28.8 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 13:12

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Koning in kersttoespraak: ‘Er moet ruimte zijn voor nuance en redelijkheid’

Beeld: RVD – Paul Tolenaar

In het publieke debat rondom de coronapandemie moet ruimte zijn voor nuance en redelijkheid. Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in zijn jaarlijkse kersttoespraak. Hij sprak zich vooral uit tegen te veel stellingname en het wij-tegen-zijgevoel.

“Ook de zachte stemmen verdienen het gehoord te worden”, was de boodschap van de koning. De kern van zijn toespraak spitste zich vooral toe op het verenigen van de Nederlandse bevolking

De koning begon zijn speech met verhalen uit werkbezoeken die hij dit jaar heeft afgelegd. Hij vertelde over een arts die na een coronabesmetting snel weer aan het werk wilde, een theatereigenaar wiens voorstellingen stil kwamen te liggen en een verpleegkundige die behoefte had aan menselijk contact.

- Advertentie -

Afstand houden, wat iedereen nu moet doen vanwege de coronacrisis, druist volgens de koning in tegen onze menselijke natuur. “We gaan ervan uit dat alles in het leven te beheersen is, maar dit onttrekt zich aan onze greep.”

Bekijk hier de hele kersttoespraak van koning Willem-Alexander

‘Dit is niet het kerstfeest waar we op hoopten’

Willem-Alexander sprak zijn begrip uit voor mensen die genoeg hebben van de crisis en de maatregelen. “Aan het einde van een zwaar jaar is dit niet het kerstfeest waarop we hadden gehoopt. We hebben allemaal onze plannen moeten aanpassen. Veel waarop we ons verheugden, kan niet doorgaan en dat is een teleurstelling.”

Met de mensen die niet radicaal stelling nemen of willen nemen in het publieke debat, toonde de koning medeleven. “Wie onzeker is, kan houvast zoeken in ferme ideeën, beelden en standpunten. Door stevig positie te kiezen, maak je de wereld immers weer overzichtelijk. Maar wat als je het gewoon even niet weet? Als je twijfelt? Of soms van mening verandert?”

De koning heeft empathie voor deze grote groep Nederlanders. “U bent onmisbaar. Ook de zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden. Scherpe debatten over uitgesproken opvattingen of radicale ideeën horen bij een vrije samenleving. Ze zijn nodig en brengen ons verder. Wie houvast zoekt in die opvattingen of ideeën, mag niet worden buitengesloten.”

‘Mensen zijn niet geschapen om te haten’

- Advertisement -

Willem-Alexander benadrukte daarentegen: “Wij mensen zijn niet geschapen om elkaar te haten. Een land waarin mensen elkaar een beetje liefdevol tegemoet treden, is een land waarin mensen zich thuis kunnen voelen, ook in tijden van grote onzekerheid.”

Het was de tweede keer dat Willem-Alexander zijn kerstrede uitspreekt vanuit zijn woonpaleis. Vorig jaar koos hij voor de hal van Huis ten Bosch, ditmaal vertelde hij zijn verhaal vanuit de Chinese zaal.

Bron: Nu.nl

KKC naschrift

Lees hier de volledige kersttoespraak van koning Willem-Alexander terug

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. ‘Een medicijn is er nog niet en zal er ook niet snel komen’

  In China waar dit virus is uitgevonden lijkt anders vrijwel corona vrij..

  Normaal leven daar.

 2. @Joep je zegt ergens ‘Een medicijn is er nog niet en zal er ook niet snel komen’ en dat klopt volgens mij niet als het inderdaad zo is dat in sommige onontwikkelde landen mensen die met corona zijn besmet in een week tijd coronavrij worden met een kruidenkuur en er schijnt ook een soort schimmel of paddestoel te zijn die de conditie van de longen versterkt zodat een infectie wat moeilijker gaat en verder schijn je na een besmetting ook negatief te testen door een week lang nigella sativa in te nemen oftewel zwarte komijn olie die ook preventief schijnt te werken. En het schijnt bij dat alles ook cruciaal te zijn om veel water te drinken en te zorgen voor voldoende vitamines a, c en d3 (of minstens 20 minuten per dag zonnestralen op de blote huid in plaats van vit. D3 supplementen) en het mineraal zink (niet het metaal) in je systeem.

 3. In de tussentijd moeten wij dus als toerisme afhankelijk eiland gaan nadenken over alternatieven. Zelfs als het vaccin werkt, is het onduidelijk hoe/of mensen hun reisgedrag gaan aanpassen. Zelfs een afname van toerisme van 25% heeft voor Curacao een significante impact, hoe gaan wij hier mee om?

  Misschien kan er 1 keertje echt serieus werk worden gemaakt van onze categorie 2 vliegveld? We zijn nu al bijna 9 jaar verder en er zijn allemaal grapjassen aangetrokken met dikke salarissen maar we zijn net zo ver als 9 jaar geleden! En onze Amerikaanse markt is zo belangrijk…

 4. @Joep: dank voor je snelle antwoord alleen ga je niet in op mijn argument. Uiteindelijk weten wij pas na het toedienen van het vaccin of het effectief is. De 95% effectiviteit waar jij nu over spreekt houdt geen rekening met verandering in gedrag en is gebaseerd op laboratorium testen (waarin wellicht zelfs een slager keurt zijn eigen vlees element zit). Wij zullen dus de komende maanden en wellicht zelfs de winter van 2021-2022 moeten afwachten om zekerheid te hebben of die vaccins werken.
  In de tussentijd moeten wij dus als toerisme afhankelijk eiland gaan nadenken over alternatieven. Zelfs als het vaccin werkt, is het onduidelijk hoe/of mensen hun reisgedrag gaan aanpassen. Zelfs een afname van toerisme van 25% heeft voor Curacao een significante impact, hoe gaan wij hier mee om? In het verleden zijn er regeling geweest voor Nederlandse pensionado’s (soort permanente toeristen) dus dat zou je kunnen overwegen. Je zult hoe dan ook andere manieren moeten gaan vinden om deviezen aan te trekken en na moeten denken wat wij als Curacao kunnen exporteren om aan deviezen te komen

 5. @ CR,

  De nu beschikbare vaccins, Pfizer en Moderna, zijn voor ong 95 % succesvol oftewel wanneer 100 personen dat vaccin krijgen dan hou je 5 man over die wel coronaklachten krijgen.
  Waar het echter bij vaccins om gaat is het verkrijgen van de groepsimmuniteit, want alleen dat zorgt er voor dat ziektes niet weer de kop kunnen opsteken.

  Hoe gaat de wereld zich herstellen ?
  Voor ons is het toerisme van groot belang, dus kun je er op rekenen dat je een vaccinatiebewijs moet kunnen laten zien alvorens je hier naartoe mag komen. Zelfde gaat gelden voor alle cruiseschepen, alleen voor mensen die gevaccineerd zijn.
  Niet leuk voor degenen die geen vaccin willen, maar hun bewegingsvrijheid zal worden beperkt. En laten we wel wezen, door hun gedrag blijven velen werkloos of moeten zelfs leven van de voedselbank, dus ik heb geen medelijden met het beperken van hun bewegingsvrijheid.
  Hier op Curacao zal het nog wel loslopen met de anti-vaxxers, dat zullen met name de yuppies zijn, maar de gemiddelde YdK is gewend om geen vragen te stellen aan de dokter oftewel wanneer de dokter zegt dat het vaccin noodzakelijk is dan zullen ze het accepteren (en daar ben ik ook blij om).

  En het kunnen besmetten van anderen wanneer je bent gevaccineerd ? Er is inderdaad een kleine kans aanwezig, maar de kans dat je er zelf ziek van zult worden is nihil.
  Zo bestaan polio, difterie, TBC, gele koorts etc nog altijd op deze aardkloot en toch ben ik er nooit ziek van geworden. En ja, ik ben in gebieden geweest waar het nog voorkomt. Heb me nooit onveilig gevoeld, ik had immers mijn vaccinatie ontvangen.

 6. @CR, Mensen zijn gewoonte dieren. Als het vacine effectief is dan zijn we gewoon weer terug bij af.
  Curacao is relatief veilig en zal toch wel 1 van de veilige vakantielanden zijn en daar kunnen we van profiteren. Moeten profiteren want inderdaad we hebben nu eenmaal weinig anders.
  Jammer dat onze Kennedy geen ballen heeft anders had hij Rutten duidelijk kunnen maken dat Curacao gewoon code Geel is

 7. @Joep: jij gaat in je verhaal er vanuit dat het vaccin 1. effectief is 2. mensen zich niet anders gaan gedragen nadat wij het vaccin hebben gehad. Als grote groepen nu een vaccin krijgen maar doodleuk alle regels van anderhalve meter, mass events, etc overboord gooien kunnen zelfs gevaccineerde mensen anderen nog besmetten en dan is het uiteindelijke effect vrijwel niets.

  Wij moeten als eiland Corona heel serieus nemen en gaan nadenken wat wij gaan doen als bv het toerisme structureel zal afnemen (en die kans zit er dik in). Wat zijn de alternatieven voor toerisme? Space travel? 1000 koeien? Een rolstoel toegangsbaan bij grote knip? Ik ben heel benieuwd naar jouw visie Masha danki, thank you, dankuwel!

 8. Het is leuk dat onze koning verbinding wil creëeren, maar dit is geen tijd voor oeverloze discussies. Willen we nog iets gaan maken van onze samenleving (zowel lokaal als internationaal) dan ontkomen we niet aan vaccineren.
  Een medicijn is er nog niet en zal er ook niet snel komen. Corona daarentegen zal verder blijven muteren en daardoor continu voor nieuwe slachtoffers gaan zorgen.
  Sterker nog, wanneer we te langzaam zijn met vaccineren lopen we het risico op een mutatie waar de vaccins niet tegen werken en dan zijn we pas echt ver van huis.

  Dus was het beter geweest wanneer de koning iedereen er op had gewezen dat het leuk is om je voor te doen als pseudo wetenschapper, maar dat de volksgezondheid en de wereldeconomie niet zijn gebaat bij allerlei aluhoedjes figuren, die ook ieder hun 15 min of fame willen behalen door allerlei onzin uit te kramen.
  Nu is gewoon de tijd om je verantwoordelijkheid als mens te accepteren en je te laten vaccineren.
  Dagelijks kieperen hele volksstammen zich vol met allerlei chemicaliën die ze van de dokter krijgen en niet 1 keer hoor ik ze dan zeggen dat ze het niet willen hebben.
  Veel van de anti-vaxxers zijn van de generatie die zich iedere week vol hebben lopen pompen met de meest wildvreemde soorten drugs, wanneer ze weer zonodig naar een feestje moeten. Dat is dan geen probleem, maar een vaccin is nu echt ondenkbaar.
  Ik moet wel een beetje kotsen van zo’n opstelling.
  Wil je geen chemicaliën ? Prima, dan ook geen medicijnen meer wanneer je ziek wordt.

 9. @Juan, Onze Koning woont niet in een kasteel, hij woont in Den Haag in een gewoon ruim huis, vlak bij jouw even gewezen gvm die meer als 400 miljoen belasting geld van jouw ydk volk over de tuinmuur heeft ge gooit in tijd van een paar maanden cq mvr Wiels ze heeft alleen al een pand/vila laten verbouwen ???? voor 1 miljoen door haar familie en … vriendje waar niks is aan is gedaan alles wat waarde had is er uit gesloopt, het st nu nog leeg en is niet te verkopen. prettig 2021 ,Juan?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Crimineel contact van Ridouan T. aangehouden op Curaçao voor drugshandel

Een 49-jarige man die wordt gezien als crimineel contact van Ridouan T. is afgelopen weekend aangehouden op Curaçao op verdenking van internationale drugshandel. Dat bevestigt het Landelijk...

Parool | Politie arresteert handlanger van Taghi op Curaçao

Wouter Laumans en Paul Vugts De Antilliaanse politie heeft afgelopen weekend Gregory F. aangehouden op verzoek van Nederland. F. geldt als een crimineel contact van Ridouan Taghi, hij...

NTR | Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden niet genoemd

John Samson DEN HAAG – Nederland én de eilanden moeten gaan focussen op de dingen waar ze het wél mee eens zijn als ze met elkaar praten over...

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...
- Advertentie -