Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...

DolfijnFM | Onduidelijkheid over strandbezoek

Er is dit weekend onduidelijkheid gerezen over het strandbezoek. Juristen van CHATA interpreteren artikel 11 over sport en lichaamsbeweging niet als een strandverbod, maar als een sportverbod...

DolfijnFM | Acht nieuwe besmettingen erbij

Dit weekend zijn er acht nieuwe coronabesmettingen bijgekomen op Curaçao. 993 mensen werden getest, zodat de testratio op 0,8 procent uitkwam. Eén patiënt in het CMC overleed...

DolfijnFM | Man ernstig gewond na val van dak

Een man is zondagochtend ernstig gewond geraakt nadat hij van het dak viel. Dat gebeurde bij een schoolgebouw in Ronde Klip. Uit onderzoek is gebleken dat de man...
- Advertisement -spot_img

PS laat Ivar Asjes vallen

HomeMediaPS laat Ivar Asjes vallen

Ivar Asjes en Frans Timmermans
De fractie van Pueblo Soberano (PS) liet gister premier Asjes vallen door tegen de Sanctielandsverordening te stemmen

PUNDA – De fractie van Pueblo Soberano (PS) in de Staten liet Ivar Asjes gisteren vallen door tegen de Sanctielandsverordening te stemmen. Hierdoor werd het initiatief van de premier door het Parlement met 12 stemmen tegen en 9 voor afgewezen.

De Statenleden bogen zich gisteren op de Sanctielandsverordening. Het was minister-president Asjes die tot ergenis van de PS-fractie de vergadering liet oproepen.

Binnen de partij van wijlen politiek leider Helmin Wiels heerst een grote meningsverschil over deze landsverordening. De PS-fractie is het principieel niet eens hiermee en vroeg Asjes deze even te ‘parkeren’, maar de premier liet toch de vergadering plannen.

Asjes dacht dat de fractie van de grootste regeringspartij voor de Sanctielandsverordering zal stemmen, maar hij kwam er bedrogen uit. Al bij de aanvang van de Statenvergadering bleek snel dat de PS-fractie een kritische houding aannam. Zelfs onafhankelijk parlementslid Omayra Leeflang zinspeelde toen op Facebook over een mogelijke regeringscrisis, gezien de interne PS-verhoudingen.

De Sanctielandsverorderning zoals nagestreefd door Asjes, handelt over de Curaçaose instemming met het sanctiebeleid van de Europese Unie (EU). Dit beleid telt met de goedkeuring van Nederland als EU-lidstaat, waaronder Curaçao valt met zijn status van Landen en Gebieden Overzee (LGO).

De PS-fractie had geen oor voor de uitleg van Asjes. Dit, ondanks het feit dat de minister-president zich in alle bochten wrong om zíjn standpunt en dat van de regering uit te leggen aan de Statenleden.

Met name de PS-leden Elmer Wilsoe en Sherwin Leonora lieten er geen twijfel over bestaan dat de regeringspartij instemt met Nederland. Deze fractie ziet liever dat de Koninkrijkspartner het sanctiebeleid oplegt via een Rijkswet dan dat de Curaçaose Staten ermee akkoord gaat en op deze wijze zelf aan de autonomie tornt.

De PS-fractie kreeg bijval van MFK en MAN. In een laatste poging de regeringsfractie over te halen, haalde Asjes nog uit naar de politieke organisatie van Gerrit Schotte. Hij verklaarde dat kabinet Schotte in 2012 van plan in te stemmen met het sanctiebeleid van Nederland en citeerde uit een brief hierover.

Uiteindelijk kwam het op stemmen toe en PS (5 zetels) volhardde in de ingenomen houding. Samen met de fracties van MFK (5) en MAN (2) werd tegen de Sanctielandsverordering van Asjes gestemd: 12 stemmen tegen. De Statenleden van PAIS (4), PNP (1), PAR (2) en onafhankelijke parlementsleden Leeflang en Glenn Sulvaran stemden voor: 9 stemmen. De uitkomst van deze stemming, ofwel afwijzing van de Sanctielandsverordening, betekent dat de PS-fractie hun eigen premier hard liet vallen.

Kenners van de parlementaire politiek menen dat er gevolgen verbonden moet worden aan wat er gisteren in de Staten afspeelde. Er wordt gedoeld op het feit dat volgens de politieke ethiek Asjes zou moeten opstappen.

De PS-fractie heeft eerder dit jaar druk uitgeoefend op de eigen Onderwijs-minister Rubina Bitorina om af te treden, terwijl ook de eigen SOAW-minister Jeanne-Marie Francisca zelfs met een motie van wantrouwen naar huis werd gestuurd.

Bron: Tilii

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties