PFM | Postume Willems-Orde voor George Maduro

Postume Willems-Orde voor George Maduro

Postume Willems-Orde voor George Maduro

De familie van George Maduro, die morgen honderd jaar zou zijn geworden, krijgt die dag de Militaire Willems-Orde uitgereikt. Curaçaoënaar George Maduro was wegens zijn heldendaden in de Tweede Wereldoorlog al postuum onderscheiden.

Morgen krijgen zijn nabestaanden de medaille uit handen van Marco Kroon, ook drager van de Willems-Orde, meldt het park.

Morgen staat heel Madurodam op z’n kop. Het attractiepark grijpt de 100e geboortedag van zijn naamgever aan om het verhaal van de Antilliaan George Maduro opnieuw te vertellen. Er verschijnt een biografie, er is de onthulling van een monument en er wordt een nieuwe film gepresenteerd in een speciaal daarvoor gebouwd theater. Honderden mensen zijn daarvoor uitgenodigd, onder wie George’s nabestaanden.

Maduro is volgens het park de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die de Militaire Willems-Orde (een oorkonde en een medaille) heeft gekregen. Hij ontving die in mei 1946 voor zijn leidende rol bij een grote aanval op een door de Duitsers bezette villa. De student bleef actief in het verzet, werd opgesloten, kwam vrij, dook weer onder en werd verraden. In Dachau overleed de 28-jarige Maduro aan een ziekte, vlak voor de bevrijding van het kamp.

De familie richtte later de miniatuurstad op om hem te gedenken en zijn naam in stand te houden. Het park trok sinds de opening in 1952 meer dan zestig miljoen bezoekers.

Bron: ParadiseFM

7 Reacties op “PFM | Postume Willems-Orde voor George Maduro

 1. Klopt helemaal. De meeste Hollanders stonden vanachter de gordijnen naar buiten te gluren en wachtten totdat de Amerikanen hen kwamen bevrijden.

 2. Sinds we MAVO3 fraudeur en moordenaar Schotte een universitaire Honoris Causa orde gaven, worden onze ordes nergens meer serieus genomen.

 3. @Sonny: Geen geintjes over de oorlogsslachtoffers. Mijn opa is in concentratiekamp Bergen Belsen gestorven. Hij is ‘s nachts uit de wachttoren gevallen.

 4. Er is een onderzoeksjournalist geweest die – na diepgaand onderzoek – concludeerde: “er hebben Nederlanders ná de oorlog in het verzet gezeten, dan tijdens de oorlog”.

  Als uitsmijter voegde hij aantoe: “en er komen iedere dag méér bij”!

 5. Hopi bon. Pabien aan de nabestaanden.

  Vergeet a.u.b. ook niet de andere “niet europese nederlanders” die ook hun leven hebben verloren “wegens [hun] heldendaden in de Tweede Wereldoorlog”.

  http://www.antillesatwar.com

 6. Abraham Mossel, je bent uniek. Jij hebt het échte “Gerrit de Raaf syndroom”. Wat er ook op de wereld gebeurt, jij weet het altijd te herleiden tot Dr. H.C. Gerrit Schotte.

 7. Abraham Mossel

  Sorry Maduro, maar door al die heisa die Gerrit de Raaf veroorzaakt komt u helaas niet in beeld, misschien een andere keer zou Gerrit de narsict zeggen, het is nu mijn tijd ik heb veel meer voor de gemeenschap gedaan, daar valt u als verzetstrijder geheel buiten, nu ben Ik Gerrit de Raaf de belangrijkste persoon voor Curacrim , Ik kom in aanmerking voor de allha Red leebel prijs ,tot in mijn psychopaten zetel, afd 36. Zon en Schild te Soesterberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *