28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 04:28

Laatste reacties

- Advertentie -

PB | Kersttoespraak Gouverneur 2020

Toespraak Gouverneur van Curaçao ter gelegenheid van de viering van Kerstmis 2020 | Persbureau Curacao

Deze kersttoespraak start ik met een zucht, een zucht omdat ook ik me het afgelopen jaar, met zovelen van u op momenten moedeloos heb gevoeld. Maar het is ook een zucht van opluchting. Er is steeds meer zicht op een vaccin tegen het coronavirus en het aantal besmettingen op ons eiland is de afgelopen dagen dalende. Dat stelt gerust.

Een vaccin stelt ons in staat om het leven zoals we dat kenden voor de pandemie weer beheerst op te pakken. Dat wil nog niet zeggen dat we er zijn. Nog steeds is voorzichtigheid geboden, en zullen we voldoende rekening moeten houden met elkaar.

De coronacrisis heeft iedereen geraakt. Of het nu door ziekte, verlies van een baan of eenzaamheid kwam, of omdat de crisis ons beperkte in onze vrijheid, we zijn allemaal hard en direct getroffen. Ons dagelijks leven is veranderd sinds de eerste coronabesmettingen in maart op ons eiland werden geconstateerd. En nu, met Kerst willen we maar een ding, samen zijn, stil staan bij wat is geweest en bij wat gaat komen.

- Advertentie -

Samen lachen, samen eten en een hand leggen op een schouder van iemand die dat kan gebruiken. Juist nu kan dat niet en dat doet pijn. Vanaf deze plek wil ik iedereen die dit jaar een naaste heeft verloren veel liefde en troost toewensen. Het verlies valt nu extra zwaar omdat we niet op de gebruikelijke wijze afscheid kunnen nemen. Ik ben, net als heel veel Curaçaoënaars, in gedachten en met mijn hart bij u.

Als we dit jaar iets hebben geleerd dan is het wel hoe belangrijk het is om je gesteund en niet alleen te voelen. Door deel uit te maken van een groter geheel, of dat nu een gezin, een kerkkoor, de buurt of een sportclub is, het is van belang om vreugdevolle gebeurtenissen te kunnen delen en steun te ontvangen op momenten dat het even niet meezit.

Dit jaar hebben we ook op gepaste wijze stil gestaan bij het feit dat we 10 jaar een zelfstandig land binnen het Koninkrijk zijn. Ook als land hebben we ervaren wat het inhoudt om deel uit te maken van een groter geheel. Op verschillende wijzen hebben we hulp mogen ontvangen vanuit het Koninkrijk. Voedselhulp en financiële steun maar ook kennis en ervaring op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs werden gedeeld op een moment dat we het zo hard nodig hadden en op een moment dat onze koninkrijkspartners zelf ook te lijden hadden van de pandemie.

Nog steeds werken onze nationale diensten als de politie, kunstwacht en ziekenhuizen nauw samen met dienstonderdelen die zich elders binnen het Koninkrijk bevinden. Die samenwerking gaat gelukkig voorspoedig.

- Advertisement -

Maar er moet nog veel gebeuren. Ons Koninkrijk is een dierbaar bezit dat tegen een stootje moet kunnen. Wij hebben dit jaar ervaren dat dat ook zo is. De door onze Koninkrijksgenoten geboden hulp is vrijwillig maar niet vrijblijvend en zo hoort het ook. Samen zullen we de schouders zetten onder de opbouw en het herstel van Curaçao.

Onze regering is zich daar ook bewust van. Zij heeft dit jaar laten zien waar het bij besturen om draait: verantwoordelijkheid nemen op momenten dat dat het hardst nodig is. Altijd met het belang van het volk op de eerste plaats. Er is de afgelopen maanden aandacht geweest voor verschillende groepen die door de crisis en maatregelen zijn getroffen. Dat is begrijpelijk en terecht.

Er is oog voor ons zorgpersoneel dat een uitzonderlijke prestatie levert, voor de talloze vrijwilligers die in korte tijd voedselhulp wisten te mobiliseren waar nog steeds dankbaar gebruik van wordt gemaakt, de horeca ondernemers die hun met zorg opgebouwde werk in gevaar zien komen en voor onze muzikanten die een grote bijdrage leveren aan de levendige sfeer waar Curaçao ver over onze grenzen heen om wordt geroemd.

Graag richt ik me toch in het bijzonder tot twee andere groepen. Deze groepen zijn ook van groot belang voor de verdere opbouw en het herstel van Curaçao. Dat zijn onze kinderen en jongeren. Lieve kinderen, dit jaar is vast anders gelopen dan jullie hadden verwacht. Velen van jullie hebben schoollessen moeten missen. En ik begrijp dat dat stiekem voor een paar dagen spannend en leuk lijkt. Maar na een tijdje ga je toch je vriendjes en misschien zelfs de juf of meester missen. Verjaardagen worden niet op de gebruikelijke wijze gevierd, er kan minder vaak bij elkaar worden gespeeld en mogelijk is het thuis ook minder gezellig.

Datzelfde geldt voor onze jongeren; in een tijd dat jullie de wereld zouden moeten ontdekken en elkaar willen ontmoeten, doen wij een beroep op jullie om dat juist niet te doen. Jullie hebben een groot deel van het schooljaar noodgedwongen een stuk zelfstandiger moeten studeren dan jullie gewend zijn en het uitgaansleven is aan banden gelegd. Misschien hebben jullie je ook wel moedeloos gevoeld net als ik. Want wat kun je nu in een wereld waarin alles onveilig lijkt?

Het is niet erg om onzeker of bang te zijn. Dat zijn we allemaal wel eens. Kijk goed om je heen, er is altijd iemand in de buurt die je kunt vertrouwen en die naar je zal luisteren, iemand op wie je kunt leunen. Deel je ervaringen met je ouders, je vrienden of iemand anders die je vertrouwt. Dat helpt vaak al enorm. Het grootste deel van het jaar hebben ook jullie moeten afzien en nu nog wordt een groot beroep op jullie gedaan om de geldende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

Lieve kinderen, lieve jongeren, ook jullie inzet is van belang voor het doorstaan van deze crisis. Hou dat in gedachten. Jullie kunnen, soms zelfs beter dan volwassenen, bedenken wat nog wel kan in deze tijd, en op welke manieren warmte en licht kunnen worden doorgegeven. Daarom heb ik het Gouverneurspaleis dit jaar extra laten verlichten, als symbool voor hoop op een beter nieuw jaar.

Beste mensen van Curaçao,
Mijn echtgenoot Herman en ik, wensen u en uw dierbaren een zalig en gezegend Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar. Blijf ook in 2021 goed op elkaar letten en voor elkaar zorgen. Laten we er samen een mooi nieuw jaar van maken.

Bron: Persbericht Ministerie van Algemene Zaken en Minister President

- Advertisement -

Artikel delen

21 reacties

 1. …..”Daarom heb “ik” het Gouverneurspaleis dit jaar extra laten verlichten”…..

  Ha ha ha ha ha ha ha ha,

  Mevrouwtje heeft ook wat goeds gedaan voor de bevolking maar niet heus.
  Volgens mij betaalt zij helemaal niets, maar betaalt nederland dat.

 2. ‘Deze kersttoespraak start ik met een zucht omdat ik me het afgelopen jaar op momenten moedeloos heb gevoeld.’

  O ja, vrouwtje Wout? Volgens mijn informatie hebt u geen cent hoeven in te leveren!

  ‘Daarom heb ik het Gouverneurspaleis dit jaar extra laten verlichten’.

  ‘IK’?! Dat betalen wij allemaal, vrouwtje Wout. Dank voor dit cadeau uit onze portemonnee, die al zo leeg is door Corona.

 3. Nu mevrouw de goud zoeker, ik ben al 19 jaar moedeloos op deze curacrim?en al helemaal sinds dat U met die loser laaie lichter Herman G de zakkenvuller bent getrouwd,waarom kreeg ik dat renovatiewerk niet ? waar minimaal 180 mensen en leerlingen aan het werk konden, omdat ik een makamba ben, toen papy j er bij was was alles koek en ei daarna !!!!!!!!!!!! niks nada nopes eigen zak werk ? prettig nieuw jaar toe gewenst en hopende dat Nl verplicht is deze puinhoop op de crim moet overnemen en de arme bevolking ook een beter leven kunnen geven, maar met 5 pensoens in de tas zal u dit niet deren.Herman als het zover komt kom ik persoonlijk bij U langs en leg ik u duidelijk uit wat eerlijkheid in het leven betekend, rommelen doen we allemaal maal wel met een goede bedoeling en goed hart.

 4. “Daarom heb ik het Gouverneurspaleis dit jaar extra laten verlichten, als symbool voor hoop op een beter nieuw jaar.”
  ok dus een groot deel van het eiland zit zonder stroom en het paleis wordt nu extra verlicht?! Om een beruchte bankrover te citeren “Masha danki, thank you, dankuwel!”

 5. @dr, rojer van kdnt noem ik zoiets. Even ‘n citaat van deze schoft, nee laat ‘t maar. Te schandalig om te citeren,dit geval is ‘n schande voor Curacao , en jij sympatiseert met zo’n soort.

 6. Het is toch elk jaar weer het zelfde verhaal rond kerst, wij zien Ced Ride op TV zingen. Ik hoorde hem nog op TV zeggen dat hij 73 is, nou dacht ik 73 waardeloze jaren.

  De man heeft zijn hele leven een leven als een slijmbal geleidt, zelfs als TiK Tak illegale kopieën van CD’s en DVD’s verkoopt, durft hij geen stelling te nemen. Laat staan dat hij iets vindt van de oneerlijke verdeling van de rijkdom hier.

 7. Goed dat @Wim het ons nog even inpeperd zodat het niet vergeten mag worden!
  Het zou dit OM sieren vanaf hun high chair een keer – echt – serieus werk hiervan te maken!

 8. “Als we dit jaar iets hebben geleerd dan is het wel hoe belangrijk het is om je gesteund en niet alleen te voelen.” Zoals altijd loze woorden, zonder betekenis.

  Dit moet toch een belediging en een vernedering voor de bevolking zijn om dit te horen van iemand die 18.000 Euro per maand krijgt? Laten we niet vergeten dat toen veel mensen in Venezuela door een overstroming hun huis kwijt raakten dat Chavez de deuren van zijn paleis voor de slachtoffers heeft geopend.

 9. Jammer Lucille, in welke wereld leef je tegenwoordig? Kom je nog wel eens buiten je kabinet? Praat je nog wel eens met normale burgers?

  Btw, niemand zit op een kerstgroet of de tenenkrommende herinneringen van je door en door corrupte echtgenoot te wachten.

 10. He ja… Ook in Nederland laat haar direkte “baas” zo nu en dan van zich horen in redes die geen hond interesseren.
  Ze heeft het dus niet van een vreemde…..

 11. Ma MAN hoe lang zucht u al? Lieve kinderen, hoe durft u. Mijn zoontje vroeg wie is die mevrouw.

  Tja wat moet je dan uitleggen, er valt namelijk niet zoveel over deze mevrouw te melden.

  Ik heb haar nog nooit iets horen zeggen over de extreme zakkenvullerij bij de overheidsnv’s de 1/4 van de bevolking die onder de armoedegrens moet leven, al jaren trouwens. Ja wat kan ik mijn zoontje nu echt vertellen.

 12. Onderstaande alinea is niet door de censuur gekomen en uit de toespraak weggevallen.

  ‘In 2020 viel de Girobank om door fraude en corruptie in het management team. Honderden werknemers verloren daardoor hun baan en duizenden ambtenaren zullen op hun pensioen gekort worden omdat APC meer dan honderd miljoen op haar deelneming in en vordering op Girobank dient af te schrijven.

  Gelukkig wordt er voor het Girobank personeel goed bezorgd.

  Eric Garcia kreeg in 2020 een significante verbetering van zijn huisvesting.

  Neysa Isenia wisten wij ondanks bijzonder slechte referenties van de Centrale Bank elders weer in een top CFO functie te plaatsen, met als gevolg dat het eiland enkele dagen zonder stroom zat maar dat leverde het volk een flinke besparing op de stroomrekening op in deze moeilijke tijden.

  Stephen Capella wisten wij nog niet aan een nieuwe baan te helpen, maar hij wordt momenteel onderhouden door zijn moeder die een goedlopend bedrijf in Panama heeft waar zij Avalon software verkoopt. Ook heeft Stephen Capella een goed gevulde spaarrekening opgebouwd met zijn salaris bij Girobank klant Ctex, waar hij zichzelf met Eric Garcia op de payroll gezet heeft.

  Ook over de falende commissarissen bij Girobank hoeven we ons geen zorgen te maken. Philip Martis verdient al 30 jaar meer dan een miljoen per jaar bij de SVB en wist dat salaris in 2020, ondanks alle salariskortingen bij de overheid, te behouden.

  Commissaris Neetje van der Veen staat voor een flink bedrag op de payroll van de Algemene Rekenkamer en verdient bij met het geven van cursussen Corporate Governance, waarin hij onderwijst in datgene wat hij zelf bij Girobank niet gedaan heeft.

  Ook voor de externe accountant, Erik van Eps van EY, over wiens goedkeurende verklaring bij de jaarrekening van Girobank zelfs Victor Bergisch (Baker Tilly, Ennia) nog niet uitgelachen is, is gezorgd. Hij declareert nu voor het tienvoudige van zijn Girobank uurtarief bij onze raffinaderij.

 13. “Beste mensen van Curaçao,” (Beste Lucille (oer)wout .

  “Mijn echtgenoot Herman (die u van zijn makambavrouw geeft gekaapt) en ik, wensen u en uw dierbaren een zalig en gezegend Kerstfeest (makkelijk praten vanuit uw ivoren WIC torentje) en een Gelukkig Nieuwjaar.

  Blijf ook in 2021 goed op elkaar letten (God zij dank gaat er nu ook wat beter op de regering gelet worden via Knops) men voor elkaar zorgen (iets wat de regering zéker niet doet) .

  Laten we er samen een mooi nieuw jaar van maken. (Ja! Laten we dat doen, samen! Want tot nu toe was het vooral :De regering voor zichzelf, God voor ons allen)

 14. “Onze regering is zich daar ook bewust van. Zij heeft dit jaar laten zien waar het bij besturen om draait: verantwoordelijkheid nemen op momenten dat dat het hardst nodig is.”

  Zoals Steven Martina en Darick Jonis bij de stroom uitvallen van Aqualectra?

  “Altijd met het belang van het volk op de eerste plaats. ”

  Chanel Thijsen, Vanessa Gijsbertha, T-experience bijvoorbeeld?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -