25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

RdK in zwaar financieel weer

Commissaris treedt af

logo-Refineria di KòrsouWILLEMSTAD — Refineria di Kòrsou (RdK) kan op korte termijn haar verplichtingen niet meer nakomen. Dat schrijft Aldrin Martis, commissaris van RdK, in zijn ontslagbrief aan demissionair premier Daniel Hodge (PS). Gisteren stelde Martis zijn positie ter beschikking. Volgens hem worden zijn verbeterplannen door de overige RvC-leden van RdK tegengewerkt.

Vanaf de eerste week van zijn benoeming als commissaris zag Martis dat de situatie in de vennootschappen RdK en CRU alarmerend is.
Zo is CRU er financieel slecht aan toe.
Operationeel en organisatorisch rommelt het eveneens.
Volgens Martis is er geen controle en zijn de werknemers gedemotiveerd.

Bij de RdK is het probleem meer financieel van aard.
Het overheidsbedrijf moet voor financiering de financiele markt op.
Het kampt met achterstallige schulden van CRU en CUC (de voormalige eigenaar van de BOOenergiecentrale) die enorm zijn opgelopen.
Daarnaast is de reserve gedaald.
In 2010 bedroeg het RdK-vermogen 140 miljoen gulden.
In 2012 is het vermogen minstens gehalveerd.
Om financiering te krijgen moet RdK eerst haar jaarrekening van 2012 geauditeerd hebben, beschikken over een kasstroomprognose tot en met 2019 en een stabiel managementteam.
Aan deze voorwaarden kan RdK echter niet voldoen.

“Door het resultaat van verwerving van de aandelen in 2011 door RdK van Aqualectra kan RdK ook haar jaarrekening van 2011 niet sluiten, en bij gevolg die van 2012 ook niet”

, stelt Martis.
Volgens hem is dit opzettelijk gedaan waardoor RdK nu in diepe financiële problemen verkeert. Martis heeft een reddingsplan opgesteld om het tij te keren.
Hij wilde per direct een plantmanager benoemen voor CRU.
Hij schoof Erwin Warning als kandidaat naar voren met als counterpart Kenneth Mercelina die voor het turnaround project zou zijn aangetrokken.
Daarnaast stelde hij voor om de aandelentransactie terug te draaien of door de aandeelhouder of door de rechter, om de transacties te vernietigen zodat Aqualectra haar aandelen in de BOO-energiecentrale terugkrijgt.

Ook zouden de personen die voor de transactie verantwoordelijk zijn hiervoor aansprakelijk moeten worden gesteld.
Verder zegt Martis dat een gedeelte van de CUC-schuld ter waarde van 1 miljoen gulden aan de lokale aannemers door RdK moet worden overgenomen.
Volgens hem is het onethisch om CUC te liquideren omdat een staatsbedrijf een voorbeeld zou moeten zijn voor andere bedrijven op het eiland.

“Aan de andere kant is het niet moreel dat RdK alle schulden van CUC overneemt waardoor het voortbestaan van RdK in gevaar komt”

, schrijft Martis.

De totale schuld van CUC bedraagt 171,3 miljoen gulden.
Als bovenstaande plannen al twee maanden terug uitgevoerd waren, dan zou volgens Martis nu het merendeel van de problemen bij CRU en RdK zijn opgelost.
Verder beklaagt de commissaris zich over de sfeer waarin vergaderingen verlopen, het jagen op werknemers en het onethisch omgaan met anderen.
Hierop heeft Martis besloten om op te stappen.
Hij fungeerde sinds de tweede week van januari 2013 als commissaris bij RdK.
De RvC bestaat verder uit:

  • H.C. Groeneveld,
  • M.R.J. de Lannoy,
  • D.A.C. Hernandez en
  • E. Quarton (president-commissaris).

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -