27 C
Willemstad
• zondag 7 maart 2021 19:44

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Bron RC Kroeze was eerder mikpunt kritiek Sulvaran

RC Kroeze was eerder mikpunt kritiek Sulvaran

eldon peppie sulvaran-1
RC Kroeze was eerder mikpunt kritiek van Mr. Eldon “Peppie’ Sulvaran

Willemstad – Rechter-commissaris Hans Kroeze was niet zo lang geleden het mikpunt van kritiek van advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran. Laatstgenoemde is de raadsman van onder meer voormalig MFK-premier Gerrit Schotte (strafzaak Babel) en van Robbie dos Santos (in de zaken Bientu en Maximus), terwijl zijn kantoorgenoten Chester Peterson en Paula Janssen optreden voor oud-minister George Jamaloodin van Financiën voor MFK (eerder verdachte in Bientu en sinds kort ook in de zaak Maximus in verband met het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op PS-politicus Helmin Wiels).

Kroeze was de rechter-commissaris (RC) die Jamaloodin afgelopen week op vrije voeten stelden.

De RC speelt een belangrijke rol in het strafrecht en het is de RC die beslissingen neemt aangaande het vooronderzoek. Zo beslist de RC bijvoorbeeld over de bewaring van de verdachte (een vorm van voorlopige hechtenis; een verdachte zit dan vast op bevel van de rechter-commissaris en niet meer op bevel van de officier van justitie) en over huiszoekingen.

In mei dit jaar sprak Sulvaran de officier van justitie aan – volgens hem ‘te beschouwen als een aangifte’ – maar tegelijk kreeg óók de RC ervan langs van de strafadvocaat; op dat moment namens cliënt/politicus Schotte.

Het gaat over de zaak Babel waarin Schotte, nu Statenlid, verdacht wordt van witwassen van geld en valsheid in geschrifte. Het was/is volgens Sulvaran ‘anders dan RC Kroeze meent niet de integriteit van de Curaçaose politiek welke hier op het spel staat, maar het vertrouwen van de financiële instellingen in het Meldpunt (Ongebruikelijke Transacties, red.), en vooral ook het vertrouwen van het publiek in de financiële instellingen’.

Zo schreef de advocaat in een brief aan officier van justitie Philomijn van Logten, maar waarvan een kopie eveneens ging naar RC Kroeze en RC Mauritsz de Kort.

Volgens Sulvaran ‘omdat ik deze aangifte in de komende procedures zal gebruiken en ik tevens de indruk heb dat ook deze rechters-commissarissen de ernst van deze kwestie kennelijk niet inzien’.

Aldus Sulvaran namens cliënt Schotte en diens partner Cicely van der Dijs. Zowel de officier als de rechter-commissaris worden daarin indringend aangesproken:

,,U en de RC’s, met wiens zegen u kennelijk optreedt, hadden dit zonder meer moeten weten.”

Zie ook: Cordoba (PS) valt RC Kroeze aan

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook Dossier: Helmin Wiels – Moord
en Dossier: Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO/FKO)

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties