28 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 02:19

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie Sulvaran & Peterson: Tunnelvisie (2)

2014 02 04 - Eldon Peppie Sulvaran en Chester Peterson-9
Opinie Sulvaran & Peterson: Tunnelvisie (2)

Op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) is een ‘reasonable suspicion of having commited an offence’ nodig voor zowel de arrestatie als het voorarrest van een burger.

Deze verdenkingsvoorwaarde speelt ook een belangrijke rol in het kader van bescherming tegen inbreuk op de privacy.

Tegen deze achtergrond is het volstrekt onaanvaardbaar dat een officier van justitie in strijd met bevindingen van een rechter, dat er geen sprake is van enige redelijke verdenking van schuld, ter openbare terechtzitting Dos Santos toch blijft aanwijzen als opdrachtgever van de moord op Wiels.

- Advertentie -

Als verdachte wordt aangemerkt alleen ‘degene te wiens aanzien uit feiten en omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit voortvloeit’.

Ondanks het feit dat de rechter heeft vastgesteld dat er juist ten aanzien van Dos Santos daar geen sprake van is, deelt dit OM, dat duidelijk de weg kwijt is, als slechte verliezer mede dat Dos Santos verdachte blijft.

Robertico 'Robbie' dos Santos en George 'Jorge' Jamaloodin-2
Sulvaran & Peterson Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en Chester Peterson van advocatenkantoor Sulvaran & Peterson verdedigen Robbie dos Santos en George Jamaloodin in de zaak Maximus.

Het OM weigert dus de tunnel te verlaten en op zoek te gaan naar de echte intellectuele daders. Dat maakt dit opsporingsapparaat levensgevaarlijk voor onschuldige burgers. Juist het OM heeft een aanmerkelijke zwaardere verantwoordelijkheid voor een eerlijke gang van zaken.

- Advertisement -

Niet past dat het OM bij herhaling probeert in strijd met een rechterlijke beslissing de publieke opinie ten nadele van onschuldige burgers te bespelen. Als gevolg hiervan zijn onze cliënten aangeschoten wild geworden, ondanks dat de rechter al heeft ingegrepen.

Dat de rechter zou hebben gezegd dat het OM haar onderzoek mag doorzetten is een dooddoener. Het is net als dat men zegt dat de zon morgen opgaat. Natuurlijk moeten zij hun onderzoek voortzetten. Hopelijk nu wel in de juiste richting. Eerst zullen zij echter wel die tunnel moeten verlaten.

Het vermoeden van onschuld is het belangrijkste element van een eerlijk strafproces.

Artikel 6 lid 2 EVRM verzet zich ertegen dat magistraten verklaren dat burgers betrokken zijn bij strafbare feiten voordat hun schuld wettelijk is bewezen. Door deze onzorgvuldige uitlatingen, weergegeven door de nationale en internationale pers, wordt onnodig extra leed en schade veroorzaakt aan iemand waarvan door de rechter al is vastgesteld dat niet eens aan de lichtste eis is voldaan.

Autoriteiten moeten zich na een dergelijk oordeel voorzichtig opstellen. De vraag is of dit OM zich bewust is van haar verantwoordelijkheid om onbevooroordeeld en gebalanceerd haar werk te doen, of dat zij alleen geïnteresseerd is om in strijd met de feiten een vermakelijk verhaal te blijven brengen.

Dit OM moet stoppen met burgers op dit eiland publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Geconcludeerd moet worden dat sprake is van een ernstige vorm van goedkope stemmingmakerij. De bedoeling van dit verwerpelijk handelen is om het recht op te jagen en de beoefenaren te beïnvloeden.

Tegen het OM zouden wij willen zeggen: Blijf objectief, wees kritisch en houd gepaste afstand. Hou toch op met deze goedkope stemmingmakerij. Overtuigen van de rechter lukt niet, die is er als professioneel wars van en zal niets van deze flauwekul overnemen. Zoveel is wel duidelijk. ‘Trappen’ naar iemand die al op de grond ligt is bovendien misselijkmakend en laf.

Het OM heeft een voorbeeldfunctie, laat ze die rol eens eindelijk oppikken en invulling geven. Het lijkt er sterk op dat de inzet van deze omstreden benadering tot doel heeft om deze tunnelvisie in de ogen van het publiek toch te kunnen doorzetten, ondanks het ontbreken van redengevend materiaal.

Het handelen van het OM heeft op deze wijze alles van een wanhoopsactie in zich. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. En dat maakt dit OM levensgevaarlijk.

Sulvaran & Peterson Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en Chester Peterson van advocatenkantoor Sulvaran & Peterson verdedigen Robbie dos Santos en George Jamaloodin in de zaak Maximus.

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook Dossier: Helmin Wiels – Moord
en Dossier: Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO/FKO)

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -