27 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 06:29

Laatste reacties

- Advertentie -

Palm antwoordt Staten in 3 weken

Archief Foto
Archief Foto

 

Willemstad – Na een urenlang debat in de Staten over de economie en de werkgelegenheid, heeft minister Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling drie weken de tijd gevraagd om te reageren en de vragen te beantwoorden.
Met een citaat van Godfried Bomans gaf Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) zijn visie op de vergadering deze week:

,,Een statisticus waadde in vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld één meter diep was.
Hij verdronk!”

Hij had als een van de laatste sprekers al vele vragen aan minister Palm aangehoord en economische theorieën horen voorbijkomen.

,,Wat maken cijfers uit, waarom wil iedereen precies onderzocht hebben en met cijfers onderbouwd hoe het gaat met de economie, welke modellen zijn gebruikt bij het berekenen van de werkloosheid en of deze modellen wel goed zijn? Er wordt altijd gemeten met gemiddelden, maar het gaat om het individu, het deel van de bevolking dat achterblijft en niet mee kan groeien en niet kan profiteren. De rivier kan gemiddeld één meter diep zijn, maar op de diepste plek verdronk de statisticus”, zo voerde Wilsoe aan.

Maar belangrijker nog, riep hij op tot actie en eenheid.

,,Kritiek is altijd pro of contra. Helpen we de minister hier nu mee om werkgelegenheid te creëren?”

- Advertentie -

Want kritiek van coalitie en oppositie over en weer was er genoeg tijdens de vergadering.
Kritiek over voorgaande kabinetten die Curaçao een economische crisis in geholpen zouden hebben en op voorgaande ministers van Economische Zaken (Alex Rosaria van PAIS).
Veel vragen ook over eerdere plannen die gelanceerd zijn, zoals van voorganger Steven Martina of de adviezen die gegeven zijn in het TACrapport dat onderzoek deed naar de ontwikkeling en de te hanteren strategie voor een duurzame economische groei (Rosaria en Armin Konket PAR). In dat kader is gevraagd naar de status van de ontwikkeling van de maritieme sector, een nieuwe cruisepier, de ‘Boulevard Village’, Bullenbaai ‘transhipment’, Airport City, plannen voor een ‘logistic hub’ van airport en freezone en de ontwikkeling van de agrarische sector.
Er werden nieuwe ideeën gelanceerd: een fonds om jonge ondernemers te stimuleren en te begeleiden bij het opstarten van een eigen bedrijf (Omayra Leeflang, onafhankelijk Statenlid). Maar ook het idee om meer te doen met mode en modellenwerk.
Iedereen wil immers schitteren; Curaçao heeft veel moois te bieden wat betreft plekken om te fotograferen (Hensley Koeiman, MAN).

Meer samenwerking tussen ministers
De roep om samenwerking werd gehoord:

,,Als we het hebben over werkloosheid en de arbeidsmarkt, waarom is de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) er dan niet (Humphrey Davelaar, PNP)?

En waar is de minister van Onderwijs, die ervoor moet zorgen dat er een ontwikkeld kader is dat ingezet kan worden op de arbeidsmarkt, waar is de minister van Onderwijs die ervoor moet zorgen dat er goed vakonderwijs wordt gegeven waardoor we geen buitenlanders hoeven aan te nemen (Winifred Raveneau (PS)?

En waarom zit de minister niet samen met de Gezondheidsminister om het project van het nieuwe ziekenhuis voortvarend te starten? (Jacinta Scoop-Constancia, MFK).”

Het begrip vertrouwen is vanuit verschillende invalshoeken belicht.

Enerzijds als stelling: ,,Er moet vertrouwen zijn.”

En anderzijds als grote vraag: ,,Wat is vertrouwen?”

Theoretische benaderingen over ‘vertrouwen’ zijn naar voren gekomen, maar vertrouwen is ook aan de orde gesteld in de verwijtende zin naar voorgaande kabinetten of vanuit de oppositie naar het huidige beleid toe.
Verder is de arbeidsmarkt belicht.
Zo is bijvoorbeeld gesproken over het stage probleem en werd de vraag gelanceerd in hoeverre stageplekken eigenlijk volwaardige formatieplaatsen zijn die op deze manier goedkoop ingevuld worden.
Flexibilisering van de arbeidsmarkt is besproken en de wetgeving die verouderd is en geëvalueerd moet worden.
Ook de 80/20-regeling is aan de orde gekomen.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -