26 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 00:24

PBC | Nederlands reisadvies blijft voorlopig negatief

Persbureau Curacao DEN HAAG – Tijdens de persconferentie gisteravond in Nederland is er door het kabinet nog geen duidelijkheid gegeven over wanneer er weer gereisd mag worden. Het...

PB | Townhall meeting on volcanoes this Thursday

Residents of Saba are invited to a townhall meeting on Thursday, April 15 to attend a presentation by volcanologist Elske de Zeeuw-Van Dalfsen of the Royal Netherlands...

Democracy now! | Wednesday April 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Namen formateurs bekendgemaakt

Advocaat Chester Peterson is door partij MFK voorgedragen als formateur bij gouverneur Lucille George-Wout. Ook oud-minister en internationaal advocaat Rutsel Martha wordt later voorgedragen als formateur. De...

PB | Nieuwe procureur-generaal maakt kennis met Gouverneur

WILLEMSTAD – Op maandag 12 april heeft de nieuwe procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoPSB-directeur Daniel Hodge kandidaat-premier voor PS

PSB-directeur Daniel Hodge kandidaat-premier voor PS

Daniel HodgeWILLEMSTAD — PSB-directeur Daniel Hodge (53) is door de PS voorgedragen als de nieuwe premier van het transitiekabinet dat op 2 januari wordt ingezworen. Dit heeft PS-leider Helmin Wiels zaterdag bekendgemaakt tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst in Soberano City op Palu Blancu. Volgens Wiels zal Hodge als expert leiding gaan geven aan een kabinet van experts, die de problemen van het eiland zullen gaan aanpakken.

In de afgelopen dagen zijn verschillende personen de revue gepasseerd als potentiële kandidaat-ministers voor de PS.
Gisteren gaf Wiels duidelijkheid, nadat hij van formateur Glenn Camelia had vernomen dat het screeningsproces voor 90 procent was afgerond.
Hodge is volgens Wiels ‘meer dan klaar’ voor deze taak.
De PS-leider omschrijft de kandidaat-premier als een nederige jongen, met ouders van de bovenwindse eilanden, een normale jongen uit Marchena, die bereid is om Curaçao te helpen.

Grote verrassing
De grote verrassing onder de vier kandidaat-ministers die gisteren door Wiels werden genoemd, is Sherwin Josepha, die is voorgedragen voor de post van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. Josepha is van huis uit civiel ingenieur en is op dit moment werkzaam als fractiemedewerker van de PS in de Staten.
In het verleden was hij onder meer werkzaam als project-manager bij de Dienst Openbare Werken (DOW).
Wiels kondigde aan dat Josepha, die te boek staat als een partijman, begeleid zal worden door door experts en gepensioneerde mensen met ervaring op arbeidsgebied.
Hij noemde in dit verband Sidney Provence, lijstduwer op de lijst van de PS bij de afgelopen verkiezingen.
Provence staat bekend als een voorvechter op arbeidsgebied.

“Nu komt er orde en zekerheid op het gebied van veiligheid en arbeid op het eiland.”

Voor de minster van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport is de keuze van de PS gevallen op Rubia Bitorina.
Zij is de enige vrouw in het transitiekabinet.
Op dit moment is zij inspecteur-generaal Onderwijsinspectie.
Volgens de PS-leider is Bitorina een serieus persoon, die over veel kennis en ervaring beschikt op onderwijsgebied en die zich al heeft bewezen en serieus bereid is om het werk te doen.

Ben Whiteman, inspecteur-generaal van de Inspectie Volksgezondheid is voor de PS voorgedragen als de nieuwe minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).
Hij staat al jaren te boek als een van de experts op Gezondheidszorggebied van Curaçao. Whiteman geldt ook steevast als een van de belangrijkste adviseurs van ministers belast met Volksgezondheid op het eiland.
Wiels omschreef Whiteman gisteravond als een een serieus iemand, een jongen uit volkswijk Kanga, die meteen verklaarde dat hij klaar is om voor het Curaçaose volk te gaan werken.

Oude bekende
De post van gevolmachtigde minister in Den Haag, wat geen kabinetsfunctie is, zal worden bekleed door een oude bekende, Roderick ‘Roy’ Pieters.
Hij was in het verleden voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) en ook voorman van zijn voorganger, het Landelijk Inspraakorgaan Antillianen (LIA).
Wiels roemde gisteren Pieters om zijn kennis van de Nederlandse- en Curaçaose samenleving, terwijl hij ook een uitgebreid netwerk in Nederland heeft.
Ook het feit dat Pieters al in Nederland woonachtig is, speelde volgens de PS-leider een rol bij zijn voordracht.
Volgens Wiels is het economisch voordeliger om iemand in Nederland als gevolmachtigde minister aan te stellen, dan om iemand met zijn hele gezin naar Nederland over te laten vliegen.

Wiels bestreed gisteren dat het kabinet, dat begin januari aan zal treden het ‘kabinet-Wiels’ zal zijn.

“Dit is niet het kabinet-Wiels.
Dit is het kabinet-Soberano.
Helmin Wiels heeft niks. Hij is ook niks.
Wij zijn maar een simpele dienaar die op dit moment in een positie zijn om iets voor ons land te doen. Dat doen wij dan ook. Dat is het.
Wij hebben geen enkele pretenties. Wij hebben geen body guards, die met rode en blauwe zwaailichten rondrijden, met pistolen en zwarte brillen. Niks van dat.”

De PS-leider benadrukte dat de kandidaten die zijn partij heeft voorgedragen geen politici zijn, maar experts, die zich bereid hebben verklaard om zich voor het eiland en zijn volk in te gaan zetten.

Ploeg compleet
Met de vier kandidaten van de PS, inclusief die van Pieters voor de post van gevolmachtigde minister in Den Haag, zijn alle namen van de kandidaat-ministers bekend.

  • Pais levert drie ministers: Steven Martina (vicepremier en minister van Economische Ontwikkeling), Nelson Navarro (Justitie) en Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening).
  • De PNP zou Earl Balborda voor de post van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) hebben voorgedragen,
  • terwijl huidig demissionair Financiën-minister José Jardim genoemd wordt als de kandidaat voor de minister van Financiën namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.
Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties