26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | Asjes: geen directe relatie tussen ruwe olie en pompprijs

HomeNieuwsPBC | Asjes: geen directe relatie tussen ruwe olie en pompprijs
Asjes: geen directe relatie tussen ruwe olie en pompprijs
Asjes: geen directe relatie tussen ruwe olie en pompprijs

WILLEMSTAD – De nieuwe prijzen voor benzine en diesel zijn niet het gevolg van de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt. Geraffineerde olieproducten hebben een eigen prijs, gebaseerd op vraag en aanbod. Dat zegt de toezichthouder BTP&U.

Doordat de brandstofprijs achteraf wordt berekent, volgt er elke maand een correctie. Daardoor is er geen directe relatie tussen de prijs voor ruwe olie en de prijs aan de pomp.

Gisteren gaf premier Ivar Asjes een speciale persconferentie om dat uit te leggen. Er was namelijk onrust ontstaan bij taxi- en buschauffeurs. Vandaag is de benzine 29 duurder dan gisteren. Diesel kost 12 cent per liter meer.

Bron: Persbureau Curacao

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

  1. @ Peter
    Er is helaas iets helemaal verkeerd gegaan wat niet de bedoeling was. Mijn excuses hiervoor.
    Ik wilde de volgende link doorgeven;
    http://oil-price.net/index.php?lang=nl&gclid=Cj0KEQjwn86sBRDroPiR0LrSzNYBEiQAzOaSYKOXt8z4XepGie2B9DAx9hSMJ7GDnHQhFuqB-69qh38aAu9a8P8HAQ

    Waaruit de lezer kan zien hoe er gespeculeerd wordt met de olie/ruwe olie. Het kan zelfs gedownload worden op je desktop.

    @Ed
    Begrijp dat het een moeilijk begrijpend thema is, Shell, BP, Exxon etc etc beheersen de werldmarkt, alles heeft met alles te maken..
    En neen ik woon niet “sinds kort op het eiland”. Een echte ydk met een oerhollandse naam.
    En neen, Asjes raskalt maar wat en kan het niet met hem eens zijn., maat wie wel.

  2. Ja, ja , Asjes: de kerstman bestaat en de M&M-mannetjes ook….
    Wat een gekonkel weer, vroeger lag het altijd aan de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt. Welk overheidsgat moet er nu weer gedicht worden?
    Wie is verantwoordelijk voor dit “fonds”, waarvoor worden de betalingen aangewend en hoeveel wordt er door de automobilisten bijeengebracht? Wordt dit door een accountant gecontoleerd?
    Tijd voor het open gooien van de markt! Laten er maar meerdere aanbieders komen. Het is niet meer van deze tijd dat een overheid een monopolie heeft en zeker met het kaliber mensen (altijd politieke benoemingen) dat dit soort organisaties runt…

  3. Wat heeft dit verhaaltje met Curacao te maken ? We hebben hier geen Shell en ook geen BTW van 21%. Zeker net nieuw op het eiland ?

  4. De benzineprijs bestaat uit drie delen (inkoopprijs, accijnzen en heffingen, marge). De marge is altijd zo’n 17 cent, ongeachte de benzineprijs. Ook het accijnsdeel staat in principe vast voor een jaar. De BTW (21%) fluctueert mee met de uiteindelijke pompprijs.

    Met name de inkoopprijs van het product zorgt voor de schommelingen in de pompprijs. Er zijn tal van factoren van invloed op deze inkoopprijs. Bijvoorbeeld de wereldwijde vraag en aanbod van geraffineerde olieproducten, de verhouding tussen de dollar en de euro, politieke spanningen in de wereld en uiteraard op de langere termijn het verloop van de ruwe olieprijs.
    Aangezien Shell bijv(net als veel andere oliemaatschappijen) veel meer benzine verkoopt dan het zelf in de raffinaderijen maakt, is Shell afhankelijk van de internationale markt voor olieproducten.
    Uiteraard zijn er kleine verschillen in inkoopcondities, maar alle partijen hebben te maken met dezelfde ontwikkelingen in de markt zoals bijvoorbeeld de dollar-eurokoers, politieke spanningen in de wereld, en vraag en aanbod.

    Het verschil zit in het deel wat Shell België de marge noemt: de 17 cent waaruit alle kosten vanaf de raffinaderij tot en met de verkoop betaald worden (distributie, marketing, stationsoperatie, etc.). Eventuele pompkortingen gaan ook van deze marge af.
    7. Waarom zijn de brandstofprijzen de afgelopen jaren zo gestegen?
    De brandstofprijzen zijn met name gestegen door de sterke stijging van de internationale marktprijs voor benzineproducten. De stijgende vraag naar geraffineerde olieproducten in vooral China en India, de limieten van de raffinagecapaciteit, de seizoensgebonden vraag naar producten en marktspeculatie zijn daar de voornaamste oorzaken van.

  5. Een olieprijs wordt toch uiteindelijk altijd bepaalt door vraag en aanbod?
    of dat nou geraffineerde of ruwe olie is.
    waarom fluctueert de benzineprijs in o.a. Nederland dan wel met de prijs van ruwe olie?

  6. Asjes zegt: ‘Geraffineerde olieproducten hebben een eigen prijs, gebaseerd op vraag en aanbod”.
    Maar prijssetting door vraag en aanbod geldt toch voor alle (olie-)prijzen? Algemene economie les 1.
    Lijkt me een oliedomme uitleg.

  7. Als je de berekening bekijkt, zie dat het grote verschil zit in “overschot/tekort (recovery) nl van min 7, 23 cent naar plus 12,97 cent, een toename dus van circa 20 cent,
    Wat is die post “overschot/tekort (recovery)??
    Het verhaal van Asjes klopt dus niet helemaal

  8. Op zich is de uitspraak van Asjes juist, mag ook wel eens gezegd worden want dat is niet vaak het geval.
    Politici (eigenlijk iedereen) passen hun argumenten aan aan het gewenste resultaat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties