PBC | Levenslang “Monster” Kuwas blijft in stand

'Monster'(rechts) op een foto die tijdens de rechtszaak werd getoond

‘Monster'(r) op een foto die tijdens de rechtszaak werd getoond

AMSTERDAM – De Hoge Raad verwerpt de klacht over de oplegging van de levenslange gevangenisstraf voor de moord op Curaçaose politicus Helmin Wiels.

De verdachte heeft aangevoerd dat, wanneer hij voor het ondergaan van zijn straf aan Nederland wordt overgedragen, het recht op herbeoordeling van de levenslange gevangenisstraf komt te vervallen. Dat zou in strijd zijn met het EVRM. Curaçao kent namelijk wel een wettelijke herbeoordeling van die straf, maar Nederland niet.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft geoordeeld dat niets in de weg staat aan de toepassing van die regeling nadat de verdachte aan Nederland zou zijn overgedragen. De Hoge Raad acht dat oordeel van het hof juist. De oplegging van de levenslange gevangenisstraf in deze zaak is daarmee definitief geworden.

Ten slotte wijdt de Hoge Raad enige overwegingen aan de levenslange gevangenisstraf in het algemeen. Zo moet na jaren een mogelijkheid van herbeoordeling van die straf bestaan met het oog op een eventuele eerdere vrijlating en moet een veroordeelde zich tijdens die straf kunnen voorbereiden op een mogelijke terugkeer in de samenleving. Een herbeoordeling wil niet zeggen dat deze in alle gevallen tot een eerdere vrijlating moet leiden.

Zie hier het vonnis
Bron: Persbureau Curacao

2 Reacties op “PBC | Levenslang “Monster” Kuwas blijft in stand

  1. Triest dat dit stuk afval de belastingbetaler nog miljoenen gaat kosten, met de kosten van een gedetineerde van zo’n 200 euro per dag.

  2. Don’t drop the soap! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *