27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 07:54

PBC | Politie zoekt man die auto achterliet op de brug

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie is op zoek naar een man die gisteren zijn ex met een vuurwapen bedreigde in het Medisch Centrum van Montaña. De vrouw...

PBC | Besmettingen nemen weer toe

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het aantal besmettingen stijgt weer. Er kan nog niet gesproken worden over een trend, daarvoor zijn de getallen nog te laag. Zondag had Curaçao 65...

ParadiseFM | Agent in SDKK besmet met Covid

Eén van de drie mannelijke agenten die vorige week zaterdag is vast gezet in de SDKK gevangenis heeft positief getest op Corona. Hij wordt met nog twee andere...

ParadiseFM | ‘Overheid moet ingrijpen bij verplichte vaccinaties’

Volgens de organisatie Consumenten Belangen Curaçao grijpt de overheid te weinig in bij bedrijven die hun werknemers verplichten om te vaccineren. Dat heeft Maria van Os van...

ParadiseFM | Arubaanse minister-president maakt zich zorgen

Demissionair minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes liet gisteren weten dat ze een frustrerend weekend achter de rug heeft. Ze vertelde tijdens de wekelijkse persconferentie dat ze het...

ParadiseFM | Eis van zes weken tegen ‘Lon’ Mutueel

Tegen ‘Lon’ Mutueel, één van de leiders van de rellen die op 24 juni vorig jaar op Curaçao plaatsvonden, is gisteren zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Mutueel...
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | ‘Einde aan ongelijkheid in Koninkrijk’

HomeLandenArubaParadiseFM | ‘Einde aan ongelijkheid in Koninkrijk’

‘Niet Nederland moet beslissen, maar de bewoners van de eilanden zelf.’ Zo stelt BIJ1.

De Nederlandse politieke partij BIJ1 wil dat er een einde komt aan de huidige ongelijke relatie tussen Nederland en de Caribische eilanden van het Koninkrijk.

De partij van Sylvana Simons wil verder gaan met het dekolonisatieproces van het Caribisch deel van het Koninkrijk om zo de inwoners van Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba meer zeggenschap en zelfbeschikkingsrecht te geven.

Dat staat in het partijprogramma van BIJ1 dat dit weekend werd gepresenteerd in verband met de komende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. ‘Niet Nederland moet beslissen, maar de bewoners van de eilanden zelf.’ Zo stelt BIJ1.

Enkele andere opvallende punten uit het partijprogramma:

-De Rijksministerraad, waarin zeventien Nederlandse ministers en slechts drie gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en St. Maarten plaats hebben, moet worden afgeschaft.

-Alle landen binnen het Koninkrijk behouden hun interne autonomie voor het invullen van hun samenlevingen. Nederland zal niet meer vanuit Europa dicteren hoe de eilanden bestuurd moeten worden.

-Ook moet er een parlementaire enquête komen die in kaart brengt wat de omvang is van de zelfverrijking van Nederland ten koste van de eilanden tijdens de koloniale periode.

-Nederland betaalt herstelbetalingen voor de ecologische afbraak van de gebieden door koloniale uitbuiting.

Bron: ParadiseFM

18 reacties

 1. Dekoloniseren wat betekent dat?
  Niet meer naar nl universiteiten? Geen nederlandse uitkeringen meer?

  Alleen maar over zwarte historie praten?

  En dat gezegd door iemand die in het land van de kolonisator woont, en voluit van de vruchten vd kolonisator geniet.

  Salonidealist. Doet me denken aan het weliswaar veel intelligentere deugmeisje Sheila Sitalsing, die ook continu afgeeft op Nederland. Is ze haar eigen vaderland vergeten Suriname? Waar corruptie en mensenrechtenschending welig tieren?

 2. Kunnen we haar niet helpen met een profiel op een datingsite, zodat ze een keer gaat leren wat het betekent vrouw te zijn in Latijns Amerika of de Caraïben?
  Ze heeft een grote mond over 1001 onderwerpen maar staat mijlenver af van de dagelijkse realiteit van mensen.
  Zou ze alien zijn?

 3. Tja, je moet toch wat doen om niet direct vergeten te worden, daar hebben meer wannabe mislukte bekende nederlanders last van. En deze ‘dame’ heeft er ooit voor doorgeleerd. En politicusje spelen verdient lekker, op kosten van de belastingbetaler. Gelukkig hoeven we haar sekte nooit niet serieus te nemen.

 4. Herstelbetalingen?
  Leest u het ook goed?
  Ze realiseren zich dat herstelbetalingen om het verleden al dubbel en dwars terugbetaald zijn. Dus, nu wordt de ecologie erbij gehaald.

  Dekolonisatie?
  Als de bevolking hiervoor kiest (niet alleen de parlementariërs), dan moet dit gebeuren. Geen probleem mee. Maar, dan is men zelfstandig en lost men hun eigen problemen op. Ook na een crisis. Nederland houdt dan zijn beurs gesloten.

  Rijksministerraad?
  Zie vorig punt, als men is gedekoloniseerd, hoeft men zich ook niet meer aan te sluiten bij de Rijksministerraad.

 5. Be careful what you wish for,
  We hebben vanaf 1969 een dekolonizatie gehad en het resultaat is dat we afhankelijker zijn geworden van Nederland.
  En als we dan een “schadeloosstelling” gaan krijgen wat verteld de geschiedenis waar dat geld naar toe gaat en hoelang het gaat duren voordat het “verdwenen” is. En dan?

 6. Dekolonisatieproces.
  Je vraagt je af waar zij zich mee bemoeit en of zij dus de corruptie op de eilanden ondersteunt of wel een erg slecht historisch besef heeft!

 7. Airport van Bonaire is Cat 1. Ook dankzij de investeringen van Nederland.

  Airport Curacao is na jaren en miljoenen nog steeds cat 2.

  Dat is de waarheid..

 8. Man man man, op Bonaire heeft men voor het eerst sinds de koloniale raad seer eens een sluitende begroting, die op tijd is ingediend!
  Bonaire meer zeggenschap is weer het toneel van vanouds waar politici als ramoncito Booy, Abrahams, Burney elhage en nog een paar het voor het zeggen hebben!

 9. Dus het meisje dat plaatjes op tv aankondigde is nu een voorstander van corruptie op de eilanden.

  Zoals Maxima al eerder zei.. een beetje dom.

 10. En deze paaldanseres wil graag keizerin van de caraïben worden, en anders van suriname, en als dat niet lukt van amsterdam zuidoost, en als ook dat niet lukt, dan van de kade achter het centraal station in amsterdam, en anders gewoon een rijke vent zonder brains vinden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties