Premier Asjes ontvangt delegatie XCOR

Asjes-XCOR

De XCOR-delegatie bracht verslag uit aan premier Asjes en de ministers Balborda en Palm.

WILLEMSTAD — Een grote delegatie van XCOR heeft gisteren onder leiding van de ceo Jeff Greason, een bezoek gebracht aan premier Ivar Asjes (PS). De ontmoeting vond plaats in aanwezigheid van de ministers van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Earl Balborda (PNP), en van Economische Ontwikkeling, Stanley Palm (Pais).

Tijdens het bezoek kregen de ministers een overzicht van de laatste ontwikkelingen omtrent de productie van het prototype Lynx, het raketvoertuig waarmee men de uitvoer van commerciële ruimtevluchten beoogt. Tevens werden de vooruitzichten van de uitvoer van dagelijkse ruimtevluchten vanaf Hato besproken. Zoals de Amigoe reeds heeft gemeld, is Space Experience Corporation (SXC) dit voorjaar overgegaan in het Amerikaanse bedrijf XCOR en maakt nu integraal deel uit van deze onderneming – XCOR – de ontwikkelaar en producent van het Lynx ruimtevoertuig. Oud-bevelhebber van de luchtstrijdkrachten en één van de medeoprichters van de voorheen onafhankelijke Nederlandse onderneming SXC, Ben Droste, laat in een update het volgende weten: “Er zijn nu twee vertegenwoordigers van SXC opgenomen in de Executive Board van XCOR, namelijk Michiel Mol en Mark Hoogendoorn. Bij het bezoek aan het eiland waren tevens de leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van SXC NV, de op Curaçao gevestigde onderneming waarin de aandeelhouders zijn vertegenwoordigd zijn, aanwezig. Zo heeft de heer Greason een uitgebreide uiteenzetting gegeven waarom de Lynx voor een doorbraak in de ruimtevaart zal zorgen.” Droste omschrijft waarom: de Lynx heeft de mogelijkheid van herhaaldelijk gebruik waarbij men de raket vier vluchten per dag wil laten uitvoeren’.

“Het betreft een unicum, aangezien de bestaande raketten die mensen en satellieten de ruimte in brengen, tot op heden slechts voor éénmalig gebruik bestemd ofwel gebouwd zijn. Daarmee dient het ontwerp van de Lynx, het doel van het streven naar duurzame ontwikkelingen voor de toekomst waar de samenleving bij gebaat is. Ook heeft Greason aangekondigd dat een testcampagne met de Lynx op Curaçao, wel eens vroeg in het jaar 2016 zou kunnen plaatsvinden.”

Droste benadrukt dat deze ontwikkeling voor Curaçao een wereldwijde ‘zeer zichtbare campagne’ zal opleveren. “Hierbij gaat men er dan natuurlijk wel van uit dat de benodigde ruimtevaart wet- en regelgeving dan is bekrachtigd. We konden dan ook gelukkig constateren dat dit ingewikkelde proces om tot een formulering van de benodigde wetgeving te komen, goed op de rails staat en er redelijkerwijs mag worden aangenomen dat deze gereed zal zijn. Hoe eerder hoe beter, dit omdat de toestemming door de Amerikaanse overheid, om deze hoog technologische activiteiten buiten de VS uit te voeren, niet zal worden gegeven zonder de nodige wet- en regelgeving.”

Verder werden zaken besproken zoals de met de ruimtevluchten gepaarde geluidsontwikkeling en de invloed op het milieu. Ook werd ‘met groot genoegen aangekondigd dat initiatiefnemer en medeoprichter van SXC, testpiloot Harry van Hulten, dankzij de integratie van SXC in XCOR, nu ook deel uit zal maken van het Lynx-testteam. “Uit de ontmoeting en de informatie-uitwisseling blijkt dat Curaçao nog steeds de unieke positie heeft om als eerste land buiten de VS, dagelijkse commerciële ruimtevluchten uit te voeren.”

De XCOR-delegatie brengt vanmiddag ook nog een uitgebreid bezoek aan Hato.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *