Laatste reacties

- Advertentie -

Rechter vernietigt beschikking Daal

Minister handelde tegen zorgvuldigheidsbeginsel

Carlos Monk-Schotte
Rechter vernietigt beschikking Daal

WILLEMSTAD — Minister Carlos Monk (Bestuur, Planning en Dienstverlening, PS) heeft tegen het zorgvuldigheidsbeginsel gehandeld door Harold Daal, diensthoofd van de afdeling Publieke Zaken, niet te horen bij zijn beslissing om hem aan te stellen als programmamanager van het project Basisregistratie.
Dit heeft de rechter bepaald in een rechtszaak die Daal tegen deze beschikking van de regering heeft ingespannen.
De bewuste beschikking werd door de rechter vernietigd.

Op 19 augustus vorig jaar kreeg Daal mondeling van Monk te horen dat hij tijdelijk belast zou worden met de functie van programmamanager van het project Basisregistratie. Dit project gaat uit van de realisering van een integraal stelsel van vijf basisregistraties, dat toegankelijk is voor beleidsvoerders, ondernemers en burgers.
Het gaat hierbij om de basisregistraties Personen, Gebouwen en Adressen, Rechtspersonen en Ondernemingen, Topografie, en Kadastrale Percelen.

- Advertentie -

Het besluit van Monk werd op 22 augustus schriftelijk aan Daal bevestigd.
In deze brief werd Daal ook medegedeeld dat hij met ingang van 29 augustus tijdelijk ontlast zou worden van alle activiteiten als hoofd Publieke Zaken en dat hij verder voor een periode van minimaal drie jaar belast zou worden met de functie van programmamanager van het project Basisregistratie. Daal diende op 25 augustus een bezwaar in tegen het bewuste besluit. Hierin verzocht hij de minister het besluit in te trekken, hem een redelijke termijn te gunnen om acceptatie te overwegen en met hem in overleg te treden over een taakaanvaarding met inachtneming van behoud van zijn integriteit.
Een dag later krijgt Daal van Monk te horen dat die geen aanleiding ziet om tot intrekking van de beschikking over te gaan. Daal is hierna enkele dagen arbeidsongeschikt geweest.

Op 1 september is hij naar Kranshi teruggekeerd, waar hij te horen kreeg dat hij zijn sleutels en pas moest inleveren, dat hem de toegang tot de werkvloer was ontzegd en dat hij zich op zijn nieuwe werkplek moest melden. Daal meldde zich vervolgens ziek en stapte naar de rechter om het besluit van de minister nietig te laten verklaren.
In het vonnis wordt Daal door de rechter in het gelijk gesteld. Volgens de rechter had Monk Daal moeten horen over invulling van, en het voornemen om hem te belasten met de functie van programmamanager Basisregistratie, maar ook over de invulling van de functie van hoofd Publieke Zaken.
Het argument van de verweerder dat Daal in staat is gesteld om gehoord te worden, wordt door de rechter van de hand gewezen.

“Niet is gebleken waarom, ondanks het verzoek van klager tot overleg (…) klager op zeer korte termijn (een week) na ontvangst van het schriftelijk besluit van 22 augustus 2011 de werkzaamheden bij Kranshi diende neer te leggen en diende
aan te vangen als programmamanager.
(…) De manier waarop de minister met Daal in deze zaak is omgesprongen, is voor de rechter dan ook sterk diffamerend. Ook het besluit om hem de toegang tot het gebouw te ontzeggen en hem op te dragen om sleutel en pas in te leveren,
draagt hieraan bij.”

Daal tevreden met vonnis
De rechter sluit niet uit dat mocht Daal in staat zijn gesteld om de minister te informeren, dit Monk tot andere gedachten had kunnen brengen. Door Daal niet te hebben geïnformeerd heeft de minister dan ook onzorgvuldig gehandeld.
De rechtbank verklaart de bezwaren van Daal als gegrond en vernietigt het besluit van de minister.

- Advertisement -

Daal
In een reactie op het vonnis van gisteren stelt Daal dat hij tevreden is.
“Ik ben blij, maar vind het wel jammer dat het zover heeft moeten komen. Maar dit is wel het bewijs dat het recht ook op Curaçao overwint.”

Daal zal hij zich de komende dagen samen met zijn advocaat, Roy Bottse, buigen over het vonnis.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

Antilliaans Dagblad | Gedeputeerde Zagers van Saba overhandigt voorstellen

The Bottom - Tijdens zijn recente bezoek aan Den Haag heeft gedeputeerde Bruce...

DolfijnFM | Inspectie vindt weer vieze toko vol ongedierte

Volgens de Inspectie was het er al maanden niet schoongemaakt. Bij navraag bleken ook de vergunningen niet in orde.

DolfijnFM | Geldschieters mogen hun klanten bij wanbetaling niet op Facebook zetten

Een geldschieter op het eiland mag informatie van wanbetalers niet op zijn facebook zetten en ook geen 30 procent rente rekenen.

LC | Woonkamer in Reduzum vol met hulpgoederen voor Limburg

De overstromingsramp in Limburg inspireert ook in Friesland tot hulpacties. Een daarvan is het idee van Corneila Winklaar uit Reduzum.

NTR | Curaçao gaat evenementenbranche begeleiden bij naleving coronamaatregelen

Op Curaçao geeft een crisisteam sinds kort informatie aan de evenementenbranche en de uitgaanswereld over de aangepaste coronamaatregelen.

PBC | Politie houdt rekening met achterstand ontheffingen

Mensen die nog geen ontheffing hebben kunnen vandaag en morgen toch hun werk doen zegt premier Rhuggenaath
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten zien op Hato verlaagd. Die was 16 jaar, maar nu moet ieder kind van...

PBC | Minister van Financiën wil weten hoeveel directie SVB zichzelf toebedeeld

Persbureau Curacao Javier Silvania wil weten welk deel van de bijna 30 miljoen aan lonen en salarissen de SVB betaald aan de directie. De minister van Financieën reageert...

PBC | Veel bestuurders hebben hun autopapieren niet op orde

Persbureau Curacao De politie moet steeds vaker ingrijpen bij verkeersongelukken omdat een van de bestuurders zijn papieren niet op orde heeft. Bij controles blijkt dat veel chauffeurs hun gordel...

PBC | Bonaire verwacht volgend jaar forse groei van accommodaties en werkgelegenheid

Persbureau Curacao Bonaire heeft in 2022 ruim 700 extra kamers nodig om de toename van verblijfstoeristen op te kunnen vangen. Op dit moment kunnen er bijna 2200 toeristen...
- Advertentie -