PB | Wever-Croes: aan de onderhandelingstafel met Nederland en beginnen zelf met hervormingen

Premier Evelyn Wever-Croes: we zijn aan de onderhandelingstafel met Nederland en beginnen zelf met hervormingen

Vorige week gaf Premier Evelyn Wever-Croes een update van de onderhandelingen met Nederland, die niet soepel verlopen. Nederland veranderde de voorwaarden op het laatste moment weer.

Volgens Nederland is het een logische wijziging, omdat Aruba er te lang over doet, en dus hoefde Nederland dit niet met Aruba te bespreken. Voor Aruba betekent deze ‘logische wijziging’ maar liefst een extra liquiditeitstekort van AWG 136 miljoen, en Nederland weigert deze nu aan Aruba te lenen.

“Maar deze regering gaat niet in hongerstaking, wij rollen gewoon de mouwen op en zoeken naar alternatieven. Het is ons inmiddels gelukt om elders financiering voor dit bedrag te krijgen, bij dezelfde instituten en tegen dezelfde voorwaarden. Wij hebben hier niet voor gekozen, we zijn door Nederland geforceerd om dit te doen, en ik ben blij dat het ons toch is gelukt. Dit laat ook zien dat langzaam aan het vertrouwen van de financiele markt in Aruba wordt hersteld” aldus premier Evelyn Wever-Croes.

ONDERHANDELINGEN GAAN DOOR
Ondertussen blijven Aruba en Nederland aan de onderhandelingstafel. Premier Wever-Croes heeft na de Rijksministerraad vorige week contact gehad met Staatssecretaris Knops hierover. Op vragen van de pers wat zij dacht van de uitlating van Premier Rutte dat er niet wordt onderhandeld, gaf Wever-Croes desgevraagd aan dat ze niet wist wat zij ervan moest denken, want Premier Rutte zegt dat er niet wordt onderhandeld, en Staatssecretaris Knops zegt dat er onderhandelingen gaande zijn.

“Ik ga mij er daar niet in mengen, ik weet dat wij aan tafel zijn. Misschien heeft Nederland aldus premier Rutte nooit de bedoeling gehad om te onderhandelen, maar dan moeten zij aan de Raad van State gaan uitleggen hoe dan een consensus rijkswet tot stand is gekomen, als het zover komt”, aldus de premier van Aruba.

HERVORMINGEN
Aruba begint zelf al met het uitvoeren van de hervormingsplannen, want Aruba kan niet meer hiermee wachten. Er is een implementatie stuurgroep ingesteld die een uitvoeringsagenda voor het Masterplan “Alle zeilen bijzetten” gaat opstellen. De ambitieuze doelstellingen van Aruba, opgesteld door Arubaanse 250 professionelen, allemaal op vrijwillige basis, moeten in drie jaar gehaald worden.

Het masterplan van Aruba komt in overwegende mate overeen met de door Nederland aangegeven hervormingsdoelen in de rijkswetten. Het Masterplan identificeert 5 ‘versnellingsgebieden’: flexibilisering van de arbeidsmarkt, wegnemen van de ‘red tape’, belastinghervorming, digitalisering van overheidsprocessen, en uitbreiding van wetgevingscapaciteit. Indien deze doelen worden versneld, kunnen de hervormingsplannen sneller worden uitgevoerd.

“Dit is ons plan en dit gaan wij uitvoeren en een ieder die hiermee wil helpen is welkom. Wij hebben één belang voor ogen: de welvaart en het welzijn van Aruba en de Arubanen” aldus premier Evelyn Wever-Croes

Bron: Persbericht Kabinet Wever Croes

9 Reacties op “PB | Wever-Croes: aan de onderhandelingstafel met Nederland en beginnen zelf met hervormingen

 1. Abraham Mossel

  Als je een curacrimse regeerder een onderhandelings contract moet laten tekenen tegen zijn eigen weten in, dan wijs je hem aan waar hij zijn kruisje moet zetten, aangezien hij geen handtekening kan zetten omdat hij net zoals xm Gerrit de Raaf geen scholing heeft gehad.

 2. Elders?
  Ongetwijfeld tegen een hoge rente?
  Wever stort het land verder in de afgrond.

 3. Jr kunt van deze dame zeggen wat je wilt maar ze doet in ieder geval iets.
  Of het allemaal verstandig kun je je afvragen maar ze heeft in ieder geval goed naar de voorstellen van Nederland geluisterd en handelt daarnaar om Aruba er boven op te hoeden.
  Of het waard is om pottenkijkers buiten de deur te houden door leningen aan te gaan waar je rente over moet betalen en zeker moet aflossen zal de toekomst leren.
  Hier op Curaçao hebben we vanaf juni uitsluitend lopen vloeken , tieren en stemming kweken richting Nederland en is er niets concreets gebeurt aan noodzakelijke hervormingen. Onze hand ophouden, dat kunnen we wel.

 4. Ik denk niet zo zeer dat het domheid [email protected], maar eerder de flagrante arrogantie en “entitlement” van deze landjespeel bestuurders, die nog steeds menen met een “huge tantrum” de boel op stelten kunnen zetten.

  Slachtoffer kaarten, daar is NL inmiddels gelukkig imuun voor!
  Gistereren hoorde ik een evident ingestudeerd onderonsje tussen spreekbuis Nicole Trinidad, en Premier Wever….over de kwestie..

  Zo doorzichtig…

 5. “Financiering elders gevonden bij dezelfde instituten en tegen dezelfde voorwaarden”.
  Het zal toch niet zo zijn dat Wever-Croes zonder overleg met Knops bij die instituten heeft gezegd dat Nederland garant staat voor die leningen?
  Moet haast wel want zonder die garantie wordt haar overal de deur gewezen.
  Wanneer Nederland vervolgens zegt dat die garantiestelling niet door gaat, en dus ook de leningen niet, kan Wever-C met schelle stem aan de Arubaanse bevolking mededelen dat Nederland voor de armoede zorgt.
  Zelfde spel dat Curaçao gaat spelen. Leep hoor.

 6. Financiering elders gevonden bij dezelfde instituten en tegen dezelfde voorwaarden.
  Mogelijk dat ik aan vroegtijdige dementie lijd, maar elders kan toch niet dezelfde zijn?

 7. Domheid is van alle tijden maar deze premier maakt het wel heel erg bont. Totaal ongeloofwaardige reactie waar iedereen met zelfs maar 1 hersencel zo doorheen zal prikken.

 8. Simpel. Nederland geeft aan te willen onderhandelen, maar zegt er meteen bij dat ze van hun kant niks zullen wijzigen , het is dus “take it or leave it”, dan kan je dat moeilijk onderhandelen noemen en dan je moet je ook niet verbaasd zijn als de andere partij ergens anders gaat kijken.

 9. Curacao revisited

  “implementatie stuurgroep”
  ok dus er wordt helemaal niets concreets ondernomen?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *