30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Kanttekeningen RvA bij optrekken ontslagtermijn

HomeMediaKanttekeningen RvA bij optrekken ontslagtermijn

Wetsontwerp PnP

pnpWILLEMSTAD — Het initiatief-wetsontwerp van de PNP, waarin de ontslagtermijn van een werknemer bij ziekte wordt opgetrokken van één naar twee jaar, houdt te weinig rekening met de economische en financieel- economische gevolgen.
Ook zou er een antimisbruikbepaling in de wet moeten worden opgenomen. Dat staat in een advies van de Raad van Advies (RvA) aan de Staten.

Advertentie

De PNP diende het wetsontwerp in november in. Het betreft een wijziging in het Burgerlijk Wetboek, waarbij de ontslagtermijn van een werknemer bij ziekte gelijk zou gaan lopen met de maximale termijn van het verstrekken van ziekengeld door de SVB.
De reden daarvoor is volgens de PNP dat ‘de werknemer meer arbeidsrust kan hebben, immers, hij blijft een jaar langer in dienst en er bestaat zelfs de mogelijkheid dat hij binnen een jaar geneest en niet meer wegens ziekte zal worden ontslagen’.
De Raad van Advies vindt echter dat in de memorie van toelichting ‘niet in voldoende mate is gemotiveerd waarom het noodzakelijk is om voornoemde termijnen gelijk te laten lopen’.
Volgens de RvA is het initiatiefontwerp niet in overeenstemming met het economisch beleid van de regering, waarin prioriteit wordt gegeven aan ‘alle activiteiten die voor economische groei en werkgelegenheid zorgen’.

Het initiatiefontwerp zal immers gevolgen hebben voor de kosten van bedrijfsvoering van bepaalde werkgevers in een tijd van economische malaise. Het is niet uitgesloten dat het initiatiefontwerp financieel-economische effecten zal hebben die de groei van de economie van Curaçao op termijn negatief zullen beinvloeden en daarmee ook de overheidsfinanciën.”

Volgens de RvA geldt dit zowel voor de overheid als het bedrijfsleven.
De lasten die voortvloeien uit het wetsontwerp kunnen op de begroting van de overheid gaan drukken, omdat deze een jaar langer loon en premies moet betalen voor ambtenaren die langer arbeidsongeschikt zijn.
Het bedrijfsleven kan volgens de RvA te kampen krijgen met een verstoord productieproces of een vergrote druk op de andere werknemers, met als mogelijk gevolg dat de arbeidsproductiviteit daalt.

De periode waarover de arbeidsproductiviteit van het bedrijf zal dalen en de extra belasting van andere werknemers als gevolg van de uitval wegens ziekte zal in geval het bedrijf niet in staat is extra arbeidskracht in te huren, langer worden. Bovendien zal het niet definitief kunnen invullen van een ontvallen arbeidsplaats in het algemeen grotere gevolgen hebben in een kleine onderneming met een gering aantal werknemers.”

De RvA adviseert om de memorie van toelichting aan te passen en hierin op deze problematiek in te gaan.
Vorige maand gaf de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) in een commentaar ook al aan te willen waarschuwen voor de financieel- economische gevolgen van het wetsontwerp.
De RvA wil tot slot dat er een anti-misbruikbepaling in de wet wordt opgenomen om te voorkomen dat werknemers zich ziek melden op het moment dat zij vernemen dat zij mogelijk ontslagen zullen worden.
In het wetsontwerp moet daarom opgenomen worden dat het ‘opzegverbod’ voor de werkgever niet geldt wanneer de werknemer zich ziek meldt nadat er door de werkgever een ontslagvergunning is aangevraagd.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties