28 C
Willemstad
• zaterdag 12 juni 2021 22:06

Laatste reacties

- Advertentie -

Politie moet informatiegestuurd werken

Minister Navarro:

navarro-09092013WILLEMSTAD — De criminaliteitsbeleidanalyse is in volle gang en volgens Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) geven de voorlopige resultaten inmiddels al een duidelijk beeld van waar de ‘hotspots’ zijn, oftewel de wijken die als de bron van criminaliteit kunnen worden aangemerkt.

Advertentie

De eindresultaten van dit uitgebreide onderzoek zijn essentieel voor de politie, zodat er informatiegestuurd gewerkt kan worden.
Dit maakte de minister vandaag bekend tijdens de voortzetting van de openbare vergadering over het rapport van de Commissie van Onderzoek over Luigi ‘Pretu’ Florentina, die zelfmoord heeft gepleegd in zijn cel bij Barber.
Niet alle wijken zijn bronnen van criminaliteit, maar een heleboel wel.
Er is verder ook geen verschil tussen de ‘rijke’ en ‘arme’ wijken.
Het is volgens de minister ook mogelijk dat criminaliteit in een ‘rijke’ wijk wordt georganiseerd, dus zullen alle wijken worden geanalyseerd.
Navarro wil resultaten boeken die effect hebben op de veiligheid en leefbaarheid in de gehele samenleving.
Daartoe moet worden ingespeeld op de ontwikkelingen in de omgeving en hiervoor is informatie nodig.
Dat is genoeg aanleiding om richting een informatiegestuurde politie te werken, aldus de minister.
Dit betekent dat op basis van actuele en betrouwbare informatie en analyses rationele keuzes worden gemaakt, waardoor mensen en middelen optimaal worden ingezet – aangezien er weinig financiële middelen zijn – en de doelen worden bereikt.
De nodige informatie zal door onderzoekers van het bureau Faber – belast met de criminaliteitsbeleidanalyse – worden vergaard.
Ze zullen in kaart brengen hoe het op het eiland gesteld is met geweldsdelicten (levensdelicten, roofovervallen, relationeel geweld, wapens, mensenhandel), overlastgevende delicten (onder andere inbraken, autodiefstal, koperdiefstal), drugsdelicten (handel, gebruik en smokkel), stabiliteit bedreigende delicten (witwassen, terrorismefinanciering, milieu, mensensmokkel), openbare orde (onder andere verkeer), corruptie en integriteit.
Bij de analyse ligt de nadruk op de positie van jeugd als slachtoffer en als mogelijke daders.
Ook de verkeersveiligheid is nadrukkelijk onderwerp van de studie.
Volgens de minister hebben zij tijdens een driehoeksoverleg vorige week over de veiligheid in het verkeer gesproken.
Uit die vergadering is gebleken dat er inmiddels een duidelijk beeld is waar de meeste ongelukken plaatsvinden, op welke tijdstippen en in welke periode.
Hierdoor kan de politie gerichte verkeerscontroles uitvoeren.
Minister Navarro zal verder alles eraan doen om de criminaliteit de kop in te drukken.
Hij benadrukt dat niets en niemand hem in de weg zal kunnen staan om dit tijdens zijn regeerperiode te bereiken.
Ook niet de gedetineerden die denken veel macht te hebben om hem te doen laten aftreden.
Hij zal niet aftreden zolang de moord op zijn collega Helmin Wiels, die tijdens zijn regeerperiode op klaarlichte dag is doodgeschoten, helemaal opgelost is.

Ik heb geen affiniteit met politiek, maar collega Wiels werd ‘under my watch’ vermoord, dus ik wil wel mijn werk afmaken. En dat zal ik ook doen.”

- Advertentie -

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede Kamer

Frank Hendrickx Kamerlid Pieter Omtzigt verlaat het CDA. De econometrist is tot de conclusie gekomen dat hij niet meer verder kan binnen de partij doordat afgelopen week een...

NTR | ‘Slavenbegraafplaats Sint-Eustatius moet gedenkplaats worden’

Tim van Dijk ORANJESTAD – De onlangs ontdekte begraafplaats van slaafgemaakten op Sint-Eustatius is niet alleen een internationale archeologische vondst, maar is ook van grote waarde voor de...

DH | Man held in Statia while dealing drugs

ST. EUSTATIUS--On Sunday, June 6, the 31-year-old man L.M.M. was arrested in St. Eustatius due to a violation of the Opium Act BES. The suspect was...

Ingezonden | De brede maatschappelijke discussie over wel of geen erfpachtrecht aan CORC

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Optimisme over herstel toerisme Aruba

Oranjestad - Het ziet ernaar uit dat het tweede kwartaal van dit jaar afsluit met een herstel van het verblijfstoerisme van 72 procent ten opzichte van topjaar...

AntilliaansDagblad | ‘Te veel kwetsbare jongeren’

Willemstad - Op Curaçao is 17 tot 23 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar noch werkend, noch een opleiding volgend. Het gaat om de...
- Advertentie -