Regering richt vastgoedbedrijf op | Antilliaans Dagblad

Met Ministeriele Beschikking

VVRP minister Zita Jesus Leito benoemt eigen adviseur, tevens UTS online gaming specialist en ex-KPMG partner Raymond Begina met terugwerkende kracht als kwartiermaker van vernieuwde Domeinbeheer | Foto KMPG

Willemstad – De regering maakt een nieuw beleid voor overheidsgebouwen en -terreinen waarmee beter voorzien kan worden in de behoefte aan meer terreinen en huizen voor de bevolking. Om dit te bewerkstelligen is het Grond en Vastgoed Bedrijf (GVB) opgericht.

In september zal het GVB operationeel zijn. Het GVB zal een zelfstandig bestuursorgaan zijn dat valt onder de verantwoordelijkheid van de VVRP-minister. Het is de bedoeling dat in de toekomst de medewerkers van Domeinbeheer overgaan naar het GVB.

Vorige week heeft de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR), een workshop georganiseerd met verschillende partners om inhoudelijk verder te praten over dit traject.

Zij heeft erop gewezen dat er op het moment een lange wachtlijst is voor woonruimte. Ook is vastgesteld dat er veel terrein illegaal wordt ingepikt waarover geen erfpacht betaald wordt. ,,Terwijl anderen dit wel moeten betalen”, aldus VVRP. Er is terrein beschikbaar, zo is verder vastgesteld, maar de regering heeft geen geld om dit te ontwikkelen. Ook zijn er mensen die terrein toegewezen hebben gekregen, maar er niets mee doen.

,,Het GVB zal ervoor zorgen dat op een professionele en rendabele wijze met terreinen en gebouwen van de overheid wordt omgegaan”, zo wordt door VVRP aangevoerd. ,,Zo kan voldaan worden aan de behoefte van de samenleving, kan er meer geld in de overheidskas komen en worden besluiten sneller en transparanter genomen.”

Een commissie is geïnstalleerd om het traject te begeleiden. Daarin zitten ook partners uit Nederland zoals vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het Rijksvastgoedbedrijf.

Onlangs vond er een workshop plaats met Domeinbeheer, Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP), Openbare Werken (OW) en professionals en lokale experts. Daarbij zijn enkele uitgangspunten overeengekomen. Zo moet er een systeem komen waarbij de investering in projecten gekoppeld wordt aan de prijs van een terrein (grondexploitatie). Er worden nieuwe methodes voor de prijscalculatie gehanteerd.

Ook wordt het systeem voor het uitgeven van erfpachtgronden gereviseerd. Het plan vormt onderdeel van de Groeistrategie. Eerst is de ministerraad in april 2019 akkoord gegaan met het instellen van het GVB. In juli zijn vervolgens verschillende uitgangspunten op papier gezet, waarna in oktober een workshop is georganiseerd met verschillende stakeholders.

Daarna zijn er voorbereidingen getroffen voor de oprichting en is de ministerraad hier in april van dit jaar akkoord mee gegaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

De ministeriele beschikking van Begina vindt u onder. Indien het scribd document niet zichtbaar of downloadbaar is, kunt u deze ook hier vinden. Met dank aan een trouwe lezer.

2020 06 05 – Raymond Begina… by Knipselkrant Curacao on Scribd

24 Reacties op “Regering richt vastgoedbedrijf op | Antilliaans Dagblad

 1. Domeinbeheer was en is ook een grap! Alleen als je vriendjes was met bepaalde mensen kreeg je zo een stuk grond..

 2. Tico Martina

  Zita hoef je trouwens alleen met pek te overgieten. Als verwarde struisvogel zijnde heeft ze al genoeg veren. Naar de Noordkant ermee. Vroeger dumpten wij onze rotzooi ook bij Shoot.

 3. Tico Martina

  Dus verwarde struisvogel Zita Leito beweert met droge ogen dat domeinbeheer niet functioneert. Haar oplossing is om een nieuwe entiteit op te richten, met aan het roer, jawel weer een van de “experts”. De nieuwe entiteit gaat opereren naast domeinbeheer, dus zogezegd twee Mac Donalds vestigingen pal naast elkaar die dezelfde hamburger verkopen. Hare Verwarde Struisvogel vind dat het spoed heeft en doet dit op basis van een ministerieel beschikking want urgent. De bezem halen door een falende instantie komt niet in haar op. Neen er moeten PAR vriendjes snel snel aan een baan worden geholpen. Is Stanley Beter weter riaan ook al op de loonlijst geplaatst?

 4. Hele bende, onherroepelijk met pek en veren wegjagen. Ondertussen blijft een te groot deel van de bevolking lijden en leven van een voedselpakket.

 5. @Curacao revisited:

  “Nog snel even wat familieleden en vriendjes een baantje geven voordat Nederland het geld gaat beheren.”

  Overgang van Family B.V. naar N.V.

 6. Curacao revisited

  “Gobierno & Sons B.V. richten nogmaals een dochtermaatschappij op om zichzelf weer eens financieel te bevoordelen.”
  gelukkig hebben wij nu op curacao een “fatsoenlijke regering”

 7. Gobierno & Sons B.V. richten nogmaals een dochtermaatschappij op om zichzelf weer eens financieel te bevoordelen.

  Middelen die de maatschappij behoren toe te toekomen.

  Zogenaamd om : “beter voorzien kan worden in de behoefte aan meer terreinen en huizen voor de bevolking.”

  Eind resultaat beter voorzien in de behoeften van de bevolking : herhaling Klesch, herhaling Girobank, herhaling UTS en ga zo door.

  Geen mens die in al deze herhalende fiascos van Gobierno & Sons B.V. de toegevoegde waarde ziet aan de bevolking.

  Het dient slechts ter zelfverrijking.

 8. De vrouw van Stephen Capella (de Grote Giro Graaier) Milaika Capella Ras, is manager vastgoed bij CPA.

  Ze heeft wel intereste in dit nieuwe baantje.

  Haar schoonmoeder in Panama wil wel de Avalon software leveren.

 9. de belasting betaler

  Wat is nog de functie van domeinbeheer indien er een nieuwe organisatie opgezet gaat worden?
  Zijn de ambtenaren bij domeinbeheer zo lastig dat deze met vriendjes vervangen moeten worden? worden ze allemaal ontslagen?

  De vastgoed posities van de overheid is natuurlijk het laatste beetje waarde/geld waar Nederland niets over te zeggen heeft, dus alles zal wel snel verkocht worden (en leeg getrokken uiteraard.)

 10. Het zijn dit soort acties, die er toe geleid hebben dat het uitgaven patroon de inkomsten oversteeg, de zwakke inning van belastingen en het aanstellen van iemand die meer bezig is met zijn eigen hobby helpt ook niet, die de autonomie ondermijnen. Je kunt niet autonoom en afhankelijk zijn.
  En nu wil Nederland dat er een entiteit komt die niet onder het gezag van deze personen staat om de autonomie te herstellen. En dan is er een protest dat dit wederrechtelijk en een ondemocratische inmenging en een bedreiging van de autonomie is.
  Welke autonomie? Als je onvoldoende inkomsten hebt om de uitgaven te dekken. Moeten de uitgaven naar beneden anders raak je je autonomie kwijt.

 11. Fred Schiedam

  Het lijkt er op dat Ruggenaath de totale controle over zijn ministersploeg kwijt is.

 12. Ook dat nog

  Een probleem veroorzaakt door een overheid wordt altijd opgelost met…….MEER overheid?!?!

 13. @Rudy, De huidige regering (en ook de vorige) en de heer Cooper zelf dienen alleen het ZELFbelang.

 14. In Amigo een interessant interview met Charles Cooper. Wellicht niet dé persoon om dit aanhangig te maken, maar zijn punt over de aanbesteding van de werkzaamheden als ‘kwartiermaker’ is terecht. Er is weliswaar een Ministeriële Beschikking opgesteld waarom er is afgeweken van een aanbestedingsprocedure, maar dat mag alleen als er sprake is van ‘landsbelang’. Ik zoek even naar dit landsbelang……

 15. Als ik de kvk lees krijg ik meer de indruk dat het om een bv gaat die pensioen in eigen beheer gaat uitoefenen dan om een bv die zich bezig gaat houden met vastgoed
  45

 16. Knoek-koe

  Raymond Begina,

  Corrupte bende
  Zita, ook 12 ambachten 13 ongelukken.
  Nederland grijp in, de ratten willen al vluchtend vsn het zinkend schip nog een graantje meepikken.

 17. Maar in Juli is het geld op.
  Wat was het met Orwell? Alle annimals are equal but some are more equal than others.

 18. Curacao revisited

  Chanel Thijssen stelt haar diensten belangeloos in voor het eiland…

 19. Ik krijg weer een vieze smaak in mijn mond .
  Vreemd , heel vreemd .

 20. Er zijn nog geen overheidsentteiten genoeg, zo weer een erbij die heeft, een ongetwijfeld goed betaalde, directie nodig, extra personeelsleden en huisvesting. Hoeveel mensen zijn afhankelijk van buitenlandse voedselhulp?
  Wat zij de bisschop ook alweer?
  Dat tv station is ook weer een overheidsentteit, ja echt wij tonen onze goede wil om te bezuinigen op de overheidsuitgaven. Wanneer gaat de bevolking nog een keer langs forti om uitleg te vragen?

 21. Wanneer wordt de nieuwe generatie(s) nu eens een kans gegeven?

  Chanel Thijssen en Vanessa Gijsbertha hadden geen tijd.

 22. Just Saying

  Hebben we echt weer iemand van 67 jaar oud nodig om dit te trekken? Wanneer wordt de nieuwe generatie(s) nu eens een kans gegeven? Als dit met dezelfde mensen nooit gelukt is waarom dan toch hieraan vast blijven houden? Vind je het gek dat vrijwel alle afgestudeerde YDK in Nederland blijven, ze krijgen hier toch nooit een kans.

 23. KPMG-er.. Vriendje van Ralph Palm

 24. Curacao revisited

  Nog snel even wat familieleden en vriendjes een baantje geven voordat Nederland het geld gaat beheren. Komen betrian chos Romero en Reinald curiel ook in de commissie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *