28 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Curaçao toch gebonden aan EU-sancties?

HomeAuteursOpiniesOpinie | Curaçao toch gebonden aan EU-sancties?

Door mr. Rutsel Martha

Door Rutsel Martha
Mr. Rutsel Martha

De Staten hebben dinsdag het voorstel tot wijziging van de Sanctielandsverordening verworpen. Daardoor behoudt Curaçao de ruimte om in voorkomende gevallen zelf te beslissen bij welke EU-sancties zij zich wel of niet zal aansluiten. Echter, daarmee is niet gezegd dat het op voorhand uitgesloten is dat EU-sancties niettemin bindend zijn voor Curaçaoënaars, Curaçaose rechtspersonen en in Curaçao geregistreerde schepen en luchtvaartuigen. Dit komt omdat bijvoorbeeld de huidige EU-sancties tegen Rusland (EU Verordening 269/2014) de beperkende maatregelen niet alleen voor het grondgebied van de EU voorschrijft, maar ook voor onderdanen van EU- lidstaten, rechtspersonen die naar het recht van EU-lidstaten zijn opgericht, en voor geregistreerde schepen en luchtvaartuigen.
Deze verordening bevat de EU-sancties inzake territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne. Op grond van artikel 2 van de verordening dient bevriezing plaats te vinden van alle tegoeden en economische middelen die toebehoren aan, eigendom zijn, in het bezit zijn of onder zeggenschap staan van de in de bijlage van de verordening genoemde natuurlijke personen. Voorts worden geen tegoeden of economische middelen, direct of indirect ter beschikking gesteld aan of ten behoeve van de in de bijlage van de verordening vermelde natuurlijke personen.
Zoals bekend, is internationaalrechtelijk gezien het Koninkrijk als zodanig EU- lidstaat, met dien verstande dat Nederland volledig onder het EU-recht valt, terwijl de Caribische delen slechts onder het LGO-regime ressorteren (Landen en Gebieden Overzee). Echter, de jurisprudentie van het Europees Hof over de betekenis hiervan voor de toepassing van Europese regelgeving op LGO-onderdanen en aldaar opgerichte rechtspersonen en geregistreerde schepen en vliegtuigen, is verre van eenduidig. Met andere woorden: men moet niet uit verwerping van de Sanctieverordening door de Staten afleiden dat EU-sancties geen gevolgen hebben voor Curaçao. Het is derhalve raadzaam dat Curaçaoënaars, Curaçaose rechtspersonen en in Curaçao geregistreerde schepen en luchtvaartuigen die op een of andere wijze te maken krijgen met personen/rechtspersonen die aan EU-sancties onderhevig zijn, zich in dezen deskundig laten voorlichten. Mij dunkt dat vooral ondernemingen in de internationale financiële sector, maar ook zij die anderszins bij internationale handel betrokken zijn, zich dit zich moeten aantrekken.

Door Rutsel Martha

Dr. Rutsel Silvestre J. Martha, momenteel werkzaam bij Discreet Law in Londen, is oud-Justitieminister (1998-2002) voor PNP en als internationaal jurist ook werkzaam geweest bij de Antilliaanse Centrale Bank, het IMF en heeft leiding gegeven aan de juridische diensten van Interpol (Lyon) en Ifad (Rome). Hij was Gevolmachtigd minister voor de Antillen bij de EU in Brussel en is sinds 2007 gasthoogleraar in Singapore en adjunct professor of law aan NYU Law School in New York.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Ahum… De weledelzeergeleerde heer Dr. Rutsel Silvestre J. Martha. De meest opportunistische jager van politieke baantjes op Curacao. Die het zelfs niet schuwde om via de rechter een diplomatiek baantje (lees: status) te willen afdwingen. Gemankeerd professor, die zijn CV op Wikipedia zo graag wil opleuken.
    Hij die zich voorstaat te zijn geweest: “Gevolmachtigd minister voor de Antillen bij de EU in Brussel” (deze functie bestaat niet eens) Hij kan hooguit vertegenwoordiger zijn geweest in een van de nutteloze prietpraat commissies die geen officiële EU status hebben.

    Hij adviseert dus:
    “Het is derhalve raadzaam dat Curaçaoënaars, Curaçaose rechtspersonen en in Curaçao geregistreerde schepen en luchtvaartuigen die op een of andere wijze te maken krijgen met personen/rechtspersonen die aan EU-sancties onderhevig zijn, zich in dezen deskundig laten voorlichten.”

    Wil de weledelzeergeleerde heer een nieuwe toko opzetten? Een toko waar je voor een nutteloos advies waarschijnlijk duizenden guldens moet lappen.

    Ik zie het al voor me: de Curaçaose NV X wenst goederen te leveren aan Rusland. Ze gaan te rade bij de weledelgestrenge heer. Zijn advies is: oké ga gang geen probleem. Vervolgens komt de NV X in de problemen. De goederen worden geconfiskeerd en de bestuurder van de NV X wordt strafrechtelijk vervolgd.

    Bij de Rechter: ja maar “de weledelgestrenge heer” heeft gezegd dat het wel mocht. Rechter: niets me te maken met die “weledelgestrenge heer” uw wordt bestraft.

    Mijn advies is: neem geen dure ” weledelgestrenge heer” in de armen. Als u goederen of diensten wilt leveren aan een land, Rusland bijvoorbeeld, dat voorkomt op een EU sanctielijst, laat u informeren bij het betreffende ministerie. Bij geen bezwaar, laat u dit schriftelijk opmaken en ondertekenen door de bevoegde minister. Door zo te handelen ontloopt u de rechter en de dure rekening van de “edelachtbare” heer.

    Nota: dit advies is gratis.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties