ParadiseFM | ‘Einde aan ongelijkheid in Koninkrijk’

‘Niet Nederland moet beslissen, maar de bewoners van de eilanden zelf.’ Zo stelt BIJ1.

De Nederlandse politieke partij BIJ1 wil dat er een einde komt aan de huidige ongelijke relatie tussen Nederland en de Caribische eilanden van het Koninkrijk.

De partij van Sylvana Simons wil verder gaan met het dekolonisatieproces van het Caribisch deel van het Koninkrijk om zo de inwoners van Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba meer zeggenschap en zelfbeschikkingsrecht te geven.

Dat staat in het partijprogramma van BIJ1 dat dit weekend werd gepresenteerd in verband met de komende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. ‘Niet Nederland moet beslissen, maar de bewoners van de eilanden zelf.’ Zo stelt BIJ1.

Enkele andere opvallende punten uit het partijprogramma:

-De Rijksministerraad, waarin zeventien Nederlandse ministers en slechts drie gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en St. Maarten plaats hebben, moet worden afgeschaft.

-Alle landen binnen het Koninkrijk behouden hun interne autonomie voor het invullen van hun samenlevingen. Nederland zal niet meer vanuit Europa dicteren hoe de eilanden bestuurd moeten worden.

-Ook moet er een parlementaire enquête komen die in kaart brengt wat de omvang is van de zelfverrijking van Nederland ten koste van de eilanden tijdens de koloniale periode.

-Nederland betaalt herstelbetalingen voor de ecologische afbraak van de gebieden door koloniale uitbuiting.

Bron: ParadiseFM

16 Reacties op “ParadiseFM | ‘Einde aan ongelijkheid in Koninkrijk’

 1. The early bird that gets the worm

 2. Wie kent de film voor volwassenen waarin ze gespeeld heeft? Kan hem niet vinden op het web.

 3. Sylvana is TMF klaarblijkelijk nimmer ontgroeid…

  Hopi tristu si deze “dame”

 4. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels

 5. Kunnen we haar niet helpen met een profiel op een datingsite, zodat ze een keer gaat leren wat het betekent vrouw te zijn in Latijns Amerika of de Caraïben?
  Ze heeft een grote mond over 1001 onderwerpen maar staat mijlenver af van de dagelijkse realiteit van mensen.
  Zou ze alien zijn?

 6. Vrijheid van meningsuiting. Prima, maar ik word zo ziek van dat gezeik van die mevrouw. Ze tast dus mijn gezondheid aan.

 7. Tja, je moet toch wat doen om niet direct vergeten te worden, daar hebben meer wannabe mislukte bekende nederlanders last van. En deze ‘dame’ heeft er ooit voor doorgeleerd. En politicusje spelen verdient lekker, op kosten van de belastingbetaler. Gelukkig hoeven we haar sekte nooit niet serieus te nemen.

 8. Sint Maarten

  Herstelbetalingen?
  Leest u het ook goed?
  Ze realiseren zich dat herstelbetalingen om het verleden al dubbel en dwars terugbetaald zijn. Dus, nu wordt de ecologie erbij gehaald.

  Dekolonisatie?
  Als de bevolking hiervoor kiest (niet alleen de parlementariërs), dan moet dit gebeuren. Geen probleem mee. Maar, dan is men zelfstandig en lost men hun eigen problemen op. Ook na een crisis. Nederland houdt dan zijn beurs gesloten.

  Rijksministerraad?
  Zie vorig punt, als men is gedekoloniseerd, hoeft men zich ook niet meer aan te sluiten bij de Rijksministerraad.

 9. Wat zij beweert, is verkiezingsstunt

 10. Be careful what you wish for,
  We hebben vanaf 1969 een dekolonizatie gehad en het resultaat is dat we afhankelijker zijn geworden van Nederland.
  En als we dan een “schadeloosstelling” gaan krijgen wat verteld de geschiedenis waar dat geld naar toe gaat en hoelang het gaat duren voordat het “verdwenen” is. En dan?

 11. Dekolonisatieproces.
  Je vraagt je af waar zij zich mee bemoeit en of zij dus de corruptie op de eilanden ondersteunt of wel een erg slecht historisch besef heeft!

 12. Airport van Bonaire is Cat 1. Ook dankzij de investeringen van Nederland.

  Airport Curacao is na jaren en miljoenen nog steeds cat 2.

  Dat is de waarheid..

 13. Man man man, op Bonaire heeft men voor het eerst sinds de koloniale raad seer eens een sluitende begroting, die op tijd is ingediend!
  Bonaire meer zeggenschap is weer het toneel van vanouds waar politici als ramoncito Booy, Abrahams, Burney elhage en nog een paar het voor het zeggen hebben!

 14. Dus het meisje dat plaatjes op tv aankondigde is nu een voorstander van corruptie op de eilanden.

  Zoals Maxima al eerder zei.. een beetje dom.

 15. En deze paaldanseres wil graag keizerin van de caraïben worden, en anders van suriname, en als dat niet lukt van amsterdam zuidoost, en als ook dat niet lukt, dan van de kade achter het centraal station in amsterdam, en anders gewoon een rijke vent zonder brains vinden.

 16. En op de maan moet alle kuilen dichtgemaakt worden door de Amerikaanse kolonisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *