Brief CAH, Chata en CTB over Venezuela-problematiek

Gezamenlijke oplossing voor lokale airlines

WILLEMSTAD — CAH (Curaçao Airport Holding), CTB (toeristenbureau) en de Chata (vereniging van de toeristische sector) willen dat de overheid alles in het werk gaat stellen om tot een oplossing te komen van de problemen waar luchtvaartmaatschappij Insel Air mee kampt als gevolg van het uitblijven van de Cadivi-gelden uit Venezuela.

Advertentie

Dat hebben zij in een brief naar de regering geschreven.
Daarin benadrukken de drie organen het belang van lokale luchtvaartmaatschappijen voor de Curaçaose economie.
Al enige tijd kampt Insel Air met cashflow problematiek omdat de Venezolaanse deviezenregelaar Cadivi al lange tijd verzuimt om de nog uitstaande gelden uit te keren. Het gaat inmiddels om ruim 80 miljoen dollar.

CAH-directeur Maurice Adriaens: “Als Insel Air zal moeten sluiten vanwege Cadivi heeft dat enorme economische gevolgen voor Curaçao. Daarom zullen we gezamenlijk moeten kijken naar een oplossing, zowel op korte termijn als lange, structurele termijn.”

Volgens Adriaens zou de Centrale Bank wellicht een rol kunnen spelen, evenals ontwikkelingsbank Korpodeko en bijvoorbeeld de PSB Bank.

“Een Centrale Bank heeft een langere adem dan een bedrijf, dat zijn rekeningen moet betalen. De Centrale Bank zou aan de hand van gegevens wellicht vertrouwen kunnen geven aan financiële instellingen om tot leningen te komen.”

Of dat vertrouwen gerechtvaardigd zal zijn, gezien de situatie in Venezuela, kan Adriaens niet zeggen.
Wel dat Venezuela het land is met de grootste olievoorraden ter wereld, waardoor er op de lange termijn positieve vooruitzichten zouden kunnen zijn.
Desgevraagd laat Insel Airdirecteur Edward Heerenveen weten dat er nog altijd met Cadivi gepraat wordt over een oplossing.
De gelden zouden ook op andere manieren, bijvoorbeeld in brandstof, uitgekeerd kunnen worden, maar een beslissing is tot nu toe niet genomen.
De luchtvaartmaatschappij bouwde het aantal vluchten naar Venezuela al af en zet in op andere bestemmingen.
Vanaf juni wil Heerenveen met Insel Air Aruba starten op Georgetown, Guyana en Quito, Ecuador.

Op Venezuela hebben we onze capaciteit afgebouwd van 30 naar 20 procent, maar als het zo doorgaat moeten we waarschijnlijk helemaal stoppen op Venezuela”, aldus Heerenveen.

Maar wat er met Tiara gebeurt, overkomt ons niet. Wij zijn sterk genoeg door onze andere bestemmingen.”

Tiara Air heeft haar vluchten overwegend gestaakt.
De Arubaanse luchtvaartmaatschappij heeft ook enkele tientallen miljoenen dollars van Cadivi tegoed.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *