RC Kroeze was eerder mikpunt kritiek Sulvaran

eldon peppie sulvaran-1

RC Kroeze was eerder mikpunt kritiek van Mr. Eldon “Peppie’ Sulvaran

Willemstad – Rechter-commissaris Hans Kroeze was niet zo lang geleden het mikpunt van kritiek van advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran. Laatstgenoemde is de raadsman van onder meer voormalig MFK-premier Gerrit Schotte (strafzaak Babel) en van Robbie dos Santos (in de zaken Bientu en Maximus), terwijl zijn kantoorgenoten Chester Peterson en Paula Janssen optreden voor oud-minister George Jamaloodin van Financiën voor MFK (eerder verdachte in Bientu en sinds kort ook in de zaak Maximus in verband met het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op PS-politicus Helmin Wiels).

Kroeze was de rechter-commissaris (RC) die Jamaloodin afgelopen week op vrije voeten stelden.

De RC speelt een belangrijke rol in het strafrecht en het is de RC die beslissingen neemt aangaande het vooronderzoek. Zo beslist de RC bijvoorbeeld over de bewaring van de verdachte (een vorm van voorlopige hechtenis; een verdachte zit dan vast op bevel van de rechter-commissaris en niet meer op bevel van de officier van justitie) en over huiszoekingen.

In mei dit jaar sprak Sulvaran de officier van justitie aan – volgens hem ‘te beschouwen als een aangifte’ – maar tegelijk kreeg óók de RC ervan langs van de strafadvocaat; op dat moment namens cliënt/politicus Schotte.

Het gaat over de zaak Babel waarin Schotte, nu Statenlid, verdacht wordt van witwassen van geld en valsheid in geschrifte. Het was/is volgens Sulvaran ‘anders dan RC Kroeze meent niet de integriteit van de Curaçaose politiek welke hier op het spel staat, maar het vertrouwen van de financiële instellingen in het Meldpunt (Ongebruikelijke Transacties, red.), en vooral ook het vertrouwen van het publiek in de financiële instellingen’.

Zo schreef de advocaat in een brief aan officier van justitie Philomijn van Logten, maar waarvan een kopie eveneens ging naar RC Kroeze en RC Mauritsz de Kort.

Volgens Sulvaran ‘omdat ik deze aangifte in de komende procedures zal gebruiken en ik tevens de indruk heb dat ook deze rechters-commissarissen de ernst van deze kwestie kennelijk niet inzien’.

Aldus Sulvaran namens cliënt Schotte en diens partner Cicely van der Dijs. Zowel de officier als de rechter-commissaris worden daarin indringend aangesproken:

,,U en de RC’s, met wiens zegen u kennelijk optreedt, hadden dit zonder meer moeten weten.”

Zie ook: Cordoba (PS) valt RC Kroeze aan

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook Dossier: Helmin Wiels – Moord
en Dossier: Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO/FKO)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *