PFM | Aanvaring bij IPKO over Venezolaans vluchtelingenprobleem

Eerste dag van Interparlementair Koninkrijksoverleg | Foto Curacaose delegatie

Met het toenemen van de spanningen in Venezuela neemt ook de druk op de Benedenwindse samenlevingen toe. Vandaag liepen op de eerste dag van het Interparlementair Koninkrijkoverleg, het IPKO, in Nederland de gemoederen hoog op, vooral over de rol van het Koninkrijk bij de vluchtelingenproblematiek vanuit Venezuela.

Dat schrijft Caribisch Netwerk. Volgens Menki Rojer van de Curaçaose delegatie, komen er dagelijks 70 tot 100 Venezolaanse vluchtelingen aan land en zijn er inmiddels meer dan 5.000 die illegaal op het eiland verblijven. Ana Maria Pauletta sprak over een migrantenstroom naar een klein eiland en Giselle McWilliam vindt dat Nederland militair en politiek paraat moet staan.

André Bosman uit de Nederlandse delegatie zei dat te makkelijk te vinden. Hij wil dat de Caribische landen hun eigen verantwoordelijkheden nemen om vervolgens te kijken waar het Koninkrijk moet bijspringen en op welke manier.

Daarop volgt een aanvaring tussen Pauletta en Bosman. Zij vindt de VVD’er ‘bagatelliserend’ en ‘ridiculiserend’ over de inbreng van de eilanden en hoe zij het probleem schetsen. Bosman voelt zich persoonlijk weggezet (zegt hij buiten bereik van de microfoon) en herhaalt dat de eilanden concreter moeten worden.

Eerste Kamerlid voor de VVD Frank van Kappen wees er verder op dat Curaςao nooit asielwetgeving heeft gemaakt. Daar raakt Van Kappen aan een heikel punt voor Curaçao: het land heeft nooit wetgeving in orde gemaakt. De UNHCR (Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties) behandelt asielaanvragen en plaatst de indiener bij toewijzing in een ander land, niet op Curaçao.

Aruba heeft wel wetgeving, maar ook daar zijn de zorgen groot. Volgens Evelyn Wever-Croes zijn er in de afgelopen maanden 1500 Venezolanen ‘achtergebleven’ op het eiland.

Op de foto de Curaçaose delegatie

Bron; ParadiseFM

3 Reacties op “PFM | Aanvaring bij IPKO over Venezolaans vluchtelingenprobleem

  1. Postman441

    En als je de parlementariërs vraagt wat ze gaan doen, is steevast het antwoordt ‘We moeten kijken wat we hieraan kunnen doen en zorgen dat het geen ramp wordt’ Het blijft altijd maar bij ‘kijken’.

  2. ericlapas

    Volgens Frank van Kappel; “het land heeft nooit wetgeving in orde gemaakt”. De vraag is waar betalen we onze parlementariërs voor? Giselle McWilliam vindt dat Nederland militair en politiek paraat moet staan. De vraag is waarom betalen wij Mc William? Om problemen af te schuiven? Het IPKO is een overleg orgaan maar blijkbaar vinden de Curaçaosche parlementariërs dat je ruzie moet maken in plaats van naar een consensus zoeken. Die achterlijke wijlen Helmien Wiels vond het ook stoer om weg te lopen van de onderhandelingstafel. Dat geeft alleen aan dat je een onbeschofte communicatief arme ziel bent.

  3. Postman441

    In zekere zin heeft Andre Bosman gelijk. Het is erg makkelijk om te zeggen, dat Nederland moet paraat staan met bijstand, zonder aan te geven wat Curaçao zelf aan de situatie doet of gaat doen. Als het een kwestie is van niet weten wat er gedaan moet worden, geeft dat dan ruiterlijk toe en vraag om hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *