30 C
Willemstad
• woensdag 5 mei 2021 16:19

ParadiseFM | ‘Einde Korsou di Nos Tur nabij’

Het einde van de politieke partij Korsou di Nos Tur is nabij. Dat zegt Meindert ‘Menki’ Rojer, de nummer twee op lijst, vandaag in het Antilliaans Dagblad. Het...

Democracy now! | Monday, May 5, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 5 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Semper: Gemiddeld 100 prikken per dag in de wijken

Er wordt door de mobiele vaccinatieteams in de wijken hard gewerkt voor elke prik. Per locatie worden er gemiddeld zo’n honderd prikken per dag gegeven, zegt Jerry...

DolfijnFM | Drastisch minder huwelijken dit jaar op Curaçao

Er wordt minder getrouwd op Curaçao. Drastisch minder zelfs. In 2018 waren er nog 744 paren die hun ja-woord gaven, vorig jaar was dat aantal nog maar...

DolfijnFM | Sportschooleigenaren willen weer open

Eigenaren van sportscholen op Curaçao luiden de noodklok. Het voortbestaan van individuele scholen in de bedrijfstak op het eiland is in gevaar. De versoepeling van de coronamaatregelen afgelopen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaRadio Paradise FMParadiseFM | PIN wil verlaagde watertarieven voor landbouw

ParadiseFM | PIN wil verlaagde watertarieven voor landbouw

Ook wil PIN zo snel mogelijk verlaagde tarieven voor water dat gebruikt wordt voor agricultuur, om groentes tegen lagere prijzen te kunnen verkopen | Antilliaans Dagblad

De politieke partij PIN wil meer investeren in agricultuur op Curaçao. Dat laat partijleider Suzy Camelia-Römer weten in een persbericht.

Gedurende haar periode als minister zegt Camelia-Römer dat ze de agricultuur al naar een hoger niveau heeft gebracht met bijvoorbeeld buurthuizen en scholen waar cursussen werden gegeven over voedselproductie.

Curaçao heeft 2000 hectare bestemd voor agricultuur, maar door vertraging van de behandeling van petities zijn deze stukken grond nog steeds niet beschikbaar.

De PIN hoopt dat dit niet hoeft te wachten tot er een nieuwe regering is in 2021. Ook wil ze zo snel mogelijk verlaagde tarieven voor water dat gebruikt wordt voor agricultuur, om zo groentes tegen lagere prijzen te kunnen verkopen.

Bron: ParadiseFM

17 reacties

 1. Op de LinkedIn pagina van enge aalgladde Aal-in Daal staat ‘Director and CEO with more than 15 year experience in the public and private sector’.

  Lees je verder dan zie je alleen maar een lange rij overheidsbaantjes.

  De private sector lust deze kwal namelijk niet en zou hem meteen uitkotsen.

 2. Goedkoop water voor je wietplantages zal je bedoelen. Mensen kunnen creperen, als jij je water maar goedkoop krijgt. Bah,

 3. Hoe heeft PIN middels Suzy Camelia- Römer zich de afgelopen 30 jaar ingezet voor waterrecyclatie, dammenherstel, waterzuivering, hemelwater opvang en opslag, adequaat (regen)water management, riolering-en waterwegen?

  Wat een goedkope en doorzichtige politieke zet om te pleiten voor goedkoper leidingwater, terwijl er nooit iets zinvols en concreet gedaan is aan de miljoenen kuups regenwater die elke regenbui zo de zee instromen.

  Suzy..je bent gewoon campagne aan het voeren, op de typische nietszeggende kraaltjes en spiegeltjes stijl…
  Oppervlakkige politici eigen

  Wat zou het toch gaaf zijn als bepaalde politici inzichzelf weg konden kruipen.

  ….oeps sorry CP…

 4. Idioot dat geproduceerd drinkwater gebruikt moet worden voor bodemirrigatie. Daarvoor kan je beter opgevangen regenwater gebruiken (dus alle infrastructuur daardvoor die is afgebroken weer herstellen) of zgn. “grijs” water.

 5. Overigens zou PIN zich zorgen moeten maken over de de – mensen die nog steeds geen water aansluiting hebben.
  Ik kan er zo tientallen noemen in Montana, Montana Rey en Beurs!
  Schoon water us een recht ma Suzy. ( ik noem maar een paar wijken) Dat zou u als jurist moeten wete.

 6. Al die snoepreizen van Alvin Daal naar landbouwbeurzen over de hele wereld hebben een vermogen gekost.

  En dat terwijl deze parasiet van de overheid (welke overheidsentiteit heeft hij nog niet leeggezogen?) nog geen bloemkool van een voetbal kan onderscheiden.

 7. ….”Begin nu niet te roepen dat de huidige regeringsploeg dat maar moet oplossen maar had dat in je ruim 3 jaar ministerschap als eerste opgelost.”…..

  @Gerrit 10 punten.
  De eerste 3 jasr hedft deze ministers haar Gobièrnu & fam business gerubd via HNOZ.
  onze toppers denkenecht dat iedereen net zo dom is als hun voters.

  Suzy…ook voor jou! Weg, bai kssst,
  We zijn je doorgestokrn kasrt spelletjes zat.
  Jamer, want jr hebt wel de brains,
  Masr een brein is niets zonder moraal!!

  je bent een schande voor de integere burgers van Curaçao

 8. 8 july 2020.

  Grote aankondigen op de Facebook van de PIN.
  Ze hebben goedkoop water weten te regelen onder onderstaand voorwaarde:
  Al 3 jaar lang probeerde wij de aandacht van onze voormalige minister te krijgen, app groepen vol net de zelfde boodschap, water is een van de basis problemen, waterhuishouding trouwens ook.
  Steeds werd dit afgedaan als niet belangrijk genoeg, we stappen over op systemen die geen water nodig hebben, we werken er aan etc etc.
  En dan nu 3 maand later, na de aankondiging van goedkoper water, waar wij alle op wachten, met dit bericht aankomen.
  Hoe lang nog jullie komen met een persbericht over de problemen met de tekenbevoegdheid waardoor alle agraische leningen vast staan.
  Ook zo’n probleem wat jullie zelf gecreeerd hebben.

  De voorwaarde voor irrigatie water van aqualectra.
  a. de producent beschikt over een vestigingsvergunning op het gebied van commerciëler akker- en tuinbouw en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Nijverheid Curaçao;
  b. de producent beschikt op rechtmatige wijze over de grond waarop de commerciële akker- en tuinbouw plaatsvindt;
  c. het is de producent verboden irrigatiewater aan te wenden dan wel te verbruiken voor andere doeleinden dan commerciële akker- en tuinbouw of op enigerlei wijze aan derden beschikbaar te stellen, te verkopen, af te staan dan wel door derden te doen verbruiken;
  d. de producent biedt de producten voortvloeiend uit de commerciële akker- en tuinbouw uitsluitend voor verkoop aan via het bij het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur in beheer zijnde online distributiesysteem;
  e. de producent beschikt over een irrigatiesysteem, waarmee de bewatering gemeten kan worden en maakt geen gebruik van voren-irrigatie;
  f. de producent draagt zorgt voor maximale waterinfiltratie en minimaliseert de onproductieve waterafvloeiing van oppervlaktewateren in stroomgebieden;
  g. de producent voorkomt onproductieve irrigatiewaterverliezen en neemt waterbesparende maatregelen en maatregelen voor het hergebruik van irrigatiewater;
  h. de producent voorkomt de verontreiniging van irrigatiewater met gewasproductiemiddelen, afval of recyclingproducten van organische, anorganische en synthetische aard, voor zover deze direct wordt veroorzaakt door ontoereikende verwerkingsmethoden en -technologieën en indirect door erosie en uitloging;
  i. de producent verbetert de werking van de watercyclus om de opslag van vocht in de bodem te vergroten en de afvloeiing van irrigatiewater en daarmee samenhangende verontreinigingen en erosie te minimaliseren, waaronder de monitoring van de watertoestand, het bewaken en correct gebruik van irrigatiewater en zorgdragen voor permanente bodemdekking;
  j. de producent draagt zorg voor een voldoende niveau van organisch materiaal in de bodem, teneinde een optimale vochtigheid, bodemstructuur, bodemvruchtbaarheid en wortelpenetratie te bevorderen;
  k. voor zover vee wordt gehouden, draagt de producent zorg voor voldoende veilig en schoon drinkwater, niet zijnde irrigatiewater, voor het vee.

 9. Een cursusje hier en daar is aardig. 2000 ha agricultuur waarvan een groot gedeelte voor vriendjes voor cannabisteelt ook. Proefprojectjes zolang er geen betaalbaar water is is ook zo’n aardige.
  Maar niet het besef hebben dat betaalbaar water een eerste vereiste is om iets economisch verantwoord te laten groeien dan moet je wel heel weinig verstand hebben van landbouw.
  Begin nu niet te roepen dat de huidige regeringsploeg dat maar moet oplossen maar had dat in je ruim 3 jaar ministerschap als eerste opgelost.
  Of worden je cannabis vriendjes nerveus en vervelend zodat je even van je moeten laten horen. Om stemmen te verzamelen hoef je het niet te doen want de landbouwers hebben je al lang door.

 10. Als je zo naar die foto kijkt is het best komisch. Die gezichten. Maar triest voor de bewoners van het eilandje dat deze mensen gaan over de verdeling van veel geld. kan ook niet goed gaan. Moet he niet verbaasd over zijn dat dat fout gaat. Zie je op die foto.

 11. Het wordt zo doorzichtig hoe de politici opereren.

  Weer een (ex) Minister die, net als Koeiman cadeautjes wil uitdelen, maar daarvoor wel iemands anders portemonnee open trekt.

  Suzy, en alle andere Ministers: Jullie hebben nooit ene pfùg gegeven om landbouw, laat staan dat je je er voor hard gemaakt hebt.

  Nu dat het na Covid een hype is, staan ex ministers als Suzy to pronken bij andermans burger (aqua cultuur) initiatieven die geheel zonder de overheid tot stand zijn gekomen.

  Lijkt erg op een poging om te scoren voor de verkiezingen, zodat ze weer in het pinfoldertje kunnen schrijven hoe goed ze het voor hebben met de bevolking.
  Soms vind ik deze politici echt iets weg hebben van golddiggers, zo als die van bepaalde dankbare directeuren, die plots uit het niets ergens tevoorschijn komen..kijk mij eens staan, mij moet je hebben/ grabben, ik ben goed voor je/ jullie….kies/ neem me!
  maar graai daana wel je portemonnee leeg…

 12. Had ik het goed begrepen dat S. Camelia inmiddels financiële belangen heeft in de gewenste agricultuur?
  Zou mij niet verbazen want waar geld is daar is Camelia volgens mij.

 13. Leuk maar zou dan eerst wat aan de kosten en “lek verliezen” doen. Anders is een lager tarief voor landbouw niets meer als een hoger tarief voor de rest.
  Vestzak, broekzak verhaal wordt alleen begrepen als er in de tussentijd in de juiste zakken het lekverlies verzamelt .

 14. 3 jaar lang heeft ze de tijd gehad om deze dinge te regelen.
  Maar nee, Suzy vond de ego projecten belangrijker Dan zorg te dragen voor het verbeteren van de basis van de landbouw.
  En dan nu komt ze hier mee aan?
  In mei was ze nog zo trots, goedkoop water, 3.50 nafl per productie kosten, maar Dan wel onder voorwaarde waar eigenlijk niemand aan will voldoen.
  Zij die bepaalt wat we zaaien, verplichten alles te verkopen via die overheids app.

  Ze heeft in 3 jaar tijd niet eens haa vriendjes kunnen helpen met de cannabis wetgeving.

  Nee nee, jullie hebben je kans gehad, en zwaar gefaalt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties