Britten achter beul met Brits accent aan

Foto |  Reuters

Foto | Reuters

LONDEN – De Britse politie probeert achter de identiteit te komen van de militant die te zien is in een video van de Islamitische Staat waarin schijnbaar de Amerikaanse journalist James Foley wordt onthoofd. De gemaskerde man spreekt met een Brits accent.
Volgens taalkenners klinkt het alsof de man uit het zuidoosten van Engeland of Londen komt. Scotland Yard doet onderzoek naar de video die dinsdag opdook.

Ook volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond lijkt het erop dat de moordenaar een Brit is en de video authentiek.

Peter Neumann, deskundige bij King’s College London op het gebied van radicalisering, vermoedt dat IS opzettelijk iemand met een Brits accent heeft uitgekozen voor de videoband van de vermoedelijke onthoofding van Foley.

„Ze zeggen hiermee: we komen achter je aan als je ons bombardeert”, aldus Neumann tegen de Britse krant The Guardian.

„Ze streefden naar een maximale impact in het Westen. En omdat ze wilden dat delen van de video zouden worden uitgezonden op de Amerikaanse televisienetwerken, hadden ze iemand nodig die Engels sprak.”

Volgens Neumann hebben Britse strijders „verschrikkelijke daden” begaan in Syrië en Irak, zoals het onthoofden, martelen en executeren van hun slachtoffers. Maar hij vermoedt dat het de eerste keer is dat ze een westers slachtoffer maken.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *