op 195 miljoen gulden,

 • waarvan 50 voor het nieuwe ziekenhuis,
 • 10 miljoen voor zowel de schoolgebouwen als de sociale infrastructuur
 • en 6 miljoen voor het wegennet.

Nagenoeg dezelfde verdeling geldt het jaar daarop, alleen komt het totaal iets lager uit: 193 miljoen gulden.
Voor 2015 en ‘16 staat voor het ziekenhuis niets meer begroot en komt het totaal uit op respectievelijk 51 en 26 miljoen gulden.
In die jaren wordt een lastenverlichting beoogd van 50 en 53 miljoen gulden.

Groei bevorderen
Omdat de mogelijkheden van de overheid om direct impulsen te bieden aan de economie beperkt zijn, wil zij ook voorwaarden scheppen die de groei van de Curaçaose economie stimuleren.
Als strategische groeisectoren worden aangeduid:

 • toerisme,
 • logistiek,
 • olieraffinaderij,
 • scheepsreparatie,
 • financiële dienstverlening
 • en landbouw, veeteelt en visserij.

Het scheppen van banen wordt als eerst genoemd.

“Het beleid is erop gericht vraag en aanbod op de arbeidsmarkt op elkaar af te stemmen.”

De volgende acties zullen in 2013 worden ondernomen:

 • voorlichting op scholen over de strategische groeisectoren, zodat jongeren vaker kiezen voor een baan in zo’n richting;
 • een verdere uitbreiding van het praktijkgedeelte van opleidingen;
 • nieuwe opleidingen per groeisector ontwikkelen, in overleg met de werkgevers- en werknemersorganisaties;
 • organiseren van reguliere her- en bijscholingsprogramma’s voor werklozen.

Wat betreft toerisme wordt ingezet op het ontwikkelen van een nieuw marketingplan (met relevante actoren) gericht op:

“Ons multicultureel karakter, onze festiviteiten en evenementen en meer airlift middels strategische allianties met luchtvaartmaatschappijen en luchthavens.”

Op logistiek gebied moeten er strategische allianties worden gesloten met

 • luchtvaartmaatschappijen,
 • rederijen
 • en (lucht)havens

om zodoende de spilfunctie van Curaçao als hub te bevorderen.
Ook moet er worden geïnvesteerd in de IT-infrastructuur

Behoud olieraffinaderij
De olieraffinaderij moet volgens de nota worden behouden door ‘investeringen in de upgrading’.

“De fondsen van Refineria di Kòrsou zullen hiervoor worden ingezet.”

Wat scheepsreparatie betreft moet er een strategische alliantie worden gesloten met een rederij om ‘een minimaal benuttingsniveau van de bestaande faciliteiten te garanderen’.

Het ministerie van Economische Ontwikkeling zal op gebied van financiële dienstverlening het ministerie van Financiën ondersteunen om deze sector structureel te versterken.
Door meer aanwezig te zijn op internationale financiële congressen wil de overheid bijdragen aan het verhogen van het profiel van de jurisdictie Curaçao binnen de internationale financiële sector. Ook ziet de overheid voor zichzelf een cruciale rol bij het aangaan van internationale fiscale samenwerkingsovereenkomsten. Op dit gebied streeft de overheid naar het ontwikkelen van een zo breed mogelijk netwerk aan fiscale verdragen, zowel geografisch alsmede inhoudelijk (TIEA’s, DTA’s).

De overheid moet verder samen met de sectoren de producten op gebied van landbouw, veeteelt en visserij in kaart brengen waar Curaçao in kan concurreren, teneinde meer grootschalige productie op gang te brengen.
De overheid zal ook ondersteuning verlenen in het opzetten van distributiekanalen voor onze landbouwproducten.
De verwachting is dat in de eerste helft van 2013 Fish Attraction Devices worden geïnstalleerd zodat de visvangst onder meer veilige omstandigheden en efficiënter kan plaatsvinden.

Veilig investeringsoord
Curaçao heeft een strategische ligging buiten de huricane belt en is onderdeel van het Koninkrijk. Dit maakt van Curaçao een veilig investeringsoord, stelt de regering.
Er dient volgens haar effectiever gebruik te worden gemaakt van het diplomatieke netwerk van het Koninkrijk om Curaçao als toeristische bestemming en als logistieke hub te promoten.
Het streven is ook om handelsakkoorden te sluiten met Brazilië, Colombia, Ecuador en Panama.

“Het verbeteren van de banden met Nederland is ook belangrijk, zodat Nederlandse multinationals Curaçao weer gaan zien als een strategische partner en het weer aantrekkelijk gaan vinden om te investeren in ons eiland”

, aldus de nota

De goederen- en dienstenmarkt moet bevorderd worden door een mededingingsautoriteit in te stellen.

“Dit zal de concurrentie op de binnenlandse markt bevorderen, alsmede van de werking van het prijsmechanisme. Verder zullen meerdere acties worden ondernomen om het investeringsklimaat te verbeteren.”

Om de kosten voor het bedrijfsleven, de zogenoemde cost of doing business, te verlagen (belangrijk met het oog op de noodzakelijke lastenverzwaring de komende jaren om de overheidsfinanciën te saneren) worden de economische vergunningen gecentraliseerd.
Het Vergunningenloket moet in 2013 volbracht worden.
Het vergunningenstelsel zal ook worden gereviseerd.
Het vastgestelde overheidsbeleid heeft tot doel de energiekolom weer gezond te maken, zodat de nutsbedrijven tegen concurrerende prijzen kunnen leveren.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties